Tuesday, March 6, 2012

combined reception - the goods and the bads

hello lovelies.. ape cer? sihat? hehehe.. actually tonite i nk share psl my reception yg cume sekali tu.. tahukah anda bahawa my wedding reception telah dijalankan serentak bagi acara bersanding dan bertandang.. so, kitorg naik pelamin skali je.. T_T

but anyway, i nk share ape yg i rase about the 2 in 1 reception hari tu..

tahukah anda that we actually divided the hall menggunakan warna tema?


yupp, besides family kitorg yg pakai baju ikut warna tema, hall pun dibahagi dua menggunakan walk way n red carpet. rational nye sbb supaya senang tetamu utk amik tempat masing2 n family sendiri pun senang nk layan. xla melilau nk carik n layan tetamu kan..

at first ade jgak yg menentang.. kate nye mcm bias la ape la.. tp i mcm xbole terima plak.. nk bias amende nye.. bkn guest i knal guest die kan?

n it turned out, easy breazy!!! i rase xde masalah pun hari tu.. lagi2 bile ade signage besar kat luar pintu. *hishhh... xde gambar clear pulak tp board masih ade di rumah azam* n it helps big time!!! btw, ini adalah idea bapa mertua ku.. huhuhu.. sungguh bangga dgn ke-geliga-an otak nye yg boleh dibuat batu cincin.


*nampak xsign pink n blue atas pintu tu?*

tahukah anda bahawa hampir 99.9% of the wedding expenses adalah dikonsi sama rata?

yupp, drpd katering, ke pelamin, ke hall rental, ke photographer, videographer, semua nye kitorg bahagi 2 ngam2.. owh.. i found it really helpful especially bile pengantin on budget mcm kami.. 

to decide on who to hire n who to fire, i normally akan propose ke both parents dulu n dpt kan pendapat masing2. we talked about the service, the PR, the price.. lepas tu bile dh agree, bahagi 2deposit n bermula la semuanya.. biase nye i la yg jadi tukang ckp utk both side. suami dok diam je arrange kan meeting. ahaha.. dh macam PA i je..

this is where of photog, videographer n MUA gather in one room.

tahukah bahawa kami juga memberikan doorgift yg berbeza mengikut suke hati kami masing kpd tetamu kami?

ok, i rase ini adalah common problem yg dihadapi oleh member2 group yg buat majlis sekali.. seriously, kalo bole elak dr kasi barang yg same, try elak.. in my case, i sgt beruntung sbb family semua very supprotive n memahami.

probably sbb kitorg same berpendapat yg kalo bagi same kang family msti xsuke dgn idea his family. n so do the other way round..

sudahnye, family kitorg kasi jar filled with chocolates..


and his family kasi paperbag filled with wajik, bunga telur, kerepek n such.. *maaf, xde gambar*

tahukah anda bahawa beberapa meeting diadakan sebelum majlis?

yupp, toleration is the essential. i bertuah sbb both parents sgt understanding.. ape2 semua diorg tanye i dulu.. we discussed n decide together.. i pun byk amik their pinion into consideration. well, as u know, wedding bkn tentang kite saje.. daripada hall dewan smpai la ke hall baju, parents kitorg akan masuk campur. trust me, take it with an open heart, ianya akan menjadi best.. *ohh, rase cam nk group hug dgn mak abah n mak abah mertua*

*********************

overall i sgt suke dgn cooperation yg dihulur kan oleh our family members during the wedding day.. seriously, dgn floor manager nye, semua took part n khopefully they enjoyed it too.. 

sbb tu, forget about the pelamin that i dont quiet like, forget about my simple hair do bt i just love my wedding to the max. my beautiful wedding was complimented with our awesome family members.. HEART THEM BIG TIME!!!!

XOXO

7 comments:

Hanys Jehari said...

Bagusnya fira.. A lot of work before majlis tapi memudahkan kan...
Nak tnya, choc apa dira letak dlm jar tu ye? Blh bg tau mana beli.. Harga sume.. Tengah pening lagi nk letak pe dlm jar tu. Padahal majlis lagi 25 hari. Hihi

LisaLisut said...

i suka la wedding u.teratur je.dewan tu mmg sesuai dgn majlis u. if famly i dgn kr org shah alam/kl mungkin kitorg pn nk buat satu majlis sekali je save budget.hahaha. apakan daya jauh2.dan sedara dia ramai.hmmm. tp majlis u mmg teratur. kitorg semua mcm wahhhh ;p

UyaRayza said...

u suke ur wedding hahaha..even u x suke dias u tp i tetap sukeeeee..its WOW me..mcm cinta pandang pertama ;)..anyway i pun rasa mcm u..u love your fmly even more after u got married..n u never expect org yg plg malas dlm fmly akan jadi plg rajin during ur big day..hug my fmly too eheheheh..

fira. said...

hanys : i beli chocolate kt haniffah kt jln tar tu.. die btol2 dpn semua house. situ chocolate die mcm type dr arab2 so the toffee n such mcm rare jgak. its not really expensive but ok la.. hehehe..

lisa, uya : erkk.. syukur la kalo semua nye teratur time tu kan.. well, mane bole nk dpt semua but mmg untung pun share majlis ni.. i suke suke suke!!!

Renee Meow said...

ur hall chantek la..rugi dorang x open untuk org luar kan.. area luar dewan pun nampak bersih n nice.. :)

cha said...

sgt well organized la wedding u.mmg bagus bahagi camni. siap ada tema pink biru lg.

ikutkan i dgn kazaa pn nk buat satu majlis je tp disebabkan dia anak sulung parents dia nak buat jugak kat rumah so terpaksala ikut huhuh

fira. said...

rennee - tu la.. maybe die nk maintain the clealiness or exclusivity tu yg die xopen to public. tau je la kalo public yg pakai, msti cpt nmpk burok. n in fact diorg byk gune hall ni utk activity polis. so maybe thats part of the reason kut..

cha - kalo ade budget lebih xsalah buat asing. like my case, parents husband dh berumur skit so mcm meletihkan la kalo byk2 sgt majlis ni.. tu yg akhirnya buat 1majlis skali jln je.. =)