Monday, April 25, 2011

wedding preps #5 - finally, the BAJU's!!!!

mari memangkah!!!!!

bukan pangkah undi ye. tp pangkah checklist. xexcited? menipu besau namenye tu.. so, dgn lafaz bismillahirrahmanirrahim,

bride's dress

grooms' baju melayu

for nikah dh settle!!

kalo nk tau, pjg sgt cerita die sebenarnye. remember my last post i ckp nk gi jumpe designer ni on saturday? guess what? it did not happen as planned. serious berdarah hati ni cz terpakse cancel kan appointment tu semata2 sbb meeting kat opis yg endless tu. mase msg designer tu mmg dh redha dh. die msti fed up ni dgn aku. msti die ingat aku ni main2. alaa.. mcm back out buyer kt online shopping tu.

tu baru dgn designer. blom kire malu dgn FMIL n FSIL's yg dh bersiap2 nk gi pkul 3pm tu. gile malu tau.. i kut yg plan konon2 nk gi sekian2 tp last2 i yg xshow up. sobs..

but anyway, yg sudah tu sudah la. biarkan la ia berlalu kerana setiap yg berlaku tu ade hikmah ye. chewah.. nasib baik la designer tu reply msg i ari tu. kalo xmau i putus harapan. so we rearranged the meeting to 6pm today. yupp.. today (as to date 25th april 2011). i pun dgn xbersalah langsung keluar office about 5.45pm. tu pun smpai rumah designer tu about 6.30pm. mcm la office i dgn rumah die jauh sgt. tp sbb nk isi minyak la.. traffic light yg pjg n sgt lame la.. carik rumah die la.. tu yg jd lame tu.

btw, i gi dgn azam. kami disambut dgn sgt warm skali. we started talking n the session begin.describe punye describe, langsung i tunjuk kan blog i terus utk bgtau die whats my inspiration in [this entry]. scroll punye scroll, langsung jgak die suke design one of my pilihan which is yg ni,


i tgk tgn die laju je die sketch. memule tu tebangang jgak i ape bnde die nk buat ni. even sketch die dh siap pun i still xpaham lagi ape bnde senanye tu. pstu i tanye punye tanye smpai la last2 i fhm. huhuhu. lembap jgak i ptg td. lepas dh fhm sume baru la i rase sgt puas hati dgn design die. yes, its greek goddess inspired + baju kurung modern melayu kite jgak. maka jadi la die mcm ni..

*kalo xnmpk klik je la utk besar kan eh.. =)*

tadaaaa.. ni sketch baju nikah i tau. i repeat, baju nikah i. norzafira punye. xde amik2 dr google ke boogle ke koogle ke. seriously i cant wait for the outcome. cantik x? kalo korg kate xcantik pun i xkisah. sbb pade i cantik. heee.. i hope by giving him ample time it will turn out good. i dh pesan dh kt the designer supaye no rush buat baju ni. n ade lagi satu surprise. guess what, xpasal2 azam pun akan buat baju melayu nikah die pun dgn designer i ni!!! hahaha.. sungguh xdisangka2 btol.

so far, i sgt berpuas hati dgn design n harga yg ditawarkan. hopefully hasilnye pun membanggakan. kat bawah ni gmbar i dgn azam diukur oleh en. designer yg sgt baik. tp i dh inform die dh yg figure die measure skrg ni tentative je. hahaha.. kurus!! cpt kurus!! nk beli jusmate 5 la.. berkesan xeh? =P

alalala azam.. suke la tu dpt baju jgak. hehehe. padahal i pun suke gak!


 n this is me. gemok nye.. rambut serabai tension meeting pun ade lagi. xpe, tggu la i groom nnt. bole jadi cantik tau.. tgk la.. tgk la.. *menyedapkan hati padahal dlm perut tu ade ice lemon tea, ayam goreng, ayam goreng n ayam goreng*

so, should i reveal siapakah gerangan designer pilihan hati? hahaha.. sudah terang lagikan bersuluh. i pun dh mintak permission en. designer ni utk post kan gmbr ni kt my blog. to those yg xtau n xknal muke beliau, beliau ni la [nik erwan roseli] .. he's also one of the member of the 5tars, the collaboration of 5big names in fashion industry. they are young, super creative n talented too..


tp, jgn sangka 5tars designers offer harga mahal2 je tau. like nik erwan, he offered me harga yg sgt2 reasonable. b2b on budget, korg gi la tanye mintak quotation. jgn jadi cm i dulu. bodoh, sombong plak tu. malu nk tanye so konon nk buat kat tailor je. padahal i rase harga pun xla jauh mane. n lagi la gamble baju tu tah nnt jadi mcmane. i xnk la nnt bermuncung2 bile tgk baju tu dh siap.  xpasal2 last minute nk buat baju lain. azam ade cousin yg mcm tu n last2 terpaksa my FSIL bersilat siap kan baju nikah die on time. mujur die pandai jahit. tp pape pun, kan dh membazir namenye tu. again, i seriously hope yg nik can pull off this dress like yg kite dh discuss tu eh nik? *macam la die bace blog aku*

so i guess, thats all about it. secara xlangsung i dh berjaya meng-cross list bulan may skali since sepatutnye part confirm2 designer ni i buat next month. n as usual i dh terbuat dibulan sebelumnye. typical me. maka, melopong lg la i bulan dpn dh xtau ape nk buat. i've paid the deposit. so nik dh bole start kerja kan baju i.  first fitting will be on september but kalo ade pape nnt nik will keep in touch with me.hehehe.. xsabar nye!! xsabar nye!! =)

6 comments:

fitria said...

fira... sgt cantik... tak sabar nak tgu dah siap nanti.. tgk lukisan pun dah tau cantik..

fira. said...

fitria : i pun xsabar nak tggu dh siap nanti. hopefully it'll be as nice as the sketch. =)

veesakura said...

babe1 skecth tu lain dari yg lain. tak sabar nak tgu hasilnyer. meletops!

fira. said...

vee : xde la smpai meletup. i pun memule ingat nk buat simple je. tp as die sketch2 tu i rase cantik plak. huhuhu.. i pun excited nk tggu baju ni siap!

Miss Tatie said...

fira i think dia baca.. hahahaha. abesla u.. my blog de baca... btw dia baikkan?

fira. said...

miss tatie : hehehe.. xde masenye die nk bace blog i yg xseberape ni. hari tu pun i dgn xmalu bukak blog sendiri kt pc die. but yeah.. die baik. xsabar nk jumpe die lg sbb xsabar nk tgk baju i nnt. =)