Monday, April 23, 2012

dalam perut saya ada baby, jadi saya nak tidur pun susah

**ini rambling pagi (yg smpai tghari i type so its super panjang. based on a true story, this is how i feel so far about my pregnancy***

dek kerana kesian kan aku yg sukar tidur mlm td, hubby hari ni extra sweet bile die offer bekal kan i mcd as breakfast pagi ni. as usual.

its been three nites ladies n gentlemen. three nites! tidur mlm ku sering kali terjaga. bukan skali malah 3kali, 4kali n 5kali juga pernah. the best about being married, kalo kite terjaga tgh2 malam, automatik suami akan bertanye knp. so, dpt la merasa manja2 skit.

tp manja2 xmemberi ape2 kesan bile punca terjaga sebenarnya adalah disebabkan ketidakselesaan ketika tidur. seriously, i always said, how i wish i can sleep floating. i tau tido meniarap itu xbaik. tp kadang2 tanpa disedari, badan dh tertiarap bile kite sedar diwaktu pagi. memang benar bagai dikata, bukan salah ibu mengandung. 

noticed that my pregnant belly dh ade baby. keras je kat part bawah tu.. pondering bile pegang, is this where his/her hand is? her/his head is? keep mentioning to hubby that "hey, anak kite dh besar!". at the same time we're feeling proud. seriously, i just cant wait to see his/her progress. dpt tgk kepala pun jadi la.. *sedang bersabar dlm minggu ni*.

kalo borak baring2 dgn family, i usually meniarap. yes, saya prasan yg saya masih anak dara nk borak2 sabung2 kaki. mak dh byk kali tegur, sian baby tu kne hempap. tp mak (<---refering to myself) xhempap baby kan? im putting pressure on my chest actually. breast mak kuat.

last nite, smpai pkul 3 pun i xtidur lagi. mujur hubby gigih melayan. mule2 diurut2 nye blkg ni. pstu diusap2 kan pulak. owh, tgn suami saya ajaib. sgt tenang rasenye kalo die yg usap. tp tah knp mlm td i xberjaya tertidur walaupun die dh picit2 buat agak sekian lama. sempat gak la melabuh kan punggung dijamban sbb tetibe perut rase xsedap. kpd yg belum pernah rasa, bersedialah! hint skit mcmana kah rasa sakit nye? seperti yg berikut :

1. penah rase badan tidur dipermukaan yg xrata? badan rasa xsedap kan? haa... mcm tu la saya rasa.
2. penah rasa tidur xada bantal? tengkuk mcm xselesa kan? kepala rasa cam pening2 skit? saya rasa mcm tu jgak.
3. penah rasa kadang2 kite tertidur mengiring kekanan terlebih lama? rasa menyesal kan asal xtukar posisi? saya rasa pain itu tp saya xtau posisi ape lagi yg saya harus tukar sbb tukar la mane2 pun, rasa nye same je!

grrrrrr.. dh berapa mlm dh i xrasa nikmat tidur. dh la skrg tgh flu. smlm tidur sambil menekup muka dgn kain basah sbb kalo xnnt hidung akan tersumbat menadah angin aircond. gosh, itu sumpah pedih. sudah nye, i tidur kt atas tilam yg diletak kan atas tilam katil. hikhik.. berlayer2.. kesian hubby, tempat die tidur jadi sempit. saya terharu bile die ckp, "lebih baik abg yg tidur sempit dari b yg jatuh katil sbb tilam dh bertambah tinggi." lps tu, hubby tinggi kan bantal i. bwh bantal tu diletak kan another selimut so that i tidur posture lebih kurang semacam ini :

hehehe.. gambo xbole bla..

its magically helps! whoa... jd terlebih sayang suami sbb die bg i solution ni. kan ke saya dh bilang yg suami saya adalah hero saya. 

i pnah tunjuk bantal utk org pregnant tu kt hubby.. n mlm td die tanya lg. bantal tu berapa ringgit + kt kdai jual lagi x? well, i pun explain la. but i doubt bantal tu berkesan bole buat i tidur lena. cz like i said, i dh habis ngiring dh, still rase xsedap. xtau la kalo bantal tu ade support ape2 ke. tp pada i bantal tu mcm terlalu mahal! baik i beli comforter set baru. hehehehe..

its cute when hubby ingat bantal pregnancy ni die terus ingat j.lo. i pun tatau dari mane die nmpk. owh, from the movie the back up plan mungkin.

i google2, n most website ckp cara yg terbaik utk tidur mase pregnant ialah dgn mengiring. rase nye mmg mcm tu je la pun kut cara tidur yg tinggal. ufff, xbole byg kan bile perut dh semakin membesar. msti lebih susah n berat. i'll definitely need something to support my baby bump belly. sigh. mari kite wait n see.. 

ps. berapa mlm lagi aku kne tidur smbil pregnant ni????? *tarik rambut*

10 comments:

Nadya Zahid said...

i ade bantal nih...mmg it helps..especially bile perut u dah besar nanti...
i pon susah nak tido coz nanti u nak bergerak kiri kanan pon susah beb....

Ezza Z said...

So far i takde masalah tido lagi tapi major probs i adalah muntah.asal masuk umah je muntah.
My hasben pun nak belikan bantal pregnant tu tapi i rasa macam tak worth it je baik jahit sendiri.hehe.
Hai mommy fira *sambil wave tgn*

fira. said...

ezza : i plak xde muntah2.. huhuhu.. bahagian masing2 kan.. sampai satu tahap mungkin i beli kut bantal tu. susah la kalo xdpt tdo.. =(

nadya : i seriously byg kn tu la smlm.. nnt perut dh besar, dh berat msti susah. actually blkg yg sakit lebih kan? so i need something to back up my back.. T_T

cha said...

kesiannya u. takpela demi baby u kene kuat ok. chaiyok fira :D

Hunny Kitty said...

mmg lumrah m2b akan tak berapa lena tido mlm....biasa la...si techik dlm perut saje suke ngusik mak dia..tu belom dicampur aduk ngan asyik nak p shishi je...ai alhamdulillah..masuk minggu 20++ ni dah lena tido balik...hehehhehehe..sabar ye....

UyaRayza said...

tdo mcm dlm gmbr tue pn nampak seronok hehehe..xpe fira..skejap je pasnie ok la tue ;)

LisaLisut said...

i sukaaaa gile bantal si jlo tu. 2 3 kali tgk backup plan mst rs nk bantal tu huhuhu. tp mahal nk mamps. so cari alternatif lain je. pakai bantal yg ade yg lembik2 tu buat mcm jlo tu hahahaha

awl2 mmg cmtu kot fira.dlu i pn grumpy xckup tdo bagai. skrg pn tak selesa sbb sakit pinggang etc.

jangan tidur meniarap. PLEASE.for the sake of your baby. terima kasih :)

Renee Meow said...

awwww ur hubby so sweet n gigih.. :)

~ NANA ~ said...

fira....i masuk je 3rd trimester blh katakan tiap2 sejam akan terjaga tgh mlm....tdo mengiring lama2 pon sakit...dgn pubic pain yg makin teruk...nk tuka position pon hanya Allah je la yg tahu...i pernah nangis sbb badan takleh nak bangun langsung, nak gerak turun katil pon kena mengesot & turunkan kaki dulu....sampai hubby ingt i nak beranak dah....padahal i sakitttt! huhu...mmg kena bertabah la....sbb tu i lagi suka shopping drp duduk/baring....berjalan je blh buat i relax

fira. said...

cha : yela, demi baby.. tah bile plak demi mommy.. =(

raden : hikhik.. i seronok tgk u seronok.. ngeeee..

uya : tula.. sbb diorg tdo senyum. i xrase i tdo senyum. hehehe..

lisa : sib baik i xgrumpy. tp ngantok nye la heh!

renee : ngeeee.. alhamdulillah..

nana : perut u dh besar. msti lagi susah. sian u. i kalo jalan cepat penat. but kalo i mcm u pun msti i lebih rela jalan dr dok rumah tunggu sakit.