Wednesday, August 24, 2011

i pun nk share raya preps jgak..

hohoho.. sana sini share pasal raya preps. i je yg tak mule2 lagi.. pasal diri sendiri mmg la i dh buang keinginan tu jauh2. i cheer myself up dgn mengenang kan raya tahun dpn yg mudah2an dpt mengembalikan nostalgia zaman kanak2. kalo dulu2 merengek mintak kat mak nk kasut bubble gummers yg dlm ade air, dust2 kilat n ikan2 kcik atau yg berlampu brek. next year berhajat nk mintak wedges 5" bertakhta kan bling2 atau pun kulit sawa xkisah la sawa sumatera mahupun albino dgn my soon-to-be-hubby.. weee..

ok, checklist persiapan raya thn ni (raya pun pakai checklist tau. sedih)

1. baju raya adik2 - ini misi utama sebab i nk suh adik2 i bli baju raya cum baju utk wedding i nnt. drpd bli kain n jahit i rase beli sendiri lagi murah. adik2 i pun xsuke kut nk pakai baju yg berkain sepapan. jadi biar diorg pilih but pasti kan warna pink.

2. kuih raya - yg ni agak memalukan kalo tidak dibeli dan disumbangkan memandangkan yg diri sendiri sudah berkerja + bergaji + xlama lagi nk berlaki. total balang kne beli = at least 5. quota diberi kepada mak sendiri, FMIL, nenek2 n aunty2. T_T

3. membahagiakan mak abah - xkisah la diorg nk beli baju ke, cushion ke, kasut ke, songkok ke tp duit utk itu telah diketepikan. sambil2 tu mata harus tertumpu pada price tag sambil jelingan tajam dilayangkan kalo agak2 harga die tu over budget. hohoho.. tp mak abah xkan la nk buat mcm tu. i bet diorg pun senanye xharapkan pun i nk blanja diorg pape. ade ke kekadang tu mintak mkn je sbb nk jage hati. chaittt!! beli la something ape2.. baru la rase kurang berdosa dipagi raya.. =P

4. duit raya - wajip bagi pada anak sedara. sib baik anak sedara baru sorg.. kalo nk mintak tong2 dgn azam boleh? alamat kalo tong2 dgn azam, anak2 sedara die pun kne tong2 la.. adusss.. susah la plak jadi mak sedara ni.. T_T

ok dah.. baik i end sini je.. dh xsanggup nk berfikir lanjut. if only duit i berkepuk mahupun bukan sbb nk kawin, kompom raya ni meriah.. but im sure raya akan tetap meriah tanpa perlu i berbaju baru, berkasut baru, berbag baru, ber-rambut baru.. apa2 pun i xnk raya dari belas ehsan org2.. im an adult now (ehem2..) nk kawin or nk raya sendiri tanggung ye.. salam..

raya tahun lepas ~

5 comments:

LisaLisut said...

ooo fira ade adik2 lg ye di bawah huhu.igt bongsu.manja semacam hehehe

ala i tak bg duit raya.takde bajet dowh..kalau nk dtg kenduri kawin je.hahahahaha

selamat hari raya :) enjoy!

e k i n ♥ y u s r i said...

selamat hari raya

Adawiyah A.Halim said...

kehkeh..xapa plan2 kayuh..bagi je apa yg ada..heeee

iedaurora said...

salam Aidilfirti, tak sabar dah kan...

~Lieza~ said...

Slmt ari raya aidilfitri Fira..=)