Tuesday, March 5, 2013

solid food preparation? gear up!!

td i called my mom mengadu psl susu dian. mak cube tenangkan by saying that its not my fault. as dian is growing, she tend to drink more. bkn susu i yg xbyk tp dian yg minum byk. but as a mom, i'll try my best to coupe with her demand. nampak gaya kne smbung minum jus longan kering dgn red dates blk. kne mintak mak buat kan sbb mak buat sedap. but mak got her point there bile mak ckp kalo nnt dh introduce solid food to dian , xde la kut die minum byk sgt nnt. hurm.. btol jgak.


at this point i rase mase utk bagi dian solid food mcm dh dekat sampai. instead of 6mths, maybe i'll introduce solid to her a bit sooner. baru je lepas baca magazine psl sign of baby yg dh ready utk solid. antaranya..

1. berat baby dh berganda dari berat mase die dilahirkan. - dian's case, dh lebih dari satu ganda.
2. baby mempunyai kawalan kepala dan leher yang elok - yupp, dian dh bole control dh dua tu.
3. baby bole duduk dgn sokongan - refer pic above
4. baby menunjukkan bahawa dia sudahpun kenyang dgn menoleh kepalanya atau menutup mulut - i slalu kne game dgn dian kalo part ni.
5. baby telah pun menunjukkan minat terhadap makanan apabila melihat org lain mkn - yg ni i xprasan sgt. nk kne observe ni.

done few research about solid food n rasenye mcm dh paham sikit. istilah to introduce solid food to baby only when she's 6months or above tu bkn la disokong oleh semua. well, setiap manusia special so mane la bole same kan kan satu baby dgn baby yg lain. cume, baby yg dh berumur 6bln ni tend to have more control on solid food berbanding yg lebih kecik. perut pon dh confirm2 lebih matang. tp semua anak berbeza. tepuk dada, tanya anak.. ehh??

skrg ni i target utk sediakan bahan2 utk solid food for dian starting from next month. next month nk beli blender, pinggan, sudu garpu, storage, cutting board (cadang nk beli special for dian due to hygiene purposes) dan sbgnya. 

resepi pun sedikit sebanyak i dh jumpe kt internet n first thing yg i cadang nk introduce kt dian is rice cereal. i harap org2 sekeliling i dpt bagi kerjasama dlm part ni. *kak umi (penjaga dian) sgt excited nk bg dian mkn. i hope she can respect my way of feeding my child*

so sejurus je nmpk muke hubby, i terus present my proposal of gearing up for dian's first solid food. alhamdulillah, APPROVED! perkara yg harus dibeli :

1. Booster seat - dian ade rocker.. tp i rase mcm lebih appropriate kalo kasi die makan gune kerusi. at least bole mendisiplin kan die skit. tp ntah la, seat xnecessary but i wish to get one for dian kalo ade rezeki since she needs to be taught that duduk is for mkn n baring is for tdo..

another reason why booster seat ialah sebab it comes with tray n anak bole duduk dlm ni smpai umur 4thn! if only bumbo seat tu bole di-adjust size nye msti i beli sbb bumbo seat comey. tp lupe kan la. tgk rupe pon i tau dian wont fit.


booster seat spt gambar diatas dikeluarkan oleh macam2 brand. my dear ade, little bean ade, fisher price ade, the first year pon ade. harga berbeza mengikut brand tp nampak sume pon mcm same je. warna pon same. im more interested dgn the one by the first year (tp mahal skit n kedai yg jual tu dh out of stock) and my dear..


this version of booster seat from my dear ni bole adjust tinggi rendah. errr.. ade sape2 yg dh gi warehouse sale my dear? ade xbooster seat ni on sale?

2. baby bullet by magic bullet - since most of dian's first food need to carefully be mashed or blended, i think i might need this. maklum la, org rumah menumpang mane la ade blender sndiri. n i dont remember received any blender as our wedding gift 2 years back. why baby bullet? sbb murah n nampak nye mcm reliable. pehtu dpt byk accessories plak tu instead of just blender. the cheapest i've seen kat marissa shoppe at sec 20, shah alam. hehehe.. dekat plak tu dgn rumah. prefer beli offline sbb bole test dulu just in case. thank god the shop pon just near by our house. its ready stock n xpayah tggu lame2..


3. miscellaneous - ni pandai2 la carik. rice cooker, periuk sume dh ade dh org kasi mase kawin ari tu. cutlery for babies xde lagi tp yg i ni i xkisah la brand ape mcmane rupe skali pon. janji BPA free. bip dh belambak. rase nye mcm nk terjah je marissa shop tu bile dh gaji nnt. mcm2 ade jual kt situ. food feeder, food grinder, squeeze feeder n i think at a very reasonable price..

squeeze feeder by nuby

husband tanye smlm, knp xbeli baby food yg dlm jar tu je? hence the price, i detailed out la yg jar food tu ade pengawet, gula tambahan etc etc.. pstu siap bgtau die lagi yg its better to introduce veges first than fruits sbb fruit sedap so takut anak refuse vege kalo dh rase fruit sedap. husband pon dgr la celoteh bini die yg tibe2 jd nutritionist xbertauliah ni. msti dlm hati die ckp "mak nye sndiri makan memilih, sayur xknal, ade hati ni bagi anak sekian2". kikiki.. ampun ye suami. saya berjanji akan belajar bersama anak nnt..

as u can see, semangat mak dian ni tgh membara2. seronok kan tgk anak kite develop this and that satu persatu. insyallah, i'll train myself to be more discipline jgak. kalo xbole buat hari2, buat once a week n prepare terus stok for the whole week. 

there are still lots of things to be studied. harapnye i akan berjaya n yg penting dian akan gembira.. *wink*

im yet to discover dian's interest on eating food but she obviously interested to eat me!!!

7 comments:

LisaLisut said...

bagusss.smgt mak pora ni.how much baby bullet dkt marissa eh?
i lupa lak nk tgk booster seat my dear.xtau lak dia ada.i tau fisher price je.hehe.skrg i bg hannah mkn dlm walker.dia xtau pn guna walker.dia tau hempuk2 musical ats walker n ms i kasi mkn.mak i yg suh beli i beli jela haha.gerak mengundur tatau ke depan.lps tu dia nangis.lg suka merangkak satu rumah. since dia dh bole duduk unsupported i beli high chair je soon.jimat trus haha.

fira. said...

hahaha.. jgn semangat kt sini je sudah mama lis. i ade hint ajam mintak beli walker skali. tp die amat mendengar plak nasihat doktor yg kate walker tu xelok. denggg.. btw, baby bullet kt marissa rm160. xla the cheapest but at least its an actual shop. xyah bayor postage n lebih puas ati. xgitu? ngehehe..

Wawa Yusoff said...

agree with lisa. beli high chair lagi mudah dan jimat! booster seat tu kadang baby tak selesa. nak2 nye klu bb yg peha bam2.. mmg sian diorang. tesetpit. hik3 :p

Syima Syaz said...

i rasa i bagi u blender la masa kawin dulu...

i bagi aisya rice cereal dulu mix with kurma tapi i telah dihentam di IG, sekian..terima kasih...

fira. said...

wawa.. i xde rumah sendiri so we dont really have our own dining table. mmg takut pun part peha tu. but since booster ni katenye bole pakai up to 4y/o so i mcm tergoda skit kt situ. dgr plak die portable, lagi la.. hehe.. kalo nk ajak mkn skali i letak je la booster seat tu atas kusi. die ade tali bole letak kt kusi supaya die xjatuh. ataupunnnn.. high chair nnt i beli jgak! kikikiki..

syima, eh.. yeke? hampun kan i.. i xingat pon. yela, duk menumpang.. wedding gift sume kepuk dlm store je..

Umie Aisya said...

i pn baru je buat entry psl solid food preparation ni.hehe.Depends kt masing2 je psl bg anak mkn awl ni.I siap kena push lg by parents soh bg mkn tp i degil nk tggu 6 bulan. :)

Linda Yusoff said...

gambar last tu act memang menunjukkan muka ko dan dian adalah SAMA !!!

err aku takde komen psl solid food. ;p