Monday, May 9, 2011

ini ke dugaan org bertunang?

hari ni i rase sgt2 down n gloomy. mujur boss pun byk ade appointment kt luar. macam paham2 je yg staff kesayangan (kesayangan ke) die ni mmg xbole nk terime sebarang tekanan walaupun sikit. actually it started since yesterday. azam dapat call dari bank mengatakan yg nama die sangkut utk buat loan. yes, azam skrg tgh dlm proses nk beli kereta baru. setelah sekian lame akhirnye it has been decided. jd rasenye korg pun paham kan, dh lame sgt berharap nk tukar kereta. lepas kereta yg sekarang ni dh muntah ungu dh keluar masuk workshop. last perdana plak hilang dicurik org. so, yes.. kami yg xlame lagi akan menjadi sepasang suami isteri amat memerlukan kereta yg elok kondisinya n boleh diyakini kebagusannya utk kesana kemari.

but unfortunately, berita smlm sgt la xbole diterima akal. loan die sangkut pasal jd guarantor org. bkn guarantor rumah atau kereta, jd guarantor alarm kereta je tau. saya ulang ALARM KERETA je. sobs.. mmg xdinafikan, i pun ade mase die sign tu. but its pretty clear that the sales persons tu bgtau yg ini bukan untuk jadi guarantor. ini cume utk sah kan yg diorg mmg jual alarm tu kepada sipolan2 atau sianu2. kite tu budget nk tolong org. lagi pun bukan mahal mane. takat bayar bulan2 xkan xlepas.

tp mmg, asal yg namenye org, kite mmg xbole nk percaya sgt. knowing that org tu xbyr tu one thing. but whats worst bile kite pun xpasal2 terlibat same. yg punye kereta org lain. name yg sangkut, kite jgak. skarg i sgt2 sedih sbb i tau azam pun sedih cz harapan die nk pakai kete baru anytime soon mcm xboleh kesampaian lagi. no matter what, i nk make sure jgak bnde ni settle by this week. i rase bersalah sbb org yg pakai bnde tu adalah contact i. i pun rase bersalah sbb i xstop azam dari sign borang bodoh tu. i menyesal sgt sbb xbace form tu n percaye je ape org tu ckp bulat2. die kate kalo ape2 hal org company tu xkan carik azam but carik org yg beli tu instead. tp, tgk skrg jd mcmane.

i dont know what should i do. tp i mmg nk make it up for azam. kalo i ade duit, i xkisah.. i bayarkan on behalf. tp skrg ni bukan takat fikir berbaloi ke kalo i bayarkan tp i mmg xde duit. Ya Allah.. tuhan je yg tau perasaan i skrg. malu sgt dgn azam n his family. mintak la bende ni settle cpt. i plak dh xtau nk ckp ape lg dgn org yg pakai name azam tu. nk i tengking kang lari. tiap kali i ckp dgn die mmg bole berenang2 la dikelopak mate i ni. time tu mmg xfikir lain. smpai nye hati org tu kan.. 

anyone know mcmane nk settle kan hal ni? *dgn harapan ade yg dpt membantu walau hakikatnye i tau the only way die nk settle kan adalah dengan membayar je bende tu smpai habis* im sad.. so sad.. i feel so sorry for azam. i've ruined his hope. its almost his dream car n he's so close to get it but my stupid action before this has ruin it. seriously, i'll do anything make it up for him. ='(

i xpnah tulis anythng sad kat my blog. but this time, i've no other people to turn to. i mmg slalu turn to azam kalo i sedih macamane skali pun. tp utk kes ni im a bit lost. kalo i cite kat sape2 pun, xmungkin bole dpt selesai kan which kalo dgn azam die akan tenang kan i walaupun it takes time to be settled. n now that this problem affected azam big time, i xbole nk share dgn die. knowing that i pun one of the causes yg buat bende jadi mcm ni i rase sgt la guilty pade azam.. God, i am truly, madly, deeply need U now. pls show me the way. pls make azam feel cool n calm. n pls dont take this hope away from us. 

ps. korg jgn suke2 nk sign ape2 je eh. bace dulu ape patut kalo nk buat ape2. jgn sekali caye org.  *terase mcm dimandrem plak cz xsangke knp la aku ni jadi bodoh semacam*


9 comments:

Alia.A said...

hey fira. sbr okey. anggap ini dugaan dan think it in positive way, maybe ade hikmah. maybe lepas u kahwin u guys mampu beli kereta lain. i can't help you in giving a solution but as a virtual friends since we met through blog, doa banyak2. insyaAllah things will be solve. but in future, i guess yes kot kene byr since ur fiance dh sign as a guarantor or else the law can take legal action on ur fiance. mrh mmg mrh but this is the only way.

dont worry. si polan tu pun takkan dpt hidup senang. Allah is Fair. Always remember that. take care ey fira! :)

farah aminuddin said...

ya allah kesiannya. time2 mcm nilah dugaan makin banyak kan. allah nak uji kita..

betul u ckp. jgn mudah percaya kat org. tp tu lah kan, kadang2 kalau nk tolak permintaan org nk jadi guarantor ke ape rasa tak sampai hati. last2 kita jadi mangsa.

LisaLisut said...

gosh...i can understand ur feeling.kalau i dtempt u pun i akan rs bersalah tak ingat.kurg ajar la whoever he is.tak slmt hidup kau.

things happened.no turn back.so dont dwell and torture urself k. cari solutions(i pn tak sure mcm Alia) since ianya sah dr segi law sbb ade signature.hmm.just pray that everything gonna be fine ok.

btw,tenangkan azam too :) be strong and support each other :)

hugs.

Miss Sunshine said...

Fira... takde kata indah yang dapat tenangkan hati u... melainkan kesabaran yang tinggi.. sabar dear.. Allah uji dengan ujian sebegini rupa kerana tau hambaNya ini mampu menghadapi masalah itu...

Cube slow talk dengan orang tu... Mintak die setelkan bayaran tu boleh ke?
Apa2 pun... ape yang berlaku ni kene jadikan pengajaran supaya tak mudah percaya org dan tidak memudahkan urusan yang mcmni..

I tetap doakan u tenang2 ok dear...

fira. said...

alia : yeah.. i mmg harap yg bende ni sume ade hikmahnye. i just cant wait to get over this.

farah : btol2.. kite niat nk tolong org je. tp xtau la ape yg org tu fikir. =(

lisa : mmg the first word yg kuar dr mulut i mase tau sume ni is kurang ajar. i mmg kuat je dpn azam. i ckp yg everything will be ok supaye die pun xmeroyan sgt (hikhik, pinjam ayat u!). tp hakikat nye dlm hati i ni takut sgt kalo xsettle. die msti sgt upset sbb die xdpt kereta idamn die bukan sebab die tp sebab org lain. wuuu...

fira. said...

miss sunshine : u ckp cntu pun hati i dh tenang skit. thanks. to slow talk dgn org tu adalah the only thing yg i bole buat skrg. and alhamdulillah org tu pun ade rase guilty n currently working on it. i xmarah2 die in fact i offer them few options. skrg i cume serah je pade tuhan. but its hard to feel ok knowing that bende blom settle lagi. dh susah nk percaya ape yg die ckp tp i still berharap. mix feelings tp its not a good feeling for sure.

Syima Syaz said...

fira - jap jap...macam mana alarm sahaja boleh sampai effect ccris? kemungkinan besar form yang u all sign tu adalah form installment dengan AEON?

macam ni fira.to make it clear... u n tunang u pegi bank negara n print out ccris report then kat situ boleh check which bank yang sangkut sebab kalau refer other bank, takkan boleh tau mana 1 bank yang dia ada bad record, even as a guarantor.pergi kat Bank Negara, kat bawah tu ada kiosk print ccris.guna IC je...

And kalau dah settle semua... maybe, u kena apply new loan within 6 months....=(
tapi cuba check dulu k.... insyaallah ada jalan..

Hidayati Farhan said...

fira, byk sabar dan berdoa. ini dugaan dari-Nya. saba ye.

fira. said...

syima : thanks for the guide. actually lepas kitorg tgk2 blk its not aeon. its actually another company easy payment anak syarikat company alarm tu. so, mmg xexpect jadi mcm ni. gosh.. bodoh sgt sbb bole tertipu n percaye je ape org tu ckp. ye la kalo ade logo besar aeon ke or mane2 bank of cz la kite pun hesitated nk sign.

skrg, its pretty clear. there's nothing that we can do. si polan tu wajib bayar within mase yg die dh janji. but kalo new loan kne apply 6months after.. adeh.. hancur mcm keropok hati i. i feel so sorry for azam. menyesal sgt. =(

hidayati : thanks dear.. alhamdulillah, im cooler now. besides sabar, i'll do everythng i can to settle this fast and leave the rest to God. doa kan i skali! =)