Thursday, July 19, 2012

leg cramps



its been 2 nites in a row since my left leg have been cramping. paling sedih bile time cramp suami xde kt sebelah sbb dh kne pgi kje. according to my counting, dah 3 mlm tdo kaki cramp n the first time experienced leg cramping mase kat penang. 

awal2 dulu i panic bile tibe2 kaki cramp. im not the type who used to this cramping thingy. bile kne attack awal2 tu rase cam nk nangis memikirkan what actually happened to my leg? why does it hurt? why does it heavy? why cant i move it? tp skrg dh biase skit so dh pandai relax skit.

for the past 3days, kaki akan mule cramp bile pagi nk dekat2 subuh *alarm clock subuh aku kaki cramp. kau ade?* no doubt mmg i kadang2 tdo selimut terpelanting kemane2. al-maklum org ngandung, tdo mesti telipat2 kan. so, cramp akan menyerang bile tgh menggeliat or nk stretch out. time tu, baru nk menyesal knp la aku menggeliat.

the last time i had my leg cramped, it effected my betis for the whole day! seharian betis rase keras n sakit bile berjalan. smpai i told husband that im sick with myself cause every moves that i made will make me say "aduhhh" then hubby suh tuka. kalo rase sakit, cube ckp "oh yeah". hahaha..

discussed this with other pregnant friends n of cz, talked to mak also about this. mak kate sbb kurang calcium. sigh.. itu sedih. its sad to know that my body is weakening. i used to be strong n had no problem or what so ever even during my pregnancy. but now, rasenye mase utk terima kenyataan sudah tibe. ade satu lagi human dlm perut ni. die tukang amik vitamin aku, tukang amik energy aku, tukang kasi berat aku, but i allow it. she may take it as much as she wants as long as she'll be healthy. 

so, for the sake of the baby, i've done some research about this whole cramping thing. errr... not to say research sbb my only bible during pregnancy pun is only babycenter.com so it says that there are 3 reasons why i experience cramping during my sleep..

  • during day time, terlalu byk tenaga yg digunakan. so the muscles get tired n they tend to "protest" during our sleep. yela, kesian muscle.. dh la berat, kne paksa jalan. maka, die pun menegang while we were sleeping. nak kasi xsakit. time tdo tu tinggi kan kaki, or before tdo mandi air panas or selimut kan area kaki dgn towel yg direndam dlm air panas sbb cara tu bole merehat kan otot kaki.
  • sbb seterusnya, ye.. kurang calcium or potassium. juga jika mkn terlalu byk meat n junk food. hehehe.. aku dan junk food dh mcm isi dgn kuku. n skrg, baru nk terhegeh2 minum susu. padan muke aku!
  • sbb terakhir, ape lagi kalo bukan sbb tumbesaran uterus dlm perut. mungkin bile uterus dh membesar, blood vessels sume mengecik dan sempit. eh? ahhhh.. bayangkan la sendiri.

mcm2 cara yg i jumpe utk mengelak kan cramp. tp tula, i think the easiest way tdo letak kaki atas bantal. yeah, like a boss..

pstu ade gak petua2 lain yg i jumpe mcm jgn silang kaki mase duduk *eh, skrg tgh buat*, dont let ur leg hanging mase duduk buat kje (especially yg kt opis) letak la kaki atas ape2 (it helps to reduce kaki bengkak jugak tau), sapu minyak n pakai stokin mase tdo (yg ni langsung aku xrajin) dan macam2 lagi..

ade stgh org ckp, leg cramping ni juga bole berpunca sbb terlalu sejuk. err, saya tdo bwh aircond jadi rasenye xla sejuk sgt kut. eh??

so, terungkai sudah persoalan diri ini on knp kaki asik cramp saje lately. its normal rupenye bg those yg sedang di 2nd trimester or 3rd trimester of their pregnancy. honestly, saki baki pain cramp tu masih ade but yeah, since skrg dh tau, dh bole la avoid or amalkan yg mane2 perlu..

till then, arios!

9 comments:

Shakina Farhan said...

doc ckp sbb xcukup calcium..
kina tido xd acon maybe acon tu bleh jd faktor gak kot fira sbb kina xpnh kena cramp lg..tapi xtau la belum tiba masa kena ke kn..tp pagi td terseliuh urat lutut bila bangun..gile sakit, xle lipat kaki & straightkan..letak minyak panas baru ok sket..

LisaLisut said...

mak i pn sll pesan jgn menggeliat. tp mana la tgh mamai2 tu nk igt.tau sedap nk menggeliat je tu yg amik kauuu.mak i panggil "ular2". hahahah. mmg sakit gile lah kalau dh kene. kalau kul3pg kene cramp tu kang kul 11 pg kt ofis pn terasa lg haha. dlu rajin tdo pkai socks so kurg kene.kurg msk angin.skrg i mls.huhuhu.minum susu pn dh lama xminum ni. poor my baby huhu

amalkan petua yg u dh list down tu insyallah ok:)

Syima Syaz said...

i kena 2x...pastu sakit sgt 2,3 hari...tp lepas tu i buat..

1)sapu minyak yu-yee kat tapak kaki, kaki dan betis
2) pakai socks
3) btl...cover2 skit mengeliat tu.haha... i mengeliat tgn je.blh bayangkan tak, tangan je...hahaha...
4) tiap2 hari minum susu...oh i minum susu dutch lady strawberry je...

harap membantu

fifi tiez said...

hari tu, i pun cramp subuh2 bila i cuba untuk stretchkan kaki.ada orang cakap sebab sejuk juga.i lupa pakai selimut malam tu.huhu.memang seharian i sakit betis.

nasib sekarang dah ok. i just make sure i letak kaki atas bantal tiap malam. :)

fira. said...

kina : mmg ramai pun yg ckp cntu. eh, terseliuh urat lutut tu cemane plak? tetibe je jadi ke?

lisa : i paling lemah part amal2 petua ni..

syima : syima, mlm td i tdo, beria i careful utk menggeliat. tp kalo xmenggeliat pun xbest. at least our lower body la kne kasi stretch kan. tp i sgt2 careful skrg kalo nk stretch pun. -_-"

fifi : fifi, i cube letak kaki atas bantal, tp tah knp bile bgn pagi tu tgk2 kaki dh kt bwh bantal. hehehe.. sejuk kut..

cha said...

i yang tak pregnant pun selalu kene ok. org tua panggil simpul mengkarung ke apa ntah. sakit giler. tak cukup kalsium tu mcm btul je sebab i mmg tak minum susu langsung. yaks nak muntah rasa huhu tp mcm dh kene beli je huhu risau plak selalu kene

Miss Sunshine said...

Fira.. sepanjang pregnant ni... sekali je cramp masa ade dgn suami.. yang lain2 tu mase sorang2 je kat rumah.. huhu. kdg2 rasa nak nangis je.
semalam lagi kalut, cramp masa driving... mmg gelabah habis... dahlah waktu malam..
doktor kate kurang kalsium..tapi doktor pesan suruh pakai stokin dan selimut tebal masa tidur.

fira. said...

cha : mak aihh.. mcm2 name die eh? ade ular la, mengkarung la.. hehehe.. so, u xsuke cheese gak la eh cha?

hana : huiii... kalo i pun dh panic tu.. jgn la cramp time driving. but what to do. org pegnen mmg gini kan. sabo je la..

cha said...

yup i mmg tak mkn cheese. anything yg susu ke tepung ke i tak suka. tulah i risau klau pregnant nanti camnelah haih