Friday, May 20, 2011

majlis khatam - perlu ke?

finally, teringat pun nk blog pasal ni. selalu bile discuss dgn mak i asyik ckp dlm hati "psni nk blog pasal ni la" tp.. haram.. so, alang2 dh teringat ni i blog la kjap. pstu gua nk terus blk rumah. al-maklum, kucing dh xde.. *smpai ati aku gelar boss aku kucing. dato tu. tp xpe, kucing comel. pussy2 puss2*

so, camni situation die, mak i ni suke kalo bercakap psl wedding i tu yg megah2 je. well, i faham.. as mak, of cz die nk yg terbaik utk anak die. lg2 pulak bile die gune script kesian die tu "lepas ni mak dh xde anak pompuan dh* shish.. gile buat drama plak mak aku ni. so nk xnk terpaksa la melayan. 

katenye, nk buat majlis khatam skali. siapa yg kne khatam? dh tentu la i xkan neighbour plak. actually, i dh khatam dh. tp mase tu xde pun buat majlis ke ape. serious segan kut nk ngaji dpn makcik2 marhabban. dh la makcik2 marhabban tu kawan2 baik wan (nenek) i plak tu. kalo jumpe msti kne stock cium2 pipi, gurau2 pukul. lagi2 nek mon. asik mintak i sakat die je. lagi la nk suruh i ngaji dpn die? confirm kalo ade error kne bahan.

however, i respect kehendak mak. ye la, mak mane yg xnk tgk anak die khatam dgn sepersalinan cantik, mengaji lagi. msti la nnt sejuk perut die. dh la i ngaji syahdu. *perasan*. i pun xtau la majlis khatam mase nk kahwin ni perlu atau x. i rase actually xperlu kut. its kinda defeat the purpose a lil bit. hurm.. entah la.. its just my POV. yg penting i tau yg i dh habis sebut sepatah2 ayat dlm kitab suci tu. insyallah, i nk fahamkan pulak ayat2 tu. 

dari sudut duniawi plak, i terfikir yg the timing just not right utk berkhatam. well, i nikah mlm jumaat. so of cz i kne khatam pagi jumaat. im on budget remember. kalo nk buat khatam ni mcm dh kne create another majlis la plak. i know mak wouldnt mind to spend. but xpela mak. mak simpan je duit mak tu. takat spend kat bende main2 ni baik mak sponsor fira honeymoon lg bagus. ops, dont get me wrong.. i bkn ckp khatam ni main2 or xwajip but i believe ini sume custom kite org melayu je. *ye2 je aku ni. xbuat research dh mandai2* so kwn2, pls correct me if im wrong.  i cume rase yg membaca al-quran tu mmg dh termaktub dlm rukun iman. kalo xbaca n faham mcmane nk percaya kan? kite sepatutnye khatam kan al-quran sebanyak2 yg kite boleh and if kite dah selesai baca, alhamdulillah, semoga Allah memberkati kite. pulut2 kuning sume ni.. hurm.. dont quite like concept.

but what to do, sume org ada fahaman yg berbeza. of cz i xelaborate pjg lebar mcm perenggan diatas pada mak. kang nnt msti pjg hujah2 nye. i cume ckp pada mak perihal duniawinya saja. syukur mak faham. to b honest, i antara dua jgak. xnk buat sbb i rase xperlu n xnk buat sbb i takuuuuuut. =P

ladies, feel free to drop your thoughts on this. i ni bkn pandai sgt bab2 agama ni. but actually i would love to learn n understand more about this. hihihi.. dh nk kawin kan. nnt dh ade anak xkan la nk membodohkan diri jgak. i want to be a good wife, good mom n of cz a good muslim. insyallah, i'll try..

7 comments:

LisaLisut said...

no worries.aritu pn mak i suggest.tp..i kata i taknak.i dh khatam 3x.tu semua adat.nk jemput makcik2 marhaban lg.ahhh duit semuanya..kalau mampu takpe.silakan.so i takde.hehe.i mls sbnrnye(ish3 lisa lisa..)

Miss Sunshine said...

Haritu memang terfikir sangat2 nak buat khatam Al-Quran, since kite dah khatam mana kakak kite kahwin, so ingat masa kite kahwin, nak bagi anak2 buah khatam al-quran. Bajetnya majlis khatam quran ni sebelum majlis nikah..
Tapi... abah kata, surau yang saya nak nikah nanti, kene bayar RM50 sejam... jadi, untuk kurangkan kos, hmm, buat majlis nikah je lah kot...

Pandai diorang buat duit kan... Apelah salahnya bagi guna free kan.... huhu.

Syima Syaz said...

saya pun ada highlight pasal ni kat mak.since mak pun dulu sekolah agama, dia ckp tak wajib pun.itu cuma org saja nak dengar kita sebelum jadi isteri pandai ngaji ke tak..itu mak saya lah cakap.
pastu sebab fam saya ni jenis tak suka berat2 kan hal sangat, so diorang cakap 'tak perlu'.. saya pun huyeh lah..
tapi kalau mak fira nak, better buat. sebab yelah, permintaan mak kan kena tunai jugaklah. nanti kang dia terkilan pulak...

fira. said...

thanks dearies.. lega dgr yg thought i ni bkn la zalim or jahil sgt.. thanks alot!

amy fahmi said...

mak i suggest gak. tp..macam berat sikit la. nak buat extra majlis tu macam..hmmm...nanti byk lg kena fikir. tp tak taula kalau nanti i berubah fikiran.

my personal opinion pun, x perlu kot semata nak kahwin buat majlis khatam ni. tu adat je.

Alia.A said...

fira. kite same la. my mom pun nk ade majlis khatam but i yg x nak. reasons? i takut ade hukum tajwid yg slh mase bace (but my mom snggup nk upah ustazah train before majlis). second, i nervous i ngaji depan makcik2 yg mmg dah sah2 bacaan al quran dorg ikut yg mane ptot yg mane x ptot. hehehe. so i decide x perlu ade majlis khatam tu. sbb budget di situ agak besa la jgk.

tp baru2 ni my mom tanye lg nk buat ke x and how am i supposed to answer? diam je dulu. but still, i rase tak perlu sgt pun. (sbb i segan nk bace depan org ramai. tu je)

hahaha.

Hidayati Farhan said...

saya pon x buat majlis khatam fira. emak kata nnt xde sape nk incharge sbb family sibuk lyn tetamu. huhu