Monday, March 11, 2013

pacifier, at last..

dian is officially on pacifier.. since when? since kak umi discovered that dian will sleep longer while sucking on pacifier. am i ok or against pacifier...?? errr.. i think im just so-so. nk kate against kalo itu dh buat dian tdo lebih lena why not right? 

since org kate pacifier menggian kan dan boleh buat baby jongang, i seboleh2 nye avoid giving her pacifier just for the sake of saje2. dian ni mulut die mmg aktif skit walaupun tgh tdo. kat rumah tu pon mak n kak umi kate kalo dlm mulut xde pape dian akan tdo kejap je. as sekejap as 5mins. kesian.. kesian dian tdo xlena n kesian kak umi or mak nk kne ngadap dian yg cranky sbb ngantok. so disitulah bermula cerita dian dan pacifier.


seingat i la kan, mase dian kecik2 dulu die xmo isap pusing ni. asal masuk mulut die je, chiutttt melompat pacifier tu. tp skrg, lps settle isap susu je i cpt gantikan my own nipple dgn pacifier ni. hehehe.. bole la i buat bnde lain plak. kalo x, tahan la mengiring susu kan dian. 

another time yg puting ni xkan melompat dari mulut dian adalah kalau die tgh mamai2 tp dh kenyang. kalo time ni kasi die pacifier insyallah die bole tdo. apart from that alhamdulillah pacifier tidak diperlukan. errr.. stakat ni dian xbole ckp lagi kalo die nk isap puting. but i really hope bile die dh pandai ckp pon die xkan mintak puting. i pon selagi terdaya n termampu, cube la menahan kan diri baring mengiring bersama dian. cume kalau btol2 ade hal je baru sumbat pacifier.

at this moment dian pakai nuk orthodontic pacifier. die mcm suke. but im thinking of buying her another pacifier. pernah terbaca kat mane tah, pacifier or puting ni kalau kite tukar lebih kerap lebih bagus. ini utk mengelak drpd anak kite terlalu "syok" dgn the current pacifier or puting. i guess ini la yg smpai stgh budak terlalu addicted smpai meragam nk kan puting or pacifier kesayangan die. plus, kalo kite rajin tukar, kuman2 pon xsempat nk bersarang lame.

perihal kes jongang plak, erm... sape xtakut anak jongang oiii.. harap2 dian jgn la tumbuh gigi lg sementara masih ber-paci ni. though using the orthodontic ones, still takut walaupun the study suggest that with less usage of pacifier it wont effect the growth of teeth. semoga dian tergolong dlm kumpulan less usage of pacifier tu la hendaknye ye..

at this point pedulik la ape kate mereka about keburukan pacifier. im not encouraging dian to suck on her paci. i just want her to have the good sleep a baby should have. so far, pacifier hanya diperlukan diwaktu siang and only when she's trying to sleep. dian is such a good girl bile tgh2 tdo pon puting die terlepas sendiri and bile puting dah terlepas sendiri, i menjadi tersgt la lega. perhaps dian cume perlukan pacifier utk buat die tdo dgn nyenyak je kut. dh nyenyak pacifier kemane, die kemane..

so basically, pacifier ni ade kebaikan n keburukan die. im looking forward for the pros n mintak jauh for the cons. semoga dgn penggunaan yang bersesuaian, maka jauh lah segala keburukan.

btw, in case ade ibu2 baru yg xtau, teether adalah tidak boleh di sterilize ye. i've made my mistake when i confidently sterilize dian's. kikikiki.. tu la, suh bace detail kt blkg xmo bace smpai abis. die tulis situ dont boil, xprasan plak die tulis dont sterilize. oleh kerana terlalu nk kan teether tu bersih suci, akhirnya jadi begini..


sib baik dian xreti bercakap. kalo xmsti die bebel kan mak die ni. hihihi.. pk2 blk, klaka plak.. tp i dh gantikan teether baru utk dian right on the next day. so harap dian xperasan.

well there goes my story about dian's teether and soother. lately semua bende dian nk cube masuk kan dlm mulut. kalau kite dukung die pon, die pandai je control badan die utk ketempat yg nak dituju. mcm tu la perkembangan dian setakat ni. im a happy mom to see her grow and develop right in front of my eyes. msti die pon seronok belajar bende baru everyday.. will share here more soon..



TTYL!

8 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

mom knows best ! harap Dian setakat nak nyenyak je

sweetlavender86 said...

babe..anak zura pun b4 dis suke hisap pacifier.die suke menangis,,n salah satu cara zura n husband terpkse bgi die pacifier.bru die senyap.lagi satu xlrt asyik nk bf kn die je.sakit badan.huhu.sbb kdg2 die suke tido smbil nyonyot.if i lepas kn my nipple sure die terjaga n xnk tdo balik.tapi lepas tu die jadi asyik nk pacifier je..hahaha..tapi mse umur die nk msuk setahun i try stop kn die.awal2 tu susah jugak.n org nursery pun ckp susah sket anak i nk tdo.tpi lepas mnggu alhamdulillah die dah ok.n i pun terus buang sume pacifier die,mmg xnk bg die tgk langsung.hahahah

Adawiyah A.Halim said...

baby sy pn cmtu...puting tu juz buat isap tuk tdo..bila dh nyenyak tdo..automatik puting tu tercabut dr mulut dia...dun worry..I.Allah bby2 kite xisap lama puting ni...

kite sbgi mak..mahu kn terbaek..bukan shj2 nk bg...

Allene said...

it ok... pacifier bukan tak elok... nanti da besar sikit, ajar la dia stop perlahan2. Hafidh dlu pun isap pacifier... last2 buang pacifier sendiri.. tak payah suruh pun... =) think positive...

fifi said...

Baby sy bagi paci gak.tp dia tahu.bila dia dah nyenyak,dia sembur sendiri.pastu kalau dengan i,dia cabut sendiri paci tu dan senget2 muka kat cik b.hehe..

Syima Syaz said...

adik i hisap smp darjah 1, tak jonggang pun...

aisya pn skrg hisap paci, tp bila dia tido sahaja.

LisaLisut said...

Ms i dgn kr nk intro paci pn kr yg pk lebih haha. Tp psl jongang tu mcm i xrs btul. Sains xckp pn. If psl efek gigi tu myb la. Utk sng tdo je. Lps tu i cabut. Kalau x pn dorg akn tanggal sndri hehe

LisaLisut said...

maksud i efek kt gums dia ke cavity etc bendala2h tu lah haha