Monday, July 30, 2012

my first baby expo

happy monday dan selamat menunaikan ibadah berpuasa untuk hari yg kesepuluh!!!!

pejam celik dh 10 hari dh puasa. mcm xrase plak. terlalu syok gak nye puasa tahun ni.. persiapan raya, masih blom ade. insyallah tgh bulan nnt baru start carik brg untuk diri sendiri n suami.

as we all know, last weekend ade baby expo di midvalley. honestly, i bgn sgt pagi utk pegi ke expo tu. thank god husband sgt supportive ke event2 begitu. hahaha.. xsangka2..

supposed kami gerak keluar dari rumah pukul 12 tghari. tp atas sbb2 yang tidak dapat dielakkan, 1.30pm gak kitorg keluar rumah. traffic from shah alam to KL was not so bad. cume bile nk masuk midvalley tu dh start crowded. alhamdulillah, looking for parking was a breeze. syukur..

sampai di midvalley kami xtoleh kiri kanan. laju je menuju ke aras paling atas utk ke exhibition hall. errr.. terkejut dengan keadaan sekeliling bile didapati ramai ibu bapa yang terduduk diluar hall bersama anak dan stroller masing2. n yes, most of them beli pampers! hahaha.. we were like, ok.. adakah mereka semua ni terduduk kerana didalam terlalu ramai org dan memenatkan?

jeng jeng jeng

nama pun 1st timer, kitorg mcm xheran sgt dgn the first few booths. susah nk adapt nk tgk barang dgn org yg berhimpit2. 1st booth that we saw was mamours. errrr.. nothing interesting. seterusnya nampak logo avent dan esprit berpusing2. esprit? playpen? kami lalu je, xmasuk pun sbb ramai org dan macam2 stroller! tp rupe2nye nun dihujung ade playpen idaman! harga? RM759. tp kitorg xbeli. kalo ikut kan nafsu dan hati yg xberiman, dan2 tu kitorg amik. but nahhhhh.. kami dh fikir semasak2 nye n we dont think we need it now. 

perjalanan diteruskan. ohhh.. geram btol rasenye kalo org depan xbergerak dan menghalang jalan. azam dah mcm blurr2. die tatau ape yg menarik n dgn org yg sgt ramai, mamat tu keras kjap. hehehe.. we then saw momma's booth. yupp, my dream feeding bottle. a nite before fina dah bgtau yg kt situ die xjual set. bodoh kan? aku punye la upset. u are the brand's booth n u dont have all the products? sedeh!!! i just study some few things about the bottle. lepas tu sambung jalan. 

melintas ke hall sebelah, kitorg stop kat booth mumsdream. was influenced by fina (again) about alat pengurusan uri. lepas ditimbang2, kitorg pun beli bukan satu, malah dua sebab ade yg kirim (errr... u know who u are). alat tu were quite heavy. tp sementara xde benda lain yg dibeli, ok la lagi. masih bearable. next stop, pureen. borong wet wipes and sebotol ABD detergent dan baby blanket. kali ni, muatan dah start berat. i risau kan azam. takut mood die berubah sbb brg berat n org yg sgt ramai. tu pun mase nk byr i dh lepas ke counter, die xgerak2. xreti gamaknye nk squeeze himself dlm lautan manusia tu. sian nengok kn..

next mission, carik grooming set tommee tippee. sib baik jumpe. tu pun puas gak la pusing. sian lagi kat suami. dah dpt grooming set, kitorg stop kat booth fiffy. i told myself that i must buy the napkins at this expo. maka, mendapat la 10helai napkin fiffy for rm25.90. pstu beli cotton buds n thats it.. 

dh beli tu cam blurr jap. ni je ke? then i asked husband, patut ke beli botol susu momma tu? azam kate beli je la.. then i pun grab la satu twin pack..


lepas dh beli, kami menonong ke arah car park utk letak brg dlm kete. dh janji dgn syima nak swap brg dgn die. lepas dah swap, i begged azam to just walk a little bit more tu mothercare. since i kinda change my mind on the confinement set, so i must get something to help me stretch some part of my body. u guys pun sure tau kan ape benda yg bole membantu. antaranya vco n most' favorites, mothercare perineal gel. 

alhamdulillah.. nasib baik ade stok. smpat tanye SA tu cane nk gune n such. die kate jgn pakai awal2. better pakai bile dh 6weeks dr EDD or bile dh masuk 8 bulan. so makna nya xbole nk pakai skrg. takut nnt baby terkeluar cepat plak. errrr.. baby bole sampai tergelincir ke? hehehe.. cara pakai, 2kali sehari. texture gel ni rupenye macam sedikit kesat. pstu die mcm xoily. (kesat dgn xoily, lebih kurang la tu). bau, biase2 je.. well, alang2 dh dpn mate, i grab je terus. SA tu ckp, gel ni mmg bagus. ramai yg bile pakai for the first time akan pakai lagi utk baby2 yg seterusnya. insyallah, i ikhtiar je yg mane patut. mudah2 an semua dipermudahkan..


taraaaa!!!!

lepas dh beli (n mase tu azam xjoin pun masuk mothercare. die dok kt luar je) kitorg terus shoot pulang. we decided to use the nkve instead of federal highway n alhamdulillah, lalu lintas adalah lancar..

so there goes my 1st experience of visiting baby fair. its a good one, indeed. cume masih xbole adapt lagi kalo nk kne pilih2 baju ke ape. org terlalu ramai. susah nk stay at one booth lame2. bile balik cerita kat mak n kakak diorg tanye knp xbeli diapers. i was like, isnt it too soon? but mak n kakak ckp kalo murah ape salah nye. n pk2 blk, lps ni cume ade IBEX je kt KLCC. pstu tggu la hujung tahun baru ade expo lagi. gulp..

errr.. perlu kan pemikiran yg pjg. harus dibincang dgn suami. till we meet again.. daaa!!!

4 comments:

fifi tiez said...

masa i pegi 1st time baby expo dulu pun blur2 je xtau nak beli wpun dah baca macam2 b4 pegi..takpe,ada masa lagi nak pegi expo lain

Hidayati Farhan said...

I know who you are gak. Hahaha

Syima Syaz said...

yg pengurusan uri tu aritu suggest kat syazwan tp dia cakap dia blh uruskan by manual...ahahaha bongkak sungguh kan.org bagi auto gear...(padahal tau dia pitam tgk darah)

aritu masa dating dgn nadya, selamba nadya sapu perineal gel kat tgn i...banyak plak tu. igtkan losyen...hehe

ryy.han said...

mmg ramai org time expo2 ni..kurangg sikit hari jumaat, tp dh few times g expo myself jarang rembat2 baju2 banyak..sbb ramai org..pstu malas nk mencarik2 (esp kdg2 lps dh kena serbu timbunan baju tu dh hampeh..)