Thursday, May 19, 2011

of bunga dulang hantaran - fresh flowers vs. artificial flowers

haaa... akhirnya jumpa jgak topic for me to blog about. haih.. gile sangap hari ni kat office. nk kate xde kje not really. pagi2 td dh warm up kje dgn mengomen blog2 kawan2. pang pung pang pung, type punye type rupenye dh hampir siap pun kerja utk hari ni. name pun melayu.. die kalo yg ujung2 tu msti die hold dulu. mcm yg i buat skrg. =P *sebenarnye i je kut yg mcm tu. mandai je blame melayu. sorry! *

hahaha.. jauh plak membebel. so, hari ni i just nk share something about my bunga for dulang hantaran. as we can see on my timeline, by june dh kne start collecting stuffs. fyi, i xde nye nk hire org buatkan utk i. semuanya sendirian berhad. nk kate berseni tu, oh.. tidak. but minat tu maybe yes.. biase la, fira kan mengade2. kalo bkn sbb brg hantaran utk dikerjakan, mungkin i akan botak sebab dh xtau ape lg nk dibuat nk menyampaikan ke bulan 12 nnt.

mcm mase tunang hari tu, i dgn mak la yg gigih mendeco. mak mmg terer bab2 gubahan. tah cemane die pintal tetibe jadi bunge plak riben tu. mujur menurun jgak ilmu tu kt anak second die ni. mcm tau2 je kite on budget. tah mane tah gamba2 hantaran tu. nnt i free i belek2 la kat rumah tu mane i simpan all the pics.

to be honest, i xde any specific theme lagi untuk my dulang hantaran. yela, setengah org buat butterflies la, birds la, cages la, ular la, reban la.. hahaha.. but i prefer something simpler. n nway, i dh lame aim lavender. tp blom nk jumpe lagi la org buat hantaran guna lavender. hurm.. owh, ckp pasal bunga.. i senanye prefer lagi bunga mati (artificial). kalo gune bunga hidup nnt mati sayang la *padahal ckp je la kalo guna bunga hidup 1week before nikah baru bole kerjakan. me, sabar? bak langit dgn bumi*

xdinafikan bunga hidup mmg akan membuat dulang hantaran tu menjadi tersngat la lawa. it has its own aura yg membuat semua org terpaku melihat nye. but i believe kalo yg buat tu arma atau kerjakahwin la. kalo fira yg buat masih blom tentu. nway, just look at this beautiful works by kerjakahwin


yg ni plak hantaran fresh flowers by arma


ok2, mmg cantik tiada tandingan. tu la impak kalo hantaran gune fresh flowers. lg2 kalo yg meriah2 tu. setakat yg sekuntum dua tu belum pasti la impak ximpak nye. but nway, back to me yg confirm xakan gune fresh flowers, confirm xterdaya nk upah kerjakahwin mahupun arma utk buat dulang2 hantaran i. maka artificial flowers je yg akan membantu menjadi penyelamat hiasan dulang hantaran i nnt.

haah, mmg aritificial flowers murah, xde seri, monyok je rupe. xgrand pun. tp jgn putus asa.. usaha tangga kejayaan. insyallah kalo kne pada gaye gune artificial pun bole menyerlah. org kan semakin maju. teknologi pun dh semakin moden. kalo rajin usaha msti bole jumpe artificial flower yg nmpk real mcm fresh flowers. =)

just check out the images yg i jumpe kt google ni. lawa je.. gune artificial flowers jgak. convincing je.. xde pun nk jelir2 lidah kate buruk. pokok nya, tgk jugak siapa yg buat and siapa yg tengok. *bole jadi cantik kat mate i tp xcantik kat mata u all. cantik tu subjektif remember?*





jeez... btol2 inspiring gambar2 di atas. especially the last one by jemari kreatif tu. mcm xcaye je tu buat gune artificial flowers. but according tu empunye/tukang buatnye sendiri, it is artificial flowers. hurm.. kalo la i bole buat mcm tu. blk office ni mmg for sure nk tunjuk kat mak. 

selain bunga, dulang or alas dulang pun main peranan jgak. so, dulang n alas dulang mcmane kah yg i suke..? nnt la i share kemudian. nk siap kan kje! thanks for reading. i love u all! =P

ps. wedding i nnt mesti confirm meriah cz i have a wonderful family to lite it up for me. it'll be grand in my own way. i dont need anyone to judge how grand my wedding is. its my day, not theirs.. L

12 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

cantik sgt pkai fresh flower...
tp x tahan lame

Hunny Kitty said...

cari bunga palsu yg nampak mcm ori tu kat ssf banyak juai ...leh jugak recycle nnt.....heheheh

tak pun canpur2 ok jugekkkk

Miss Sunshine said...

same lah entri kite... pasal hantaran.. hehe.. ^_~

elle's laaa~ said...

aiyak... cantek2 semua nye.. naseb bek laa hantaran i dah siap, kalo blom siap, ade ni kunk tiru mcm hantran kt atas. opssss... bkn tiru.. mcm je.. hehehe... :)

LisaLisut said...

tp u lucky sbb u duk KL(shah alam kire dh dkt la)so u bole cr bunga fresh murah in 1 week tu.kalau i seremban..hmmm cm susah.i dh terbeli artificial flowers.tp tetiba discuss dgn adik i dia ckp dia bole kot nk cr fresh flower naik kl on the day dia balik sbn.(hntrn dia buat.aku mmg fail la haha).see how lo...semua org kalau bole nk fresh..huhu...

fira. said...

ekin : btol2, nnt membazir. =P

hunny : haah, i pun pernah tgk bunge kat ssf. mmg cantik2 n nmpk ori. its one of my option too. =)

miss sunshine : yupp2.. ade pape ni.. hikhik..

elle : hehe.. jadikan inspiration ape salah nye. u mmg harus la dh siap kan. tggl sbln je lg.

lisa : whoa.. baiknye adik u. mmg pun. kalo bole mmg nk fresh. tp...

Alia.A said...

fira. both artificial and fresh pon okey. tangan tak kreatif sgt pun tp kalau main cucuk2, tau2 hah amek ko, cantik je. setaraf arma gitu. ahahaha. yes, beautiful is subjective. hehehe.

fitria said...

nk fresh flower jugak tapi bile pk2 balik sempat ke nk wat last2 minit nnt .. huhu

fira. said...

alia : hehehe.. actually bole je kalo nk mix. tp saba ke i menunggu mase nk mambeli fresh flowers tu? ade gak on the day itself org kt rumah i kne bersilat mencarik bunga n mentouch up hantaran. =P

fitria : btol. saye setuju dgn kamu! saye pun pk mcm tu jgak. =)

miey anna said...

x kesah la fresh atau x fresh..janji kite puas hati dan comel habis..2 2 pon comel jek ^_^

Syima Syaz said...

sama lah ni tgh pikir nak pakai fresh ke artificial.tapi side si dia hantar org, yg sendiri punye gatal sgt nak buat sendiri kan...
confius dah ni

fira. said...

syima : jgn la confuse. u buat je janji u buat dgn penuh kkasih sayang. hahaha.. wish u all the best dear.. no worries, everythngs gonna be ok.. =)