Thursday, May 3, 2012

bila nafsu shopping brg anak dah membuak

sejujurnya, i ada byk sgt bnde nk share. but lately, berkoyan2 plak workload yg nk kne disiap kan. ntah knp, kerja berkoyan tp sgt malas nk buat sampai xtau nk buat yg mane dulu. btol bagai dikata, bile xde kje pun malas. bile byk kje pun malas. habis kau nk ape sebenar nye ni firot?

buat pengetahuan, sudah beberapa tajuk yg tertunggak di draft. sume nye terkandas dipertengahan jalan. sobs.. knp la amat susah nk khatamkan satu post? konon nk review aktiviti2 hari minggu sudah. tp tgh2 type tu, rase cam xmenarik plak. so, adalah baik kalau i just distract myself n meroyan kearah yg lain.

sekarang dh masuk bulan may. dgn ucapan tulus ikhlas, semoga bulan may berkelakuan baik utk saya pada tahun ini. im entering my 2nd trimester. *wave 2nd tri!!!! peep2, intai2 skit* kalo ikut2 kiraan ahlil sains, im in my 13weeks now. next week 14weeks bole la nk bangga yg i ni dh dkt 4bulan ngandung. seperti biasa, org kate 2nd trimester is the honeymoon period. honeymoon ke? 

berdasarkan maklumat yg boleh dipercayai, nnt bakal ada baby fair at midvalley. well, will see what will this first-time-mommy nk beli or how she sees baby fair. so i started to ask around on what to buy 1st as the first-time-mommy. discussed with mak n kaklin n nampak gaye, i have nothing much to buy. all thanks to my little niece yg xbrape nk little tu. mimi is 3y/o this year n most of her stuff masih ok kate mak n kaklin. owh, i masih ingat how she has loads of baju mase baby dulu. perhaps i bole pakai blk semule kan? 

sekejap2 fikir macam "great! xpayah nk shopping or habis kan byk duit sgt". tp sekejap2 fikir, "alaaa.. habis xkan anak aku pakai brg recycle org je?" mimi seems like having everything. feeding bottle - check! napkins - check! newborn wear - check! besen mandi - check! habis, ape yg aku nk kne beli nnt. even tho byk bnde tiny2 yg still kne beli tp biase la, kekadang yg comel2 tu menggeramkan mata.

am i too excited nk shopping saje? adakah ini desakan syaiton? i hope it is.. i know that raising a child is not easy. jd why spend when u can actually save? <--- honestly i dont mean what i say pun.

honestly, i plan to buy so many things, baju, baju, baju, napkin warna warni, napkin warna warni, mittens n mittens n mittens n booties n booties n swadle blanket n changing diaper mat, bag sarung, bag silang, katil besar, bantal kecik, arghhhh... byk la! but seriously, i dont know which to buy 1st. indeed, its still too early nk beli stuff like baju n such. tp org kerja buruh kasar cam i xde duit sedebuk untuk dibelanjakan. kalo ade pun, msti dh kne aim 2-3bulan sebelum.

found this cool newborn checklist as reference..

*tgk la window bar aku bwh tu. itu kerja yg tertunggak. kuang kuang kuang..*

dlm checklist tu, die ade detail out all the things that we need to buy. its from every aspect! n i guess, selagi benda itu related and dianggap penting, i'll use take it as priority. in fact, list tu panjang lagi sebenarnye. tp i printscreen je n u can click on the link for further review.

so i guess, this is all for today. esok lusa, i update lagi. hehehe.. boring la b2b bace blog ni sbb nampak gaye i'll be talking n nagging about my pregnancy je. *mintak mahap, review wedding yg xsudah2 tu tergendala for im not sure sementara waktu ke x.. =P *

5 comments:

LisaLisut said...

tak susah masalah u ni. susah apa. kalau xnk brg recycle tu meh sini bg i mehhhhh. besar tapak tangan i tadahhhh ni hihihi. so u ade alasan utk shopping brg baru tanpa rasa quilty.LOL ;p

masa i mula2 dlu semua checklist kt website baby shop i download. heheh. lps tu br compare checklist mana best yg i nk follow dan suits to my needs :)

Shakina Farhan said...

kaaaan..shopping brg baby rasa mcm terapi..jauh lg syok dari shopping barang sendiri skg..org ckp anak first je kite dpt nafsu mcm ni..next2 yg byk recycle je..hehe..jd berbaloi kl shopping byk2 kali ni..

Syima Syaz said...

i dulu pun pikir mcm tu since i ada 1 anak buah yg i tatap dari lahir kan... tp believe me, bila u start beli 1 helai baju atau mitten sekali pun, u akan addict... tgk...baju2 anak buah i tu i letak tepi n anggap mcm tak wujud je..haha...tp tetap akan pakai jugak nanti...

uh ya, survey lagi...n lagi. mcm i, i suka beli kat expo sbb murah

Mrs Linda said...

Pigha :

walau aku blom pregnant kan? awal2 dah pesan kat pezal, aku nak beli semua brg yg best2 utk baby. (dgn hrpn tak perlu beli lg utk 2nd or 3rd (bajet anak ade 3 je) haha. takpe kot spent for the little one ni dulu..nanti dah ade next n next, u pon dh tak heran nak membeli ye dak?

psst : brg pertama ku nak beli klu pregnant >> kau pon tahu kan? haha

cha said...

amboi tahan diri sikit u haha. i ckp apa dgn kazaa tau. nk beli itu ini brg baby sume i bgtaula harga berapa. dia ckp apa tau 'brg baby mmg mahal ke?' huhuh. kitorg ni mmg tak tau pape tp i tau pn baca blog b2b yg dh nk mommy to be la la. i ckp ntahla b ada mahal ada murah kot. takpe nnti syg rujuk blog dorg :p