Wednesday, September 7, 2011

downsizing hantaran

ok, im about to accept it. knowing the fact that i can actually save a lot kalau barang hantaran dikurangkan, it makes me feel better. mule2 i admit, i agak shock bile FMIL ckp yg die cume nk hantar 5dulang saje which include cincin of course, mas kahwin, and 3more side gifts konon as pengiring cincin n mas kahwin. during discussion mmg ade rase nk correct her since i n azam n so do my family sibuk ckp yg it'll be 7 vs 9. in fact dulang n alas dulang pun i dh siap kan 9.

tp bile i tgk muke FMIL yg bercakap dgn penuh minat, syahdu la plak kan. die pun mungkin ade plan die sendiri n her own imagination of this wedding. selama ni dh byk bende yg diturut kan ikut kehendak i. so stakat hantaran pun nk argue lg, kire sudah2 la tu.. lgpun mase tunang tu pun dh dpt mcm2. kire redha je la..

now, its confirmed. i've set it in my mind yg its ok with just 5 vs 7 trays of hantaran. so, should i say hantaran for her semua kire settle? well, FMIL kate its going to be:

:: the wedding ring - done
:: mas kahwin - somehow it'll b done for sure
:: sireh - pun somehow it'll be done effortlessly. bli je kat kedai india kt sri muda tu je pun.
:: buah - anytime je.
:: cake/chocolate/cupcake/wtv - tinggal order je. 

see, no shopping mall or hunting session needed. easy peasy.. bende yg blom ade pun i cross je. sbb bende simple kut. gi kedai, pilih, amik, bayar, chow.. xyah susah2 nk hunt design mane ke, size ke, tunggu sale ape ke. kan kan? well, itu part lelaki. senang je. kalo part pompuan plak camne? ni haku nk mengantor ni nk kasi ape.

according to plan pertama, i patut kasi die 9 dulang. but since ade pertukaran, i xtau nk deduct yg mane. was thinking to give him :

:: al-quran tafsir + sejadah + tasbih
:: bag + wallet
:: shoes
:: shirt + pants / baju melayu + songket
:: chocolate/cuppy cakes/cake
:: halwa
:: cincin
:: sireh

so skrg, kene buang 2.. azam awal2 dh kate yg die xmo cincin. so, no cincin. n the must give items are :

bag + wallet - dh beli dh pun
sireh - the penghulu kate nye
halwa - mmg plan nk bagi n mak knows exactly where to find it

so, 3 dh kompom msti kne ade.. i have a cousin yg terer buat macaroons. so, kalo bg macaroons je comel gak kut kan. nnt nk order la dari die.


her shop called Luv Siera. located at the sphere, bangsar south n its such a cosy place. i pun dh lame xkesana. hihihi.. kalo lepak pun sini2 je. xtersampai plak ke sane. her shop in the same time ade gak jual baju2 yg girlish n sweet2. biase la, owner pun sweet2 org nye.. u guys can check out their fb page [here]

just check out this sweet hantaran decor which i managed to find with the help technology (google)

source : [here]

source : [here]

source : [here]

drool enough? hihihi..comel kan? terpanjang plak cite pasal item hantaran yg satu ni. so, lets just count macaroons in my list of hantaran for him. so, total dh 4.

also berhajat nk kasi azam solat gear mcm sejadah, tasbih, songkok n so on. ye la, asik ingat duniawi je, asik ingat mkn je, pstu kne la sembahyang plak. bersyukur kan.. smlm mase lelepak dgn membe2 bbf, amy beli sejadah as hantaran to her tunang. cantik sgt. suke sbb sejadah yg die beli tu sgt kemas. i pun nk carik cam die la.. hehehe.. so, thats 5.

another 2 ape plak ye? how about chocolate? n last skali kasi la jam ke, baju ke, pape la.. depend pade azam ape yg die nk. hehehe.. this acutally kne bwk discuss dgn azam dulu baru bole final. iskk.. hantaran utk bagi kt i senang je. xmemasal dh settle. utk bagi kat die tetap susah jgak walaupun dh bole buang 2. iskk.. 

10 comments:

miszatie said...

hye dear...eh eh i pun terpk idea macaroon yang letak dlm bekas mcm tuh..comel je...:)macaroon manis yg amat..hik3

LisaLisut said...

i wish i bole kurgkan dulang.huhu.haish mcm2 la hal kawin ni kan.layan..

Ms I Know Nothing said...

don't worry jumlah hantaran tak membawa erti apa2 :) - i'm getting married next year and me and tunang have decided to bagi 3 balas 5 je - and takde sirirh sume tuh - my tunang jenis yg nak simple and his justification - takyah nak tunjuk2 bag, kasut etc atas dulang - he will buy it later if I want it. Which is true pon - just buat yg perlu je kan. jimat pon jimat.
that said - i hope you'll have a good preparation and great wedding nanti

nida-razak said...

fira..okla tu hantaran u nk bg tu..macaroon tu mesti sweet je nanti..yg last skali bagi baju pon okay..tp, apa2, mcm u ckpla, kena tnya azam dulu..

Miss Sunshine said...

fira... hmm, nak tanya sikit boleh...? cincin dgn mas kahwin tu asing2 dulang ye..? selalu tengok mcm orang satukan je.. tapi, takpe kalau u dah finalize cmni.. ok je..

macaroon tu comel.. dulu pernah ada orang suggest pada i utk bg macaroon, tapi... macam mahal sikit kot, so i decide bagi kek je.. ^_^

fira. said...

miszatie : hehe.. ade macaroons yg xbrape manis jgak. maybe depend pada cite rase tukang buat tu kut. blaja la buat. nnt bole buat less sweet. =)

lisa : eley, u punye dh nk siap dh. xyah pk pape lg..

miss i know nothing : actually, xde intention nk tunjuk2 pun. it can b anything but just rase mcm nk menerima something in the dulang hantaran. bukan slalu dpt kan. n bile dh dpt tu, kompom rase cam xnk bukak dari hantaran tu. imagine feeling menerima gifts yg didecorate cantik. wahhh.. tp since dh jd mcm skrg ni. xpela.. nnt dh kawin request tunang bg anniversary gift ke, birthday present dgn hiasan fresh flowers mcm hantaran. hehehe... i bet its a different feeling. =D

nida : tu la, kne tanye tuan punye bdn dulu.. *heh, die punye bdn nk tanye. aku punye bdn? teheee.. jk.*

miss sunshine : ntah la.. rase nye mmg pnah tgk ade org letak skali. n ade gak org yg letak asing. rase nye depends kut.. hihi.. terima kasih atas reminder ini. mungkin bole letak lagi satu since cincin n mas kahwin bole disatu kan.. jeng jeng jeng..

Khairiyah aka Kerry said...

la kazen u kat situ??hehe i selalu lepak kat san fransisco coffee kat the sphere. i penah je msk kedai ur cousin mmg comel2 bj kat situ.kek pun alahai tomei2 gerammmmm.mesti die bengang i msk patu tgk patu kuar blk.haha :p

UyaRayza said...

comelnye hantaran macaroons yg 1st tue..suke tgk sbb warna die soft2 mengancam heheh

amy fahmi said...

parents i pun suke sejadah tu. selamat. hehe. i nanti nikah naik 9-7 gak. tapi berharap je dapat kurangkan dulang. pening la nak deco.

fira. said...

kerry : hihihi.. dh msk msti la kuar blk. kalo i owner, masuk xkuar2 lg la i bengang. hehehe.. jk. =P

uya : hihihi.. soft2 mengancam? mcm ade double meaning je.. tehee..

amy : hohoho.. sejadah tu mmg cantik. kemas je. mmg patut pun parents u ske. hehehe.. cpt amy, tunjuk kn kreativiti mu!