Wednesday, July 20, 2011

step-by-step uww baby..

holla everyone! selamat hari khamis! 2more days to go till weekend n 2more days to go till my wedding ticker melompat ke figure bulan yg lain. yikes!! so far, im quite happy with my progress. rase cam dh xde bnde sgt yg left out.. guest favors, yeah.. tp nnt la pk yg tu.. not in the mood on that..

smlm, i smbung buat cushion lagi. but too bad my supply byk yg dh abis. the kain (i check kat nagoya dh xde warna i. cuak?! very!!) n glue gun stick (mayb sebab i malas tutup bile lepas gune so die meleleh cenggitu je). xpela, hopefully nnt gi nagoya tanye aunty uncle kat situ die ade la sepapan dua stok lagi.. kalo xde alamat jenuh la aku kne kain hunting.. nk beli yg lain nnt burok la plak hantaran i berbelang2.

so smlm, i buat cushion tu all by my self. nk ajak org teman xmenyempat.. last2, menampal2 la i sorg2. tu yg terase mcm nk mengajar tu.. actually xla ngaja mane.. i pun dh bagi link tutorial yg i gune hari tu tu kan. ni hanya tunjuk step-by-step of fira's version of cushion saje.. *padahal bosan buat kje sorg2. tp laju weh.. sumpah kjap je siap.. =P * before that, maaf kan quality gambar i yg huduh ni.. amik sendiri je pakai satu tgn disamping kamera phone yg canggih manggih ni.


whoaaa.. dh siap 4. 5 more to go!!

alat2 yg i gune utk buat cushion ni, super simple..

1. alas/papan kek
2. cotton cushion 
(yg tutorial hari tu die gune kekabu tp i xjumpe plak kekabu. kalo ade cushion or bantal lame2 pun bole gune)
3. span nipis
4. kain ikut ur preferred color
5. glue gun
6. gunting of cz

tp i terlupa nk masuk kan satu lagi bahan

7. tassels

step 1
gam kan satu side span td kat alas kek. satu side saje, jgn lebih2..

step 2
lepas tu, letakk kan kapas n gam kan lagi kt side yg opposite tu. *haa.. ade tgn mimi.. die la yg sudi teman i walaupun kjap* i suke buat mcm ni sbb i bole budget nk fluffy mcmane. kalau i glue siap2, nnt susah nk masuk kapas.

step 3
lepas dh ngam fluffy-ness die sume, bole la continue gam kan semua bahagian.

bile dh siap die jadi la mcm ni.

step 4
next, dh bole bungkus gune kain. position kan leklok cushion tadi atas kain tu.. n start glue-ing one side dulu but hepp, jgn smpai hujung tau.. tinggal kan lebih kurang dua inci before gam.

step 5
for the edges, u kne lipat kan edge tu ke dlm (sbb tu kne tinggal kan 2inches) so that bile u lipat n tindih kan one side n another die bole jadi mcm ni..

bile tindih dh cantik, bucu pun dh ngam, amik jarum n lekat kan die temporarily mcm dlm gambar tu.. patut gune peniti but i malas nk carik, jarum jahit pun boleh laa..

repeat this step to all sides n edges.

step 6
lepas dh settle semua, take of the jarum n gam kan pulak. do it to all edges n dia akan jadi mcm ni

easy peasy.. =)

step 7

amik tassel, n masukkan dlm lubang edges td.. actually bile u gam kan edges td, nnt kat hujung tu akan ade lubang skit. or maybe u guys kne aware la to not to glue it smpai hujung supaye die ade lubang skit. but make sure its just a small one tau.. lepas dh ngam tassel tu dlm lubang tu, just masuk kan muncung glue gun dlm lubang tu skit n picit skit je. n then pandai2 la korang picit2 kasi die bole melekat2. xsusah.. n xpayah neat sgt.. nnt cantik la, dont worry. after dh siap, bole la amik kain or kertas ape2 buat cover bwah die yg bertampal2 tu as final touches.

buat kat semua lepas tu, SIAP!!


whoaaa,, dh ade 4 tau.. syok nye perasaan bile tgk hasil tgn sendiri sungguh xterucap dgn kata2.. =P


hahhh.. empuknye alas hantaran ku.. mcm nk buat tdo je.. 

basically, mcm tu je la i buat.. xsusah pun.. agaknye kalo weekend, satu hari je i bole siap kan semua *chewah*. 

xtau la kalo ade sape2 yg nk follow steps ni tp one good thing about this DIY thing adalah.. "BUAT DIY NI MENGENYANGKAN. I EVEN SKIP MY DINNER FOR THIS". hahaha.. hebat xhebat.. puasa dh xlame, spanx dh nk smpai, dinner dh bole skip. insyallah figure idaman utk pakai baju baru december ni tercapai! baju baru? fira tukar baju baru? utk reception? jeng jeng jeng..

12 comments:

K.I.N.A said...

nice one dear! nampak sgt empuk..hee..

DIY memang buat kita lupa pada makanan..boleh diet..;P

schakeyra said...

cam kiut jer... hahahha

fitria said...

nmpk empuk.. boleh pkai utk tido x? weekend ni mesti siap.. good luck

Hidayati Farhan said...

ehem, sifu ehem, boleh i sewa x? hahaha, telitinya tutor u, bagus. bole jd ticer neh aja kraft :D

fira. said...

hihihi.. mmg empuk.. kalo u all nk lagi empuk just stuff kan je kapas tu byk2. huhuhu.. tp jgn la smpai empuk sgt smpai nk letak barang pun susah.

btw, i mmg plan nk buat tdo pun lepas dh siap nnt. xpun buat hiasan kat rumah. xpayah dh beli cushion. =P

yati : sewa? ermm.. aaa.. erm.. hahaha.. bole jee...

zimie said...

whoaaa niceee.teliti betul tutorial ni.hehe laling mane nak beli cotton cushion??i blur??huahua bantal/habuk kekabu susah lak nak carik.

Ms. Fiena said...

yatyyyy nk sewa terus??. haha kte nk diy. jeles x..

firaa u inspired me. thanks. i da discuss ngn my mum nk diy jgak. hehe

please share mne u beli brg2 tu boleh?.. those papan kek, gabus span n sume2 tu..

pm me ye darl: fiena_1211@yahoo.com

fira. said...

zimie : bole beli kt kdai jahit or kdai kraf. but kdai yg i gi ni its quite pricey. tu yg i korban kan bantal2 mak i. hahaha.. 2-5 ringgit per pack. skit2 mane cukup. xfluffy la.. =P

ms. fiena : sure2.. nnt i share with u kayh. =)

wanny :: said...

waaah! sgt emmpuk sampai bole wat tdo.. gegege...wanny guna platform tu je...yg dah siap nye...hehe... then balot cam fira wat...tp x fluffy mcm kamu nye...keras je..x ley wat tdo~ hahahaah

fira. said...

wanny : owh.. u gune yg polisterin tu eh? fira pun memule nk beli yg tu je cz ingat senang la skit.. tp size asik xkena je.. last2 geram buat sendiri. nnt dh ade rumah sendiri bole la letak cushion ni kt sofa2 kan.. =P

Gadis said...

wahh nice..^_^

Linda Yusoff said...

kenapa i tak perasan entry yg ini? haishhh. senang nye babe.... T_T
esok juga i buat... =p