Friday, July 8, 2011

eggs ideas

telur, bermacam telur,
telur ayam, telur itik,
telur pindang, telur bistik
**sambil menyanyi gune rhyme lagu ayam, jalil hamid**

hahaha.. actually xpdc google mlm ni is on telur alang2 tgh fikir doorgift mcmane nk bagi kat org nnt. telur itu wajip. kate org2 tua, telur adalah simbol kehidupan baru + kesuburan. nak mencari bekas telur tu jenuh la plak. mmg jumpe byk but semua mcm sudah common *budget special la nk buat kelainan. cit porrrahh*

nway, im sure sume org pun pnah tgk telur easter kan. that coloful eggs yg dilukis sempena sambutan easter yg i sendiri malas nk find out easter tu ape. but yeah.. kadang2 telur2 tu comel but kadang2 mcm mengarut sgt pun ade.


however, idea ni mungkin boleh diimplikasi kan ke something yg lebih simple n sweet. egg itself dh mmg bentuk nye bulat. kalo ikut kan hati, mau je i balut telur tu dgn surat khabar n bagi pada tetamu. but jgn buat lawak. thats not the norm. i xmau wedding i jadi buah mulut org. tp i actually masih suke idea bagi telur yg simple tidak berbunga byk. kotak pun nk yg exclusive kate nye *agak sedih dgn taste sendiri. demand tinggi but poket harem*

so, i jumpe few other pictures yg quite interesting. memerlukan ketekunan n kretiviti yg tinggi. its something like this..



source : sume google

tgk la betapa comel nye telur2 kat atas ni. especially the second n the last one. kalo telur putih tuh bole je kalo nk gune telur masin kan. telur ayam kite biase ni pun actually cantik warnanya.. yg last picture tu rase nye sgt comel n do-able. but mampukah? well, do u know that telur kenduri / telur rebus bole tahan lama kalo xkne air? yupp.. jgn kasi kne air or else die akan cpt busuk. make sure lepas rebus tu terus tos n jgn kasi die basah lg. 

so far, im liking this idea n mmg nk consider this n present it to mak *hahaha. mcm kt opis plak*. well, stakat telur utk bagi mase nikah rase nye xla susah nk buat kan. i pun sanggup turun padang mlm tu utk siap kan semua instead of depending 100% kat org lain utk buat kan. especially bnde2 mcm ni. kang xsmpai msg aku, menangis plak org buat kan xjadi.. tp still kne tunggu approval dari mak jgak. wish me luck!! =)

7 comments:

anaztasias nora aira said...

comelnya dear!!!

choclairissa @ intan said...

comelnyee~~lepas dh siap2 buat telur tu pastu letak dalam bakul rotan ke ade bulu2 or rambu ramba...:)

zimie said...

comelsss.larat la pulak nak tepek2 letak munge2 atas tu.i malas.agagaga

couldn't agree more with u! telur = lambang kesuburan :)

Alia.A said...

menarik. mesti syg nk mkn telur tu nnt. hehehe. :)

farah aminuddin said...

omggg comelnya telur2 tu!

fira. said...

comel kan.. comel kan.. tp xpsti la jenuh xjenuh nk buat.. well, kalo xbuat pun its still another beautiful things to see kan.. *padahal dlm hati beriya nk buat jgak!*

fitria said...

byk ke nk buat telur tu fira? comel tp i mcm xrajin.. hehe