Wednesday, March 27, 2013

dian's first fever

on monday morning, mak msg bgtau yg kepala dian panas. i wasnt panic yet. sbb pagi tu dian ok je sihat walafiat so i assumed mayb its the weather. mak was not at home so i called kak umi to check on dian's condition. kak umi asked me to calm down. dian was still under control, she said. so i pon assumed yg ok la tu kut. just a normal feverish hot hot heat mcm tu. tu yg sampai berjaya shopping sakan itu ini on last monday tu.

blk shopping, tetibe abah call. he asked if i can go home slight sooner than normal sbb dian dh meragam serba xkena. alang2 xde kje so i guess why not. my child needs me. so i called azam, he fetched me n we straight go to mak's. smpai je kat rumah i tgk dian elok je.. tp bile pegang kepala die, omak aihhh.. xpenah panas mcm ni. dh rase panas cntu baru la rush nk bwk gi clinic (bad mommy). 

hubs decided to take dian to klinik adik at sec9. teori kitorg we might as well take dian to the specialist sbb kalo bwk gi jumpe doctor biase nnt dian xdiberi special treatment a baby should have (gitu skali tanggapan kitorg based on experienced check rashes dian hari tu). alih2 smpai dpn klinik, klinik tutup.. cesss.. klinik tu mmg xpnah bukak! dari pada aku budak smpai dh jadi mak budak, xpnah tgk klinik tu bukak. so, kami menuju ke demc. dlm hati tu berdebor sbb days before ade bace entry ann (ash n ann) pasal demc n i plak mmg xpnah redah je gi demc. 

with prepared mind n body i straight je gi paed clinic. tanye nk check anak demam. then die tanye i ade appointment x, pstu die kate die dh xterima patient walk-in so die suh gi emergency clinic kat bawah. seperti yg dijangka sbb yg i tau nurse yg jage kaunter paed tu mmg xpnah nye friendly. acaner bole stationed kat situ aku pon pelik. muke dh la masam mcm cuka. stress agak nye dgr budak bising2. but that should not be the reason kan. senyum la skit. ckp dgn sopan santun. ini x.. *eh, aku ni nk cite ape senanye ni?*

dari membazir jumpe doctor lain yg tidak2 kt demc tu pstu bayar memahal, baik la aku gi klinik biase je. sudah nye kami ke klinik rashes hari tu gak sbb dh ade record *fyi, me n azam xsuke nk try n error sgt. thats why we continuously gi demc and continuously gi klinik rashes dian tu* hoping that different doctor is in charge and alhamdulillah, it was.. 

doc check n time tu dian mmg dh mmg xbole tahan diusung kesana kemari. smpai je kt doctor dian mengamok. lps tu ade bau plak tu. chehh.. dian buat kuih plaknye ditgh perjalanan. so its either nangis sbb xsedap bdn or nangis sbb kuih dh masak i pon tatau. doc kasi ubat demam n ubat titik kt idong kalo idong die  sumbat. smpai rumah i terus baring dgn dian. sian die.. panas sgt badan die. i bukak kan baju die kasi kebah.. ubatttttt.. errr.. i ni mcm ade perangai xsuke kasi dian mkn ubat. rase mcm xpayah la kut. biar dian baik sndiri. tp pstu bile org ckp baik kasi ubat skrg kalo xmelarat, aku cuak plak. 

i posted this photos of dian on ig n fb.. nampak girang je..



padahal.. lps tu muke die bengkak2 menangis. abis kuar air mata, air idung, air mulut. berjurai2.. hubs n i pon bertungkus lumus la nk memujuk. kesiannn.. thank god ade satu zikir yg bole buat die diam. susu pon die xmo sgt. smpai la pkul 10 lebih baru la die tdo. pkul 12, bgn.. nangis mcm kne pukul. kne nyanyi n she slept on her dad's arm. letak dan kami tdo bersama. sampai pkul 4 die bgn lg mcm kne pukul.. adehhhh..



the next day i took an EL. dian was kinda fine in the morning. tp xdinafikan, manja nya lebih. i marah sume org yg kesian kan dian sbb everytime org ckp sian dian, dian msti nangis mcm btol2 kesian. kalo xckp kesian xnangis plak. -_-".

the 2nd nite aka mlm td, dian bgn nangis2 jgak. tp body die xpanas sgt mcm the night before tu. alhamdulillah.. cume die flu and batuk plak.. insyallah, it'll be better soon. pray is the best medicine i can do for her. even though mlm td die meragam smpai xnk df i still continue trying. smpai la i kne berzikir sambil df baru la die diam.

this morning mood masih cranky. kesian die kne tggl dlm mase tgh2 xsihat ni. im sorry, dian.. i've tried all the thing that i can.. plus, its an experience for u too.. ini la name nye demam, dear dian.. im sorry too for not treating u like org sakit sgt, being garang to u. i just want u to be positive. the more "sakit" i treat u, the more "sakit" u will be. trust me, it'll work. it works on me..

get well soon lil pwinshess..

2 comments:

LisaLisut said...

mental kene kuat jela huhu.dgn xckup tdo dgn clingy nya baby bila dia demam.i've go thru n rs mcm nk ckp je pls lps ni jgn demam lg huhu

get well soon dian.nsb baik dian duk umah famly.kalau nursery mcm Hannah lg lama nk recover dlu.huhuhu
tp jgn biar batuk lama sgt,nt kahak penuh dlm paru2 jd 1 hal. nsb baik hannah aritu xde pape.cousin dia yg ade infection kahak dh ade spots dlm lungs.

Miss Sunshine said...

Aha...
kita boleh bayangkan nurse yang jaga kaunter paed tu... hahaha
selalu jugak die jadi mangsa kutukan dalam hati.. huhu