Tuesday, April 26, 2011

baju melayu johor for nikah

so yesterday as we meet nik erwan for our baju nikah thingy, to my surprise nik erwan offer us to buat skali baju melayu azam dgn die jgak. to me, why not! in fact lg bgs kut. at least xla byk kerja nk kne carik kain azam n carik pulak tailor lain. n of cz nk bgtau, the price is super affordable. well, i rase of cz la the pricing is up to your design jgak. xkan la budget 10sen tp material nk yg stock 10ringgit. agak2 la kan.

so as we speak, azam bgtau yg die nk buat baju nikah die berdesign kurung johor. u know, org johor panggil baju melayu pun baju kurung jgak. n azam mmg pun actually org johor. bak kate mak, johor murtad. honestly mase tu i rase sgt la xbest azam yg nk mengakad nikah tu berbaju melayu johor. sgt xformal. xgagah. xseperti lelaki melayu terakhir. but mase tu i just ckp ok. suke hati u. u yg nk pakai. but still dlm hati mcm xpuas hati. tp nik pun ok je. alasan azam baju cekak musang panas. hurm.. relevan.  measurement pun dh amik. so, baju kurung johor it is.

nk bg sedap hati, i google carik kut ade org pnah akad nikah pakai baju kurung johor. xtau knp i rase mcm janggal sgt. padahal i pk2 blk its biase je. in fact since kitorg plan nk buat nikah on the evening i rase sesuai kut cz its more casual n relax n actually quite cute too. =)


source : google

aww... aren't they cute? especially harith n jezamine. so now im fine with azam n his baju kurung johor. in fact im happy with his choice. all im imagining is a nice, beautiful, sweet n intimate nikah ceremony happening in my parent's lovely house. besides nik, ren-da belleza also will have to play an important role to create that kinda mood for us. ok, skrg i rase xsabar to december. =P

10 comments:

Miss Sunshine said...

Baju melayu johor pun ok jugak... since die pun org johor, ok sangat lah tu nan menonjolkan budaya negeri dia... hehehe... cute je, more casual...

e k i n ♥ y u s r i said...

yup...sy org johor gak...
tp disebabkan tunang sy kurus...
bju melayu johor,x brape smart utk die...
die nak cekak musang jugak...huhu

fitria said...

fira.. tunang saye pun die nk pkai baju krg johor sbb die pun mcm azam jugak.. die ckp panas la.. tercekik la.. baju melayu raye die mane ade yg bercekak musang tu.. mule2 saye pun tak suke sebab nampak cam selekeh kan.. huhu.. tp bile designer yg jahit baju die tu ckp cantik jugak so sy pun setuju la.. die bg idea camne tak nak bagi nmpak cam kosong sgt..

fira. said...

miss sunshine : yeah.. its more casual kan..

ekin : hehe.. doesnt matter, xsemestinye org johor kne pakai baju johor je. kite kan satu malaysia. =) cekak musang pun actually buat lelaki tu nmpk sgt gagah. i like!

fitria : really? ade care utk xbg die nmpk kosong sgt? share la dgn kite.. azam lg siap bole request xnk ade poket atas. saba je la. ade gak org nikah pakai tshirt je ni kang.. hehe..

veesakura said...

fira: sama la with my tunang. baju kurung johor jugak la pilihannyer. x panas katenyer and die memang dibesarkan dengan resam johor. tak berkenan jugak sbnrnye. tapi biler tgk gmbr u post, cute kan? so, ok la! hehehe

fitria said...

die ckp dekat leher tu wat kulit kerang... saye pun xtau kulit kerang tu camne.. die macam jahit tulang belut(erkk betul ke tulang belut yg org selalu jahit kat leher baju krg tu).. since baju melayu tu kale krim.. so die ckp die nk wat kulit kerang tu gune benang kale gold.. so nampak naik la sebab tunang saye taknak jahit sulam2 bagai sume tu.. nanti dah siap baju tu saye post kat blog erk.. kot2 leh bg idea utk baju azam plak.. hehe..

Hidayati Farhan said...

owhh, u dpt nik erwan ye? bole gtau ke starting price dia bape ek? hehe. sdg mencari2 lagi ni :)

fira. said...

vee : hahaha.. effort menggoogle adalah semata2 sbb nk sedap kan hati. n nasib baik effort ni berbaloi. kalo x mmg menggelodak je hati ni tertekan cz my groom nk pakai baju lousy2 instead of yg clean n neat cekak musang tu.

fitria : fuishoh! kulit kerang eh? xstill xbole bayangkan. yes, pls share with me kalo dh siap nnt. nway, bile budget siap nye?

hidayati : yupp, i dpt nik erwan. he's nice n the price pun ok in fact sgt ok. i xtau starting price cz die ckp bole ikut budget. its up to u kalo u dh ade kain ke x. but just give him a msg. im sure he can work it out for u.. cube jgn xcube!

Miss Sunshine said...

Fira nak try jm5 ke? serius tak sedap. hmm, tak boleh masuk kat tekak lah.. nak try boleh je. boleh try herbalife jugak, tp mahal sikit. RXlite pun ok kot.. Eh, dah jadi iklan makana pelangsing pulak.. hehe.

fira. said...

miss sunshine : alamak, yeke? tp kalo mmg bole kurus fira xkisah la. but xmo la spend byk sgt mcm yg herbalife tu. byk lg bende penting nk spend. huhu.. ok pe buat iklan mknan perlangsingan. sharing kan caring. nk cite rase plak. keberkesanan die plak camne?