Sunday, July 17, 2011

my new besties!!

holla everyone!! dgn semangat yg membara nye i menulis blog memalam cenggini (time i tulis ni skrg is 12:46AM) im in a happy mode of cz.. ngantok pun ngantok la.. tp happiness membuat progress wedding i msti mau cerita straight away.. huhuhu.. sewonok sgt ni wey! =P

btw, before i start, let me introduce u to my new besties..

kenal kan, mr. glue gun..

memandangkan i malas nk carik glue gun mak yg lama hari tu so i rela dan pasrah mengorban kan rm12 utk glue gun yg baru. ia lebih canggih dari mak punye yg lame. glue gun yg ni ade button bole on n off tanpa perlu menekan suis. maka, i terasa hebat apabila menggunakan glue gun baru ini. =D

kenalkan pula, miss receipt book baru..

yeah, folder yg berbunga2 ungu itu adalah receipt book terbaru ku. menggantikan receipt book lame yg berjenama abba tu. skrg baru la rase lebih semangat nk bukak receipt book selalu. nnt nk tampal title kasi sweet lagi skit. yg the previous one tulis tgn je. yg baru ni nk print la esok kt office. the title will remain unchanged "journey to 23rd & 24th december 2011"

owh, btw.. td pagi PIBANK n me n azam dh ke office caterer utk settle kan deposit. so skrg insyallah, we'll work hand in hand with the caterer utk sempurnakan majlis kitorg nnt. mudah2an semuanya berjalan lancar. aminn..

selepas saje ke caterer's office, i keluar dgn su n aliff teman kan su carik barang2. tp, xde ape yg bole buat i rase xmo pk pasal my wedding preps. especially pasal hantaran thingy ni. im so excited to do my dulang hantaran. so about three mcm tu i keluar lagi dgn mak utk carik bahan2 utk buat cushion ala-arma i.

actually i dh lame gune tutorial dari blog ni [ye, sile klik saye utk ke blog tesebut] sebagai reference. to me its easy to understand walaupun xdetail sgt. despite byk lagi tutorial yg i jumpe siap beri ukuran but i tetap ske yg ni sbb die mcm kemas je.. huhuhu.. pengaruh tgk gambar die. lagipun, color yg die gune tu attractive. mcm thai silk kan? me likey!!

so, right after i blk dari rumah wan ptg td utk pick up aliff yg dh terlepas kesana, i terus blk rumah n duduk bersila mengadap nk buat cushion ni. hasil nye..

tadaaa!!

wee.. seronok rase nye dpt buat satu. siap dh letak2 hantaran ted b azam lagi try tgk mcmane nk letak n trying to figure out how is it gonna look like nnt. bunga plak  letak je bunga yg i dh cube buat hari tu. but xcomplete lagi la. i still need to find some more kain in different colors plak..


bunga yg mcm kat atas tu la yg i DIY hari tu. since its still yg trial punye je so i rase mcm xmo share lagi.. nnt la bile dh dpt buat menggunakan alatan n material yg btol nnt i share kayh?

n kalo ade membe2 bbf yg nk tau costing satu cushion ni actually xmahal. i rase i buat satu ni ade la about RM5-RM7 sebijik. tp ni pun i xbeli cotton or kekabu wtv utk dijadikan stuffing. yg ni i just gune cushion lame2 mak yg cam dh nipis skit tu. kalo cushion baru nnt terlalu bulat. susah plak nk letak barang. tp, kalo ade yg nk beli cotton yg mcm dlm bantal bkn kekabu tu, bole je beli kat kedai i jumpe td kat kdai jahit sec18 cume rm2 je.

however, dekat 2 gun stick jgak la habis nk buat satu bende jadah ni. buat mase ni, i cume buat satu je cushion ni since kitorg just beli brg utk testing. memandangkan cushion ala-arma i ni bole la dikatakan menjadi n i pun berpuas hati, so esok bole la pgi smbung beli barang lagi. mungkin nk pgi esok lepas blk kje. kalo tggu lame2 takut brg tu dh abis, lari pulak warna2 die nnt.

so, checklist minggu ni bertambah lagi :

1. pgi nagoya beli kain semeter lagi - RM9.80 /meter (satu meter actually bole dpt 6bhgn)
2. pgi kdai jahit sec18 lagi beli sponge x8 - RM0.80 each
3. pgi kdai jahit sec18 jgak carik tassel x8packs - RM3 /pack of 4pcs
4. pgi bagus carik dulang/alas papan cake x8 - RM?? (sbb yg tadi punye curik maklong punye. =P)

rasenye satu malam bole la buat satu dulang. tu pun sib baik kaklin tolong. kalo x, xjadi cushion ala-arma i ni. huhuhu.. nnt kalo dh siap byk2, bole la susun jadi mcm ni..


huhuhu.. berangan.. xpela, berangan tu free. lagi2 mlm2 mcm ni. sebelum nk tdo ni confirm berangan menggambarkan hantaran i yg gorgeous nnt. haha.. *layan kan je la org tgh excited ni. baru buat satu bole la cite. buat byk cube. lgpun ni je yg termampu, korg nk kate xlawa pun lantak la korg. yg penting, jiwo den happy, mato den tgk mato den suko =) *

8 comments:

LisaLisut said...

ok gosok mata kejap tgk fira tetiba diy bantal hntrn okkkkk.hahaha.terer la.caya lu!

UyaRayza said...

pandainyeee hehehe...uya pn ade diy bantal gk tp since lmbt lg so slow2..mood nk buat weddng preps tak ade skang :(

Linda Yusoff said...

Ngahahaha. so cute. terus bt entry.
timo kasih la fira oi..

i suka..love u..hehe

Hidayati Farhan said...

fira, i kagum. kenapa u dilahirkan rajin utk semua tu? ahahaha. cantik lak tu :D

fira. said...

oh semua.. ini semua kje senang la.. mcm bungkus hadiah je..

yati : aku dilahirkan rajin? ade plak mcm tu? aku dilahirkan perempuan laaa.. =P

fitria said...

good job fira.. cantik.. dan sgt rajin.. meh pinjam mood rajin ckit.. hehehe

anaztasias nora aira said...

nak pinjam glue gun ahahhaah :p

.:shura shushi:. said...

nnt leh wat sewa :)