Thursday, February 2, 2012

Wedding Review :: Wedding Outfit and Pelamin Sanding

aktiviti mereview, diteruskan..

mcm yg i biase tulis kt entry2 terdahulu i rase ramai jgak yg dh tau WP mane i engaged utk buat my pelamin kan.. overall i mmg amik package dgn WP ni.. which includes pelamin, baju, make up, walkways n such.. before wedding semua nye ok.. the owner of the boutique is sooo very friendly i even rase die dh mcm kakak sendiri.. *i ni xbole kalo org baik2 ni.. automatic terjadi baik terus*. yes, she's a very nice person..

upacara pengendalian berjalan dgn lancar.. discussion was made dgn kate sepakat membawa berkat.. to those yg tatau, i actually engaged this WP mase pameran pengantin kat SACC. i rase dgn gambar2 pelamin yg die ade semua nye menggoda dan cantik2 belaka..

i am very confident with this WP. baju pun cantik2.. n yes, im so happy with my baju which i have never thought that i will wear white on my wedding day..

xcantik? of cz.. i blom pakai lagi.. baju ni actually cantik sbb i yg pakai.. *muntoh la.. xheran*



i must credit the designer of the baju sbb walaupun baju ni quite heavy beaded tp nmpk mcm sgt lembut n flowy walaupun hakikat nye i rase baju ni berat.. hahaha..

however, langit bukan selamanya cerah.. ape yg i expect n sangka kan pun xsampai ke tahap yg sepatut nye.. as the pelamin have been confirmed and agreed i thought semua nya akan smooth. ta ta pi...

ok, actually its like this..

after nikah my family n i have decided utk berada di dewan to monitor all the installation process baik dari caterer mahupun pelamin. the owner of WP did texted me tanye hall bukak smpai pkul brape.. n i said late sbb i pun tatau actually dewan tu tutup pkul brape.. lgpun yg jage tu polis jgak so easy peasy FIL i bole kawtim.. i arrived at the hall right after nikah about 9pm. tu pun lepas checked in hotel n everythng.. some of the barang2 dah dihantar so assuming that they go back to their store to take some other things.. i waited at hall almost until 1am tp still xde khabar.. i called the owner n she said that die mmg pgi amik barang n mkn dulu.. fine.. n then she also said that her phone battery dh nk habis so she may not be contactable. part tu i dh gelabah ayam skit but knowing that she's a nice lady so i ok kan saje..

pkul 1, i dh xsedap hati.. i have to go to sleep tp pelamin xnmpk rupe pun lagi.. sedih, indeed.. i hope to see my pelamin before i get to sleep tp punah harapan.. i thought die tanye hall tutup pkul brape sbb nk buat i punye cantik2 so it takes time. rupe2 nye sbb die nk start buat lambat. *sigh* i blk hotel room n pray hard that everything is going to be ok.. my hubby time tu pun dh panic at the dangdut bile pelamin xsiap2 lagi.. he was so mad smpai sudah nye aku yg kne marah.. mane aku xhangin.. so, i slept.. about 2am, hubby gerak kan i utk bgtau yg he's going to the hall again.. i ngantok sgt but in the same time sgt kesian kan hubby sbb i tau die sgt risau.. hubby was there with his dad.. of cz, they have so many things to check on.. 

hubby blk bilik hotel dgn hampa.. die kate the caterer was ok cume pelamin xsampai lagi.. haih.. sape xrisau dek non.. hubby i blk hotel room blk dkt pkul 3am n die kate bayang org pelamin tu pun xde..

7.30 in the morning i laki bini pegi smule ke hall dgn harapan yg i'll be amazed with the pelamin tu yg die lambat sgt buat.. (padahal dlm kpale manjang fikir, buat last minit bole ke cantik?)

smpai hall i nmpk satu van putih dpn entrance.. yes!!! org pelamin ade!! <-- jerit i di dlm hati.. muahaha.. mase smpai tu tgk2 org tu tgh amik2 gambar.. kitorg yg mamai2 ni round la tgk itu ini.. that person was in a rush.. kate nye harus shoot to bukit jelutong for another job. we look at the pelamin, we were speechless we dont know what to say.. that guy just show us where to switch on all the lights.. he said he really need to rush die xsempat nk kemas n sapu2. he's like giving us no choice, n he left in a hurry..

xlame lepas tu FIL plak dtg.. biase la org tua, die round sana, round sini n i tgk muke die berubah.. he's not happy.. honestly neither do i.. neither do my husband.. all of us were very upset with the outcome.. wahhh.. time tu remuk nye hati i tatau nk ckp ape.. i expect everything is to be ok.. *knowing that the owner n i were so close im sure she'll do her very best for me* i dont know if i was wrong or what but the outcome mmg sedikit mengguris hati.. hahaha..

here are few things yg buat kan kami sgt2 sedih dan marah hingga xsuke dgn pelamin n deco di wedding sendiri :

  • smpah every where.. mungkin mereka lapar mlm td so mereka tapaw makanan. from pelita nasi kandar, i know.. how, because they left the polisterine everywhere.. tepi pelamin, tepi tangga, tepi pintu (jgn ckp la). sudah nye, i, my husband n FIL yg kne kutip.
apart from the polisterine n such, sampah2 buat pelamin pun ditinggal kan.. ok, i nk tanye, normal ke org pelamin buat pelamin lepas tu tuan rumah yg kne kemas kan sampah2 die? i've been to my cuzen's wedding, even my sister's wedding yg buat dekat rumah pun pengantin cume tinggal dtg, duduk dan bersanding.

nak xnak hubby terpaksa suruh FIL tanye org polis kut2 ade cleaner yg kerja hari sabtu. kalau x, abah nk sapu sendiri but as the bride n groom of the day, adakah anda tegar membiarkan bapak anda penyapu seluruh dewan kawin anda? well, kami xsanggup. we rather PAY n yes, we did pay for some indonesian workers to pick all the gross rubbish, sapu2 n tu dia, duit kami terbang lagi RM150 (pagi2 sabtu carik cleaner, mmg la mati aku ditekan. nasib2)

  • red carpet yg kotor.. i understand, red carpet yg digunakan tah dh digunakan utk berapa puluh kali. but adalah lebih memburuk kn keadaan carpet tu bile smoking workers mereka sendiri yg meninggal kan putung2 rokok dan habuk2 rokok diatas carpet. what do u expect? kitorg sental habuk rokok tu gune kain buruk sendiri? or maybe u think that its acceptable utk melihat stain2 tersebut.. jawapan nye tidak bagi non-smoker spt bapak mertua ku.. nak xnak, my FIL outsource red carpet lain yg lebih bersih n cantik. n btw, ia bkn percuma. at a very last minute, outsource carpet? tu dia lagi skali, berterbangan rm120 semata2 nk ganti carpet baru.

  • walkway nan hado..

*saya curik gamba uya n cuzen. sib baik baby comel*

i xtau la if i yg terlebih fussy but i rase sedikit sedih bile melihat walkway. let me ask, adakah RM5500 itu amount yg skit utk mendapat kan walkway yg lebih berseri n naik warnanya? n fyi, sangkar burung diletak kan diatas box putih yg juge sudah kotor.. iskk.. time i dh ke hotel semula utk bersiap, berderu2 org call i utk confirm adakah btol walkway ni yg i patut dpt? sadly i have to answer, "YES".

lucky bunga pelamin nikah masih byk, mak bwk ke hall letak2 dlm sangkar.. gosh.. byk nye susah kan parents hari tu.. i owe them big time.


  • wedding arch.. jika korg jugak seperti i n merasakan sedih bile melihat walkway, wait until u see the wedding arch..
tadaaaa..

sobs.. wedding arch adalah hampir seperti rangka semata2.. ini pun ade cerita nye.. wedding arch ni diorg mule2 letak kn kt luar dewan.. tu laaaa, dtg lambat lagi... ingat semua org nk letak arch kt luar dewan ke? kitorg nk letak kt dalam. last2 msti family members kitorg yg kne angkat letak dlm sendiri. aduhhh.. sakit nye bile difikir2.


  • last but not least.. the pelamin..
anda rasa ini cantik?

dan ini juga cantik?

lagi2 bile pengantin nya yg cantik yg duduk.. hehehe..

but actually it is as plain as this..

mungkin ada segelintir anda yg rase pelamin i dh cukup cantik.. indeed, i love my pelamin too. but not as the last pic tu.. its plain boring.. lucky bapak mertua ku pasangkan spotlight warna warni seperti gambar2 yg sebelum nye.. lucky dewan tu ADA spotlight warna warni tersebut. n btw, penggunaan spotlight pun bukan percuma.. selamat tinggal lagi RM100 (+ deposit RM200) duit ku.. T_T

haihhh.. terase penat plak luah kan perasaan. i didnt mean utk memburuk kan WP ni sbb i know that they are actually very good.. tp tah nape smpai kt i je die mcm slack skit.. according to the owner, diorg dh spent on my pelamin byk sbb kate nye kerawang tu baru (which ikut kan diorg dh ade cume blom kasi customer pakai) but still, bukan i yg request so why should they raise the issue kan? n then kate nye kerusi i tu pun baru je order so its a new chair (which i pun xpnah request nk kerusi yg mcm tu).

*sigh*

anyway, i was informed that diorg ade job lain di bukit jelutong pada hari yg sama.. i tgk dlm fb diorg n the one at bukit jelutong punye job mcm lebih besar.. ade meja beradap, centrepiece.. msti ongkos nye juga lebih baik disana. im so sad bile tgk job di bukit jelutong punye walkway lebih cantik.. arch juga lebih berseri.. while mine, siap kne alter sendiri.. n owh, msti la itu juga sbb nya pelamin i lambat dipasang sbb mungkin lebih seronok mengerjakan job di bkt. jelutong nun.. 

wtv it is, im blessed with beautiful n loving family.. sbb diorg, i nmpk semuanya cantik. alhamdulillah, semua juga berjalan lancar.. walau mcmane xsuka pun i dgn bende pada hari tu, i tetap rase yg hari tu adalah hari yg tercantik in my life.

nnt sambung lg ye.. sekian.

15 comments:

dilla nadila said...

salam hi fira.horor kan bile jd cmtu.
but alhamdulillah ade fmily yg sudi membantu n menyelamatkan keadaa.i can imagine how u feel..WP xptut la wat camtu.even ade client kt bukit jelutong pun, u r still n also their client jugak kan..so xley la wat cmtu.xpatut okay.dah la lambat...
ish i lak yg geram

cik enul said...

hye fira...
gugur jantung i baca cter u niyh...
i rasa u patut dapat lebih kalu ikut rm5500 tuh..
mmg tak patut WP tuh...
tapi betul org cakap,
kalu pengantin nyer mmg dah lawa, pakai aper atau macam mane pun pelamin nyer tetap nampak cantek...
anyway, u nampak gojes sgt...
dah, jgn sedih2 dah...
walaupun i xder masa majlis tuh, i still nampak wedding u nih perfect tau...

Khalisa Ridzuan said...

takpelah.brg yg lepas usah d kenang ;p
pelamin u ttp cantik dr pelamin i.eh?hahaha. oo br tau cerita disebalik lmpu warna warni. igtkan dr WP.rupanya dewan polis.bravo dewan polis! :)

aku tak faham la dengan WP2 ni. masa discuss mulut manis mcm apa,bila nk deliver, macam tahi! mmg semua jenis nk kaut untung tp xpk perasaan org ke apa.org byr bukan xbyr. mmg bangang nk mampos WP2 yg byk buat taik ni.aku hrp diorg baca emo aku ni.hahaha.

Renee Meow said...

alamak ye ker.. i like the WP too..! mmg chemistry taw ngan dorang but i xde rezeki hire dorang.. but xsangka plak camni, maybe the real reason is bcos buat last minute. if buat awal, proper n ada org monitor, im sure this wont happen..tul x? just my 2cents... T_T

but alhamdulillah ur family sgt awesome, ade family lain langsung xkisah okeh.. T_T

Cik Puan said...

rm5500??? really?? for that walkaway and pelamin.. then u bayar full ke ape? kalo i, masa pasang pelamin tu i da membebel.. u should get more.... rm5500 banyak kot... but takpe... nasib pengantin cantik, baju cantik.. dapat cover semua menda. dah tak payah fikir =)

Syima Syaz said...

fira...lucky u dapat management dewan yang ok. i KO...tapi i dapat vendor pelamin yg ok..means kita terbalik!

apa2 pun, pelamin u tetap cantik n thanks to lampu2 cantik tu...

choclairissa @ intan marliana said...

fira..saye rase pelamin awak xdela buruk simple je la..maybe kalo kene compare dgn initial plan baru tau cmne..by the way mase i kawen haritu pun..kakak bridal tu cm dh kerek2..kate semua bende die boleh buat..dh biase dh event besar2 ni..huhu tp kenangkan mak i suke die sbb mls pk dh so amik jela..end up die mmg agak kurang ajar dgn mother i time hari kawen smp mak i mrh die..tp wedding i okla..i xdela puas hati 100% tp bolehla :)

p/s: kakak bridal i tu siap off hp time i call sbb die ckp mcm org xcaye die buat keje..bengang!

Anis_Apis said...

Sayangnya la duit melayang...tp xpe dear..u hv such a beatiful family...seriously kalau I la, mmg xnk masuk dewan kalau benda ni jadi...sedih huhu

LittleSunshine said...

Fira,luckly u dpt family yg support u.but i tgk pelamin u cantik la.tq to lampu2.hihihi.u dress pun cntik.tp xsngka wp tu kejam pg tu br nk psg.klau i pun gelabh.dh jgn sedey2.ok :)

Miss Sunshine said...

Fira, kita yang baca cerita ni rasa geram je... Fira yang hadapi mesti 1001 rasa kan masa tu... Takpelah, benda dah lepas, semoga jadi pengajaran utk org lain kan.. Pelamin tu nampak macam simple tapi nice dan mcm fira cakap lah nasib baik ade spotlight warna-warni yang menceriakannya..
Dan fira beruntung sangat sebab ada family yang support kan...

cikpia said...

Ok, i nanges.... Bukan pasai ur disastrous WP tapi sebab bley rasa the love and kerjasama from the family..... Suka sangat!!

Whatever it is, ur wedding was really beautiful dear.....

Siti Zainal said...

Salam babe.

Sorry I follow your post previously. Boleh I tahu which WP you hired? Afraid WP u ni in my list. Thanks in advance babe.

fira. said...

hehe.. easy girls.. i xterkesan sgt dgn what happened.. in fact i still rase this WP ni ok cume mase die buat kan i punye, the thing is just not up to the standard. unfortunately me.. *sigh* like i said, diorg lebih teruja dgn job lain mungkin..

nway, i mmg bertuah sbb family semua tolong.. well, mmg itu pun asset i. was lucky jgak i xbyr WP ni habis.. smpai skrg masih ada balance which i berat sgt nk byr..

Khairiyah aka Kerry said...

fira, kery agak cuak jugak.sbb skang ni kery pun rapat dgn vendor pelamin kery tu.mcm kakak jugak..harap2 die buat elok sampai ke akhir. tp aritu makcik i dh warning "u buat elok2 i promote u" - ade makna la tu kan warning beliau hihih

cik nora saniey said...

blance 2 xpyh byr la fira..byk 2 duit kua byr cleaner lg..ntah pape je WP bt kje cam2..xb'syukur la 2..2la WP melayu ni pntang b'jya ckit lupa smuanya..opss sory emo plak..tp nseb dress u cntik..