Friday, April 15, 2011

of cincin lelaki - skrg dh xpening lg.. =)

jumu'ah mubarak!

today, i nk share skit pasal cincin lelaki. i suke carik cincin lelaki. i dont know why but i suke. cincin pompuan pun suke but tu kne harap duit org so i letak blkg je. i pledge to myself to get azam a ring konon sbg tanda cinta ku padanya. *pfft* last time mase tunang, azam xdpt cincin. well, dlm hati ade ckp, ngade2 nye lelaki tunang pun nk cincin. so, nahhh.. n thank god azam dont say much about it. well, kami kan traditional.

so, we went to several shops to look for cincin kahwin azam. seriously kedai kat sacc name dyana tu jual cincin lelaki murah n cantik. i mean its within my budget. batu tah ape ke tah name nye. the ring is suasa. hurm.. kalo ikut, mampu je. mcm nk beli skrg je but nnt dulu.

rupe2nye ade hikmah disebalik ke-tak-gopohan membeli cincin tersebut. azam ade ckp yg kakak die kate manede suasa warne putih. well, i pun curious so i browsed. despite ade ke xsuasa warna putih (actually ade), i browse sekali if is it ok or not utk lelaki pakai suasa. rupe2 nye ade byk argument on this. tp saye lebih nk memilih utk percaya dgn statement jais.


hehehe.. bkn malas eh. mintak mahap. tp rase nye byk blog lg kat luar sane yg quote bnde yg same jgak. lgpun korg click je ke open new tab je la eh.  =P.

tp nk quote gak phrase bawah skali tu :

"Kesimpulannya : Halal bagi lelaki memakai platinum dan haram baginya untuk memakai emas putih. Bagaimanapun yang terpilih tetap perak bagi orang lelaki, kerana ia adalah sunnah Nabi SAW jua."

honestly i xpnah plak tau yg silver tu sunnah nabi bagi org lelaki. laa... yeke? mati2 i memandang rendah silver cz murah n bole didapati di uptown. masyallah.. sungguh jahil aku ni. jadi lepas ni bole la i bli kan azam cincin silver kan? *to azam : sunnah tu u.. sunnah tu..* 

platinum.. hurm.. mahal sgt la. wont buy him those simple wedding band.. cant u see his size? he's a man ok. so, no band2. he need those with big batu *tp xla big sgt mcm degawan* but the bottom line is, platinum tu mahal.. =( hopefully he's fine with silver. i blom bgtau die lg ni psl findings ni. but i believe he's fine with it. sunnah kan.. sunnah.. huhuhu..

now, tell me kdai mane yg ade jual proper silver ring for man. xmola kdai2 stall tepi2 kedai, bawah2 escalator tu. ksian azam. i dont mind mahal skit. kalo bole nk carik yg design2 mcm ni ke..





sume designs ni i jumpe kat google. i just type silver sterling ring for men n ini yg keluar. so sume atas ni silver la kut. really like the first one. hopefully bole jumpe yg mcm tu kt kl. seriously i need guidance. kut korg tau mane jual cincin silver yg berprestige. pls.. pls.. let me know. 

ps. terfikir gak nk ganti dgn watch but it doesnt seems like a symbol of love. i really want him to have something to be a symbol of us till death do us part. mushie2..


n [here's] some article about suasa. rupe2nye suasa pun campuran emas jgak. ingat die logam ape la.. so, that mean die pun haram jgak ke? ok, i was2. so better not. =)

13 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

hr tue dah beli cincin lelaki...
cincin suasa...
bukan emas or silver
tue pon cecah RM400++ tau

fira. said...

yeke ekin? i dont know but kalo ikut ape yg fira faham anything yg ade unsur emas xbole pakai. n suasa is actually campuran logam lain n emas..

LisaLisut said...

yes babe.better avoid je suasa tu.takde maknanya suasa bole pakai.ade campuran gak.haha. try la tgk goldheart - platim.price ada bwh 1k.tp i tak rasa ada batu2 warna2 mcm gmbr u kat ats.batu putih pn lawa gak for man to wear.i got ring for h2b at goldheart - platim(platinum+sterling).

bausc K?

fira. said...

lisa : yes ah? ok.. nk terjah goldheart weekend ni. xkisah batu warna ape. atas tu sbb cincin die ade design2. xboring. btw, thnks for the info!

iLah D'Ros said...

beli mn cincin laki beb...??

fira. said...

ilah : xsure lg.. tgh survey2 la ni. any suggestion?

Miss Sunshine said...

Persoalan yang sama ditimbulkan oleh En Bakal Suami hari ni...
Cari cincin silver kat Bausch K, Mid Valley ataupun KLCC.
Dulu dikenali sbg Mimosa kalau tak silap..

fira. said...

miss sunshine : owh.. thnks for the suggestion. nnt i try tgk kt sane. =)

Syima Syaz said...

yap... suasa memang ada campuran emas sikit.so better say NO to suasa.hari tu dah check btl2 dah...

mizzura said...

oke...kita baru betul2 tahu..selama ni tak amik port sangat pasal cincin yang laki boleh pakai ke tak..thanks ek..

|Make-Up Artist Tak Mekap Artis Je|

fira. said...

syima : tu la pasal.. selama ni tgk atok2 pakai suasa mcm ok je. sib baik dh tau sekarang.

mizzura : hehehe.. better late than never. better tau skrg than tau kemudian. btw, sharing is caring..

cik SYANA'S @ I-cha comel said...

sis i found it.. take a look at facebook " jewel garlands..." ade kt photo album nye... couple ring pon ade (cun-cun)....harga pun boleh tahan (^_^)... harap dpt membntu....

fira. said...

cik syana's! whoaaa... cool info. yupp, totally agree with u. cun2 n harga bole tahan. seriously i went to few shops the other day agak susah nk jumpe batu berwarne warni yg cantik mcm kat jewel garlands tu. again, thanks very much for the info. *hugs*