Monday, December 20, 2010

at home vs. hall

yay! free at last! tehehe.. free utk blog satu dua entry je la. anyway, this time, saye terpanggil utk blog regarding venue wedding. well, skrg ni dh byk tpt dh offer venue yg mmg superb, classy n gorgeous. as a b2b, i totally understand other b2b as well. kalo bole nk sume nye cantik n grand (tpu la kalo ade kate yg xnk grand2. or mayb the definition of grand tu je yg lain) unlike zaman purba kala dulu. buat kt kampung n everything dibuat secara bergotong royong or dlm bahase jawe dipanggil sinoman (am not sure if the spelling is right), skrg ramai yg prefer catering. mayb ade few yg still maintain the tradition but with nowadays punye lifestyle, mcm dh xbrape practical lg care tu.

if dulu kt kampung2, tetamu bole dtg selambak2nye tanpa ade specific number of pax, n dari situ dapat diukur kemeriahan sesebuah majlis. kalo mane yg penuh dgn hilai ketawa, riang dan ria, meriah la tu kiranya. tp skrg dh xsame. kalo bole xmo ketawa yg adventure2 smpai bole pecah bumbung. nk guest focus on the bride n groom katenye. but still, xsyok la kalo xde gurau senda or sakat sukat dikalangan friends n families kn. well, terpulanglah. itu sume hak individu. plus, yg nk kawin nye kamu. special day pun special day kamu. so, suke ati kamu la.

so, back to the subject. at home vs. hall. actually cam nk post psl ni cz ari tu me n good friend terborak regarding this matter. she prefer to have it at home cz she said that the moment will then last forever. as to me, anywhere will do but if i got the chance mmg nk buat dekat hall je. any hall except dewan mbsa tanpa aircond tu ye. motif, cz xnk nnt org2 yg saye syg terlepet kepenatan. puas mmg puas as that what my mom want. tp setelah memerhatikan wedding my sister yg berjalan di rumah, omg, penatnye 7hari 7 mlm. walaupun sumenye kite hired org but still pnat. pnat tgk, pnat bau, pnat mkn, pnat senyum. hish, pnat la.

as for dekat hall plak, mmg la nnt ia akan jd much more organize as guest pun akan dtg at one specific time, mase utk focus on the pengantin pun ade. tp mcm sume nye akan jd limited except for the deco. yg mane budget byk tu bole la deco bagai nk rak. complete kn sume course (eh, mcm mkn plak) dari la arch, ke walk way, ke pelamin, ke center pieces, main table deco, slide show projector, sound.. awww.. sumenye lovely. tapi.. haaa.. jgn lupe tapi.. tapi ade gak limitation nye. cuzens xbole nk dtg bervan2. yg mane anak 10 tu kne la cabut undi lidi nk tgk sape bole ikut sape xbole ikut. same gak dgn kawan2. mmg la sume close friends n family xmungkin xkan dijemput. but kalo yg xclose tu pun bole dtg mesti akan lebih tererat silaturrahim. time constraint pun mslh jgak. al-maklum, bkn tpt kite. kalo tebal muke nk stay lebih dari waktu sewa sila la smbung gelak ketawa. as for me kalo ade rezeki buat kt dewan, xkn ai buat mlm. habis beribu2 jz utk dari kul 9pm sampai latest 11.30pm je. lain la buat tghari. sekurang2nye lepas tu bole smbung buat after party kt rumah. hehehe..

n ouh, tp lagi satu. jaman skrg ni, ade pulak satu lagi trend org kawin buat kt restaurants, bungalows, hutans pun ade, tepi tasiks, uish byk la.. sume nye dgn alasan nk men-special kan hari bahagia. uihh.. mmg la kalo bole nk buat kt tpt special2 kn. memory kut. antara tempat2 famous org buat venue are :

yes, tempat ni mmg dh semakin famous. ramai yg dh menanye kan quotation rental tpt ni. of cz, the serene sgt romantik walaupun u r actually in kl town. tp utk kl-ites bole la. to me its too far.

Well, tempat ni xbrape nak famous. mayb because its still new, idk. its just a bungalow that converted into a spa n they can also held small weddings. to those who just love privacy, can have their special day here.

Tempat ni even Maya karin pun buat wedding kt sini. OK for green lovers. its unique n awesome too!

Such a romantic restaurants. especially kalo buat mlm. with the right theme n concept, seriously u'll have a beautiful wedding here.

name pun kampung pengantin. i think org yg buat tpt ni mmg nk mendedicate kn tpt ni khas utk wedding. good effort. kalo ade yg kat2 shah alam i'll definitely try for it. but again, saye buakan kl-ites.

Aww.. tpt ni mmg lovely. mcm fresh sgt bile tgk. ala2, mcm nk ber-rekreasi + jogging pun ade gak (typical org shah alam. ingat tasik, ingat jogging) tp sini xde aircond. kalo buat tghari tgk pade weather. kalo just nice, kipas tu pun dh cukup. hehehe.. angin2 tasik sedia bertiup. tp kalo time panas terik tu, aduhai.. nk bayangkan pun malas.
*can click on the place's name or logo for direct link to respective website *

so skrg ni, up to u la b2b, mane yg nk dipilih jadi venue hari bahagia nnt. honestly dua2 (eh tiga2) pun bagus. kalo ade duit lebih, buat kt dua2 tempat terus. as long as tidak menyumbang ke arah pembaziran sudah.

nway, if u girls ade idea kt tpt2 yg menarik, do share with me. i pun tgh survey2 tpt2 yg affordable n nice. or else, jln dpn umah aku la jd mangsa. tehehe..

picture credits : 
- http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=132475156814420&id=643794010&ref=notif&notif_t=feed_comment_reply#!/pages/DUCHESS-PLACE/190289367014
- http://www.anna-rina.com/2010/01/01/azmal-mastura/
- http://shaelaiza.blogspot.com/2010/02/interracial-marriages.html
- http://saffandiphoto.com/blog/tag/bora-ombak/
-http://syokkahwin.com/gerbangcinta/2009/11/perkahwinan-bak-kayangan-di-kg-pengantin-setapak-kuala-lumpur/
- http://gengmovie.blogspot.com/2009/11/selamat-pengantin-baru-usamah-zaid.html
- http://arjunacipta.wordpress.com/2009/05/14/by-the-beach-wedding-theme-laman-tasik-galeri-shah-alam/

2 comments:

LisaLisut said...

setuju.kire u lucky lagi sbb kagt shah alam.at least dekt dgn KL.i wish seremban ade hall yg cntik2, or bungalow,or restoran yg cntik2,sng citer.ni semua ade cina punya.sighhhhhhh

i pun buat kt rumah kot.jalan depan umah la jawabnye.dh taman perumahan kan..sobsob

ZAFIRA said...

hehehe.. fhm2. i fhm ur situation. nway, jln dpn rmh pun bole jd lovely kalo kne pade gaye. but still kne back to the basic la, RM.

kat seremban mmg xde hall yg cantik2 ke? any club house?