Wednesday, March 13, 2013

demmm u rashesss..

ohhh geram sungguh rasenye. the moment perasan montot montok anak ku menggerutu, darah ni terus sampai kepala. tatau cane nk describe. sedih ke marah ke takut ke ape. but i definitely hate that feeling. yg pasti, i feel so sorry and so bad for dian. berat mata memandang, msti la berat lagi bahu yg memikul. 

it was since last saturday when i noticed bontot gebu anak ku dah tercemar dek bintik2. bintik2 and the area tu at first xberwarna merah. cume warna skin tone biase je. terus i sapu kan pureen nappy rash cream. everytime tukar diapers, i msti oles kan nappy rash cream tu. sapu tebal2 supaya ingat nye akan cepat baik. 

on monday, balik kerja tukar kan lagi diapers dian. n omg.. hati meruntun qalbu kau bile tgk bontot gebu dian dh bertukar kemerah-merahan. it was so red as red as nyawa ultraman yg berkelip2 kat dada tu. i was speechless. husband start panicking and asked here n there. ntah knp die kalut sgt tah. most probably sbb rashes tu nampak sgt painful so kami amat kesian kan dian. patut la petang tu die ek ek ek n we cant figure out why. so we just assumed that its because of the rashes.

kalo bab risau lebih, bagi je kat suami, die mmg terer. i yg elok2 bole control emosi pon bole melompat panic bile tgk husband xsenang duduk. i just managed to call lisa since die ade up entry psl hannah cirit birit tu. tp it does not help much sbb situation dian and hannah xsame.

so husband pon immediately wanted to take dian to the clinic. memule die nak jgak jumpe dr. koshy kesayangan die tu. tp dah malam hari, mane la ade doctor tu kt klinik. so we just took dian to klinik duniamedik at sec23 shah alam yg my SIL kate kids friendly. masuk klinik, mmg ade environment yg buat kanak2 suke. i kinda like the decor of the clinic too. tp bile dh masuk jumpe doctor, adehhh.. doctor die mcm xheran je dgn anak aku. bile aku ckp psl rashes je die mcm buat muke "laaaa.." ok, maybe ini masalah biase yg dihadapi oleh baby2 tp as a parent, we will try our best so that our baby xpayah la nak lalui keadaan yg sakit2 or perit2. n even if she really has to go through it, tidak lah kami gembira membiarkan keadaan pulih dgn sendiri tanpa sebarang ikhtiar. plus ape la gune diciptakan ubat tu kalo kami xbole nk dpt kan. kalo nk beli kan msti la kne ade presciption doctor dulu kan? demmmm..

last skali doctor tu just prescribed eucoccin cream and lactacyd as sabun mandi dian. die kate at the mean time, jgn mandi kan dian pakai sabun, kalo dian poo2, basuh gune air paip. lactacyd tu titik 3 titik je dlm air mandi. eucoccin cream sapu nipis2 2kali sehari. dikhuatiri kalo tebal2 n byk kali, kulit dian bole menipis. *nauzubillah*.

since rashes dian ni menyerang pada hari i berkerja, jenuh la i brief kak umi n mak pasal keadaan dian. cane nk sapu kan ubat semua. seriously, kalo bkn kt depan mata kite sendiri or kite sendiri yg treat anak kite, mmg susah nak puas. kalo la i xkje, nak jgak i monitor bontot dian n biar kan die xpakai pape. tp ni nk suh org buat, i kurang selesa.

as at this morning, alhamdulillah warna merah tu dah surut. still menggerutu tp nampak nye mcm dh tahan skit. mayb ubat eucoccin doctor kasi tu dh start bertindak dgn baik. trust me, weekend ni i akan kasi 150% attention to dian n xmo dh letak krim pape sbb takut la bile doctor ckp kulit nipis ni. kalo dian sakit pon cane die nak cakap kan. apart from that, i can just doa the best for my little child. 

6 comments:

e.t.t.y said...

fira, yup cream tu sapu nipis nipis dikuatiri ada steroid dlm cream tu. takut makin lama makin terhakis. tp sebab rashes, guna je cream tu. tengok dulu rashes tu hilang ke tak.
then please no more baby wipes. tadah je dian tu kt sinki.

umar dulu ada rashes yg sangat terukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk area bird dia. bayangkan sampai melecet kt celah celah tu. tak smpai hati nk pandang pun tau...

nurse cakap, jgn guna baby wipes. alurkan kt bawah air je...

lepas buat dalam seminggu...tinggg terus hilang.

nurse cakap air kencing kan asid, pedih, panas. gituwww....

fira u cuba letak pulak sebamed nappy rash tu. benda tu elok pulak kt umar even ruam kt leher pun ku taruk benda tu.

pet said...

salam,
try letak angel earth baby balm atau moogoo irritable cream. both product work wonders for nappy rash atau kena baby acne ke. both organic and will take time 3-5 days to heal :)

LisaLisut said...

x elok lg eh?
i rs slh satu tips murah lg berkesan jgn pkai baby wipes. i rasa la.
tp i kt rumah pn still wipes dlu mana yg lecak2 tu haha b4 g alir kt air.

n try jugak cream yg pet ckp tu if nk try la.sbb natural skit katenye

FUZY said...

omg! i selalu letak drapolen dekat dea.....walaupn tak jadi nappy rash, baru jer dua hari lepas tido malam i lupa nak tukar drypers..everynite i'll change dryper around 3am...kebetulan malam tu terlupa n dea k#ncing byk kot terus merah peha n bahagian depan tuttttt.....

fifi said...

Hai dear. Kalau boleh,please jangan letak krim yg ada steroid kat kulit baby. Selain buat kulit nipis,dia boleh effect in long term..baby i,i pakaikan angel baby balm. Kalau susah sangat,letak tepung jagung tapi ni pun tak elok sangat..

Kalau i,bila baby kencing or poo poo,memula i lap dengan wipes dulu. Pastu baru i basahkan kapas muka biasa utk bersihkan montot. Last,baru lap dengan kain kering.

Tips lg satu,invest in a good diaper mcm mami poko in case u atau bs malas nak tkr2 pampers selalu.

fira. said...

thanks for all the tips! weekend ni mmg plan nk carik good krim and lebih baik lagi kalo ia nya natural based. alhamdulillah bontot dian is getting better now. lega skit. part guna wipes tu i mmg dh ingat kn bs utk kurang kan gune. hopefully die buat mcm i ckp. at this moment i mmg kasi die pakai mamypoko. biase die pakai mamypoko belah mlm je tp skrg mmg spjg mase pakai mamypoko.