Wednesday, April 27, 2011

the complement

*peringatan : entry ini panjang*

so i've my nikah dress in the making. but xkan la on that day i nk pakai baju semata2 kan. as the complement, i dh google dari mlm td lagi. from top to toe. dari rambut yg bakal di buat oleh MUA, veil yg akan dibuat skali oleh encik designer, kasut yg saya rase nk tempah xlama lagi n also hand bouquet yg akan dibuat kan oleh decorator saye skali nnt.

so on my solemnization nnt, i dont think i'll wear tudung cz actually mmg i xpakai tudung pun. lgpun since buat kt rumah so i rase i'll let my MUA to style up my hair n pakai veil yg dari en. nik kite tu saje. memule i was thinking of letting my hair to fall down free. but pk2 blk xke ghimeh (rimas) nnt.

so i google to find a simple yet sweet hairstyle yg bole dibuat jd reference. i was inspired by those hollywood actresses on the runway yg anggun2 belaka. contohnye mcm ni:




side bun mcm ni sgt ayu. i like lauren's hair. xtau cane die belit bt sweet sgt. lindsay's sgt elegant. n isla fisher, hehehe.. baju die pun ade drape mcm i jgak la!

besides rambut, i pun ade gak tgk2 veil2 yg cantik2 jgak. n sgt la jatuh cinta dgn spanish veil yg sgt simple. ok, i nk text nik suh die buat veil i jadi spanish veil skrg jgak. =P



as for the hand bouquet yg bakal dibuat oleh ren-da belleza, i nk request die buat kan i hand bouquet yg contra warnanya dgn nikah dress i. n agak2, bole ke eh i nk pakai hand bouquet yg same utk nikah n reception nnt? kalo xbole xpela. lgpun gile cheapskate kan. but kalo bole ape salahnye jadi cheapskate. hehehe..




i'll still go for something blue-ish sbb my theme pun mmg blue-ish2. since i pun mmg xpilih lg baju reception, so i xtau la kalo it can go jgak or xdgn warne baju reception i nnt.

on the shoes part i rase i xnk susah2 carik. i decided nk tempah je dari YMS cz harge diorg reasonable n since i ni leceh nk carik kasut yg wedges belake n kalo bole nk yg tinggi2 saje so i rase might as well i tempah je. in fact harga pun xla mahal mane. i really like this design cz xboring.


the color, msti la xmcm tu. n depan die kalo bole i nk request buat peep toe mcm ni..



hehehe.. there are more than 7months to go n i dh ade sume2 jadah ni. mmg gelojoh btol la ko ni fira. but of all the things cume kasut je i blom settle kan lg. mayb i'll start to tempah next month.cz kalo ikut kan YMS bole siapkan within 2-3weeks je. so, xde mslh kut.

memandangkan i've been communicating with nik theses few days, langsung i dh berangan nk buat baju sanding skali dgn die mcm ni.


alamak, kau ni dh kronik ni fira. ok, relax... layan gamba baju butik pengantin yg dh byr deposit tu dulu.. suri butik pun mmg ade baju lawa2 ume kau je xpilih lagi kan fira? pheww.. rileks2.. bwk bertenang. hurm. masalah la kan kalo obses sgt dgn wedding ni. 

8 comments:

Alia.A said...

fira! we shared same decorator. anil is hired for my solemnization dais nnt. :) she's good kan. fresh and creative.

fira. said...

alia : really? when is your nikah so that i can see urs first! haha.. so nmpknye we both will be counting on anil kan. u dh buat discussion on ur decoration concept dgn die?

Bubbles said...

u, u amik aim kan?dia punya rate berapa eh?

fira. said...

bubbles : hi bubbles! yupp, i amik aim. rate die average RM800 but u can try to nego. die baik je. no worries. =)

LisaLisut said...

fira,awat laaa hang tak p cari si nik erwan tu awl2 n then bgtau harga dia awl oiii.i br tau dr komen u kat blog Miss X 1.2k+include materials!!??? damnnnnnnnnnnnn. kos kain i + upah tailor pn dh nk cecah sama price oiii.tapi tak dpt veil n kasut pun.huwaaaaaaaaaaa. nk je g ambik kain balik(Sbb dia tak ptong lg n bg kat nik hahaha over kan?) kang marah pulak tailor tu. tp nangis i dgr total cost u dpt dr designer.huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

anyway, rmbut2 di ats tu mmg la menarik.tp sbb i nk kelainan kot nnt,so i nk let my hair down on nikah day and sanggul on sanding sbb panassssssssss(u dlm dewan takpela huhu)

fira. said...

lisa oii... sabau.. sabau.. bwk besabau.. huhuhu.. i mungkin akan senasib dgn u kalo i xgerak hati nk tanye designer ni hari tu. bt since tailor u xpotong lg gi je la amik blk kain u. just ckp u nk jahit sendiri ke, mak u nk jahit kan ke ape. bende once in a life time. if i were u, i mmg akan amik blk.

n btw, i xdpt kasut but dpt baju melayu for my groom skali! haaa... sape nk bagi? i pun actually xcaye but kalo la kate die mintak i tambah lagi seratus dua mmg i xkisah sbb mmg masih lg xcaye harge die ni.. hehe..

Alia.A said...

hehehe. yes. we both counting on her. nikah n reception in september! :) but i hired anil for nikah je since i nak simple utk nikah. :) when is ur wedding?

u hire anil for nikah jgk ke? hehehe. i rase ye la kot u akan tgk design i dulu. i'll meet anil end of may nnt. hehehe.

fira. said...

ic.. so nnt share2 la eh the info. cant wait for what she has to offer for u. msti akan comel kan? i like her sbb design2 die sume comel2 n sweet. ngeee... xsabar! u sabar x? sabar x? =P