Wednesday, February 8, 2012

honeymoon trip 2.0

besides my humble little wedding, i have so many beautiful, awesome memories to be reviewed.. first of all... mari la meminta maaf kepada pengantin lama, is amy teng kerana blom sempat mengumpul semangat utk review wedding beliau yg awesome.. begitu juga kepada pengantin baru, puan anith safura yg baru je selamat berkahwin last weekend.. tell u what, holiday beramai2 dgn ahli persatuan adalah super cool.. thanks uya sbb kawin kt temerloh jadi sudah nye kami beramai2 menginap dibawah satu bumbung yg bole xnk ckp "xde hantu pong"..

ok2, i actually sgt driven utk mereview tentang ekspedisi honeymoon yg terbaru (baru xbaru sgt.. adalah 2minggu). seriously.. its the best holiday ever! pasangan suami isteri survive di negara org yg cantik dan cantik adalah heaven!

mari mulakan..

boss telah menghadiahkan penginapan percuma dinegara thai.. xsangka cempedak jadi nangka.. i acah2 je tp boss kate on.. just give him the date n die amik kan hotel.. last2, mimpi jadi nyata.. on 28th of january woosh... terbang kami ke krabi thailand!!!!

sawadikaaaa...

mule2 skali i nk menyatakan rasa teruja keluar negara (maklum la org kampung). mule2 agak2 kekok kat airport sbb tatau ape nk buat.. nervous aku org keliling sume putih2, gebu, tinggi plak tu (mat salleh). but hey, berjaya lepas akhirnya..

kitorg turun ke arrival hall n melilau i carik manusia yg pegang nama i.. i ternampak sorg lelaki yg baru smpai smbil pegang kertas.. i xkire, i nk tgk gak kertas die tulis ape.. die plak dok tegur org sana sini kut2 org tu adalah pasangan yg tertera dikertas nya.. last2 i nmpk, die carik mr. alias.. tu name bapak aku.. so maknanye die carik aku la tu.. huhuhuhu.. berjaya jumpe org yg dikenali di thailand.. happy!!!!


meet hashim, cab (cab la sgt) driver yg amik kitorg from airport to the hotel.. everythng was arranged by the hotel. i berbalas email dgn org hotel even mase kapal terbang dh nk terbang.


cab bukan sebarang cab.. cab die adalah van yg best! besar.. ade tv, bumbung cantik.. kudos utk org thailand yg terer!!


along the way kitorg berborak dgn hashim.. its good to know that he's a muslim n sikit2 pandai ckp melayu.. mcm2 kitorg borak dgn die.. drpd pasal hal politik thai, suasana krabi, aktiviti KL sampai la ke cerita mak bapak die.. its also a good feeling bile perasan ade masjid kt krabi town, hashim plak org islam.. rase selamat skit.. (again i repeat, maklum la.. org kampung baru keluar negara. of course sgt depending pada org2 seagama)

azam sgt teruja bila nmpk kereta2 kat thailand lebih maju dan advance dari kereta die.. hahaha.. thats why they call thailand "the land of truck" kan.. siap simpan angan2 nk drive dr KL ke krabi utk bikin keretanya disini.. ape2 je la cik abg hoi..

about 40mins drive, kitorg xnampak2 pun laut yg cantik sgt tu.. kitorg langsung dibawa ke hotel yg sedikit diperdalaman.. mule2 tu rase xbest gak.. ingat hotel besar n tepi pantai.. tp sudah nye tepi hutan je.. arrived at hotel about 4pm ++ waktu m'sia n 3pm ++ waktu thai..

this is our hotel..

Sunda Resort yg terletak diperkampungan islam di ao nang.. kampung seperti m'sia tp beruntung kerana hotel kami mmg sebelah je dgn masjid.. kalo bukan sbb ade belukar tepi tu, mungkin kami bole jalan kaki ke masjid.. kedudukan hotel yg lebih dekat dgn pantai nopparathara as compared to ao nang.. katenye its only 10minutes walk.. tp tu mat salleh ye kut.. aku yg kaki penjek ni 3jam baru sampai agaknye.. n 1km away from ao nang beach and town.





sampai2 bilik didapati katil kami twin.. gulp.. tp xpela, cume fikir ini negara org jadi lebih penting menjelajah dari hornymoon, kami redha..


see.. depan bilik kami swimming pool n from swimming pool dh bole nmpk masjid.. hehehe.. subuh subuh..

right after check in n checking out our hotel room, kitorg terus ke restaurant hotel utk makan.. punye la kitorg lapar xlunch smpai the first meal yg kitorg beli adalah pringles.. hehehe.. ni nak habaq mai ni, pringles kt thailand lagi sedap dr yg kat mesia.. insyallah halal sbb ade lambang halal n alhamdulillah, sunda resort mmg hotel muslim yg turut menyediakan makanan halal. yg xhalal xmain eh..



**sewaktu gambar ini diupload, lidah terasa2 keenakan prawn cake, air tembikai yg ade rase2 pandan, telur dadar pun rase nye lain**

thats our first meal in thailand. fyi, hubby n i bukan pasangan pemakan. kami agak picky bile memilih makanan n xmakan yg pedas.. mmg ade order tomyam but thats it.. membazir je sbb xhabis. terlalu pedas!

lepas "lunch" kami blk ke bilik.. azam dh terbongkang kepenatan.. tp mmg silap la kalo membongkang lame2 kan.. rugi! so kitorg pun keluar bilik dan pgi ke town ao nang..

sunda resort menawarkan perkhidmatan tuk tuk percuma kpd pelanggan yg nk ke pekan ao nang atau pantai noparatthara. so dgn confident, kitorg naik tuk tuk tu..



bye2 hotel.. (from tuk tuk)

our first mission smpai ke pekan ao nang adalah utk mencari pakej2 island tour yg terbaik.. berbekal kan sedikit ilmu yg dititip kawan2 persatuan, i try utk carik deal yg paling best.. xsangka, penjualan pakej kt ao nang tu mcm org jual top up je.. byg kan kedai baju, tetibe ade meja kcik depan tu yg jual pakej island tour, taxi la, sewa motor la.. 

so langkah kitorg terhenti kat satu kedai ni.. situ ade sorg pompuan yg nmpk xbrape friendly.. i nmpk die ade byk pamphlet kt meja die so i pun approach.. bile die bukak je mulut ajak beli, i terus je bgtau yg i tgh carik pakej island tour n terus i mintak suggestion die.. die keluar kan pamphlet dari syarikat chokpaisan andaman.. die pun explain dlm dialect die tour ni pgi mane semua.. 

cerita punye cerita, last skali msti la part tanye harga kan.. n guess what, die ckp harga die actually 1500bht but for you (i dgn hubby) i give u 1000bht.. hoyeah!!!! xdan nk bargain die dh bagi murah! xsempat jugak kitorg nk shop around, kitorg pun terus grab pakej tu.. hihihi.. actually xdan nk shop around sbb i budget lebih dari 1000bht, tp org kate rezeki jgn ditolak so kitorg xtolak la.. ngeeee...

selepas seronok dpt secure pakej island tour, kitorg pun berjalan la carik pancake kegilaan ramai tu.. we stopped at 


memula order banana + nutela pancake pstu order plak banana + chocolate pancake.. both pun kitorg tapau sbb kepenatan n nk get ready for day 2..

**********

day 2 at thailand

rise n shine!!!! kitorg bgn pagi2 (terlebih pagi sbb time m'sia awal sejam dari sana) n down we go to breakfast.. i did call the front desk suh diorg kejut kan i pkul 7.30. tp xdan 7.30 kitorg dh bgn.. huhuhu.. as promised by org yg jual pakej island hoping smlm, org mereka akan amik kite kt hotel pkul 8.30am - 8.45am.. so kitorg mkn la breakfast dulu.. first breakfast at thailand bukan la senang.. kitorg kurang biase dgn makanan kt sane.. azam plak xbrape fancy thai food.. yg ade for breakfast adalah telur, ham, sausage, nasi goreng, roti, n yg paling xpnah tgk, spaghetti bolognaise for breakfast? tp bole tahan sedap jgak so we had spaghetti for breakfast..

tgh2 menghadap spaghetti tu kan, tetibe org hotel tu panggil mcm ni.. "phi phi island, 103.. phi phi island". pstu kitorg pun mcm, eh, tu kitorg! kitorg xready lg.. tgk jam masih awal.. mane kate 8.30am? tp kitorg pun lintang pukang laa..

nk xnk terpaksa tinggal kan je breakfast n pgi jumpe abg yg amik kitorg tu.. ye2 i suh die tunggu kjap sbb kitorg nk amik brg dlm bilik. padahal, bag baru nak beli (sib baik hotel tu jual bag), towel baru nk pinjam (hotel pun bagi pinjam towel kalo nk buat aktiviti luar. sbb kalo x, mane kitorg nk ade towel). sib baik org tu bole tunggu.. lega2..


lepas org van td dh angkut semua yg die nk angkut, kitorg pun dihantar kt pantai noparathara.. kt situ ade ramai org.. kitorg dikasi pakai sticker hitam mcm yg baju hubby atas tu.. i prasan i sorg je yg pakai tudung. ade satu couple melayu ni tp dh mcm mat salleh je nengok nye.. mase ni jgak i prasan mat salleh2 ade yg pandang i lame2. tah hape la diorg ngomel tu.. tp xpe.. semua ok!


lepas kne panggil kitorg pun bergerak ke boat.. hati berdebar time ni.. but indead, sgt teruja!



our first stop, bamboo island..


we arrived there early so org pun xramai.. masyallah.. pantai die sgt cantik!!! jernih n pasir die halus.. of all the stop, bamboo island is our favorite!




next stop, tah kat tgh lautan mane.. its time for snorkeling!!!!

cant believe i finally made it walaupun rase nye ade tercungap2 jgak.. but alhamdulillah, dpt tgk ikan 20-30 ekor.. subhanallah.. cantik sgt!!!


time ni cume i yg turun.. hubby xberani katenye n die tunggu kat atas boat.. hehehe.. tp ye la, kalo dua2 turun sape plak nk amik gambar i? =P

i berendam kjap je.. pstu naik atas.. saje buat cukup syarat.. lagipun baru seminit dua berendam dh rindu kat suami. mcmane? hehehe..

kat atas boat pun ade hiburan.. one of our tour guide gigih mencari ikan buntal utk tatapan kitorg semua yg kt atas boat..



ikan ni hodoh skit tp jgn takut die xgigit.. =P

next up, maya bay!!!!!

katenye maya bay ni tpt leonardo dicaprio shoot utk cite the beach.. tp bile smpai sini pun, mmg terase mcm dlm filem!




kat maya bay ni i tukar baju.. toilet mmg ade kt dlm hutan die tp kotor nye.. masyallah!!!! tuhan je yg tau.. tp sbb nk tukar baju je, i tahan la skit.. sbb kalo x, sian plak boat aku tu basah.. hehehe..

lepas dh settle kat maya bay, kitorg dibawa pusing lagi utk sape2 yg nk snorkel. definitely its not me..

pstu kitorg dibawa ke phi phi don..

kt sini kitorg mkn n berehat..


kt sini xamik byk gambar sgt.. kitorg sgt kepenatan smpai tetido terus.. owh, btw.. tdo di tepi pantai adalah nikmat! patut la mat salleh suke tdo tepi pantai kan?

seterusnya kitorg smbung jln skit.. tp dh xde buat snorkeling lagi.. we just visited few awesome places mcm viking cave, pileh bay n monkey island..




thank god cuaca sepanjang buat tour ni baik.. sbb right after kitorg smpai hotel, hujan dh mule turun dgn agak kencang.. =(


ikut kan, kitorg cadang nk carik mkn kt luar.. tp sbb hujan n super lapar, kitorg mkn je kt hotel lagi..


this is our 2nd day meal.. bole tahan.. sedap jgak.. air tembikai, xtinggal.. hehehe..

we then rent a motorbike utk ke town.. azam kate leceh naik tuk tuk sbb nnt bile nk blk kne call.. public phone thailand xde yg tulis bahasa malaysia, sume tulisan lekuk2 thailand tu.. 

we then went to the town again utk tapau pancake lagi.. hihihi..


gosh.. sedap nye mereka.. saliva sedang berkumpul didalam mulut skrg.. slurrrrp..

*****************************

3rd day at thailand

hari ini breakfast lebih tenang.. tp menu kurang menarik la plak.. i cant quite recall whats the menu tp last2 cume amik yg ini..


since its our last day at krabi, kitorg pun round la lagi satu kali kt town die smbil carik2 barang tambahan as souvenir for family.


maaf, xde gambar shopping. tp hakikatnye shopping di krabi adalah same seperti shopping disini.. semua harga same je kalo diconvert ke RM. so, xyah nk berangan anda kaya di bumi thailand.

since i dh terpaksa beli bag utk island tour the day before, i dh xdpt ape lg dh.. cume hubby yg teruja dgn aksi tomoi2 kat sane.. so he bought himself a pair of muay thai shorts and tshirt.. T_T

otw back to hotel, kitorg singgah ke ao nang krabi stadium.. katenye mlm tu akan ada perlawanan. tp kitorg singgah je la tgk2.. tgk pintu terbukak so lepas bagi salam kt org thai tu, kitorg pun masuk dlm tgk ring muay thai mcmane rupe..




lepas puas berjalan, kitorg pun pulang dan pulang dan pulang ke malaysia..

sobs.. sgt sedih tggl kn krabi. we had such a beautiful memories kt sana.. org nye baik2.. especially bile melayan budak kecik bertudung mcm i.. hehehe.. honestly i rase mcm diberi layanan extra awesome sepanjang kt krabi.. dari mula smpai ke airport, smpai mase nk snorkeling, mase nk membeli2 pun mudah. senang dpt discount.. tell u, org thai sgt polite.. kalo kite polite dgn diorg, sejuta kali diorg polite blk kt kite.. ya allah, rindunye dgn org sana.. tempat pun cantik.. isk.. syukur, diberi peluang mcm ni.. 

i'll absolutely visit krabi again.. its such a peace state of mind!

here are few tips kalo nk ke krabi based on my experience :

- kalo nk tegur diorg, byk2 la gune bahasa diorg.. kap kun kaaa utk kegunaan org perempuan. kap kun krappp utk kegunaan org lelaki yg bermaksud terima kasih.. same goes to sa wa di kaaa (yg bermaksud selamat sejahtera).. mmg basic n semua org tahu but ade beza ayat kaaa n krappp.. jgn kang kite pompuan pun gi bantai wish sa wa di krapp or kap kun krapp.. (hashim yg ajar.. katenye xsopan kalo pompuan gune ayat tu)

- keluar awal! kalo nk bershopping buah tgn skit utk dibawa pulang, bawak2 la bgn awal dan pergi ke town lebih awal dari biase.. i tanye receptionist tu n katenye kedai kt town bukak dlm pkul 10-12.. tp i dgn hubby pgi pkul 8.30 pun ade je yg dh bukak. n for all u might know, u dpt extra discount kalo dtg awal! maybe sbb mereka buddha, customer pertama adalah pembuka rezeki, so bole tawar menawar lebih. =D

- jgn lupe gune duit syiling! duit syiling mereka mmg mcm susah nk gune tp letak je kat tgn nnt diorg amik kan sendiri. (hehehe.. tah2 i je yg lupe gune syiling kut)


anyway krabi, till we meet again..


to grand lexis jugak, which kitorg nampak from bird view mase otw plane nk landing, we'll definitely will meet u again soon..

=)

3 comments:

S.n.Fariza said...

bestnya fira :)
insyaAllah i pun akan di sunda resort juga. hehehehehe.

cikpia said...

sangat mengujakan!!!! nak pi honeymoon jugak!!! (tapi lum kawen, caner?)

Miss Sunshine said...

Syoknya baca entri honeymoon ni....
Fira yang pergi, mesti lagi best kan.... ^_^