Thursday, April 26, 2012

my first pregnancy check

Jumuah Mubarakah!

salam jumaat semua pembaca2.. how r u today? xkeluar lunch? i just came back from mall sambil2 ber-lunch date dgn yati n linda. trust me, bile berpersatuan, u'll never get bored! sbb tu saya sayang ahli persatuan saya ketat2!

anyway, actually hari ni i nk cite pasal my 1st pregnancy check up! ini bermaksud, pertama kali bersua muka dgn baby yg dlm perut ni. i ni xlain, asik kire waktu je. i ni baru masuk 3bulan n u know what, rase terkejut bile doc ukur pakai mesin, my pergnancy dh mcm 4bulan lebih. oii.. baru masuk 3bulan la! but fiena ckp mesin tu xaccurate. lebih accurate kalo kire gune our last period. kalo ikut last period, my EDD is suppose to be on the 5th of Nov. tp kalo mesin tu kire kan pulak, patut due on 30th of Oct. gulp..

to be honest, i ni jakun skit. malu pun ye. sgt la segan hari tu mase mule2 dh sedar yg i kne gi check up. dok la fikir, nk gi klinik mane. doc mane ok. reti ke doc tu check. ape nk ckp dgn doc tu nnt. tp alhamdulillah, smlm lepas segala hajat. azam n i went to klinik ajwa yg terletak kt sec15, shah alam. klinik ajwa ni ade lagi satu branch jgak kat sec7 n they offer 4d scan service for pregnancy. 

im quiet comfortable gak dgn klinik ajwa ni sbb service die quite fast (sbb time pgi mmg xde org pun). klinik die pun baru n modern. cume bilik treatment die je cam kcik skit. i dh siap2 google dh doc kt klinik ajwa ni n most of the doc, perempuan. hehehe.. another reason knp i selesa dgn klinik ni, sbb klinik ni mcm klinik family n i think they kinda major dlm part2 semacam2 ibu mengandung ni, paed n such..

alhamdulillah, doc kate baby semua normal. ade kepala, ade kaki, ade tgn. nmpk dh uri die sume. tp kate doc baby masih kcik lagi. of cz la kan. but alhamdulillah sesgt bile nmpk jantung baby gerak super fast! nervous gamok nye die bile mak abah die nk tgk kut. well baby, till we meet again!


so lepas dh consult n amik darah sume, tinggal la mase nk amik ubat. before that i sempat tanye, makanan i mcmane sbb i ni susah skit nk mkn. tp doc kate mkn je ape2 n die bagi ubat obimin n die dh bg all the vits needed by baby. lega skit bile dgr tu. selain tu, i mintak jgak ubat flu sbb spjg minggu ni i asik selsema je. kalo bersin, phewww... nikmat wa ckp sama lu!

next check up should be on the 25th of May plak. xsabar!

foot note #1 : since doc yg check i tu pun pregnant, itu pun jadi issue to azam. he said "die check org, die pun pregnant". ateee... die pun org kan.. hehehe.. so funny.

foot note #2 : doc tu bagi i gambar baby tu punye kepala plak. kut ye pun bg la gambar baby tu tgh lambai2 ke. rase cam nk scan sendiri pun ade gak semalam. hehehehe.. *larikkkkk*

3 comments:

Miss Sunshine said...

jauhnya beza EDD dengan kira manual...
tapi tak blh percaya sangat mesin ni kan..

cha said...

alhamdulillah baby dh nmpk heartbeat ye. haha doc pn manusia jugak kn. ntah2 dia scan diri dia sndiri haha apa i ngarut ptg2 ni :p

Shakina Farhan said...

sama dengan i punya edd terawal masa mula2..tp skg lebih kurang sket..doc ckp edd pd machine ikut size baby..rasa nak bawak balik mesin scan tu kan? nk scan ari2..