Wednesday, October 9, 2013

dilemma : org gaji dgn nursery

selamat pagi, salam sejahtera.. hari ni mood yours truly xbrape nk baik. reason adalah sebab pagi2 dh sumpah seranah maid yg suke2 hati nak amik cuti. seriously, benci nk tolerate dgn org yg penting kan diri sndiri. xpk ke brape ramai org yg akan disusah kan bile die decide nk amik cuti. n because aku xde choice (since mak pon xde die pgi penang) aku terpaksa la terima je fact yg die nk cuti tu. so, terpaksa carik solution lain. mujur husband xkje hari ni. n kat rumah die pon slalu ade org. so, harap kan dorg je la tolong tgk2 kan dian. 

td husband ade ckp, xbole ke ckp dgn kak umi tu kalo xdtg kje potong gaji or wtv. biar die sedar yg die dh susah kan org. but i dont have heart to say that. maybe sbb skrg ni xde choice n i pretty much rely on her to look after dian while im at work. dilemma kan? n seriously, i never like the idea of asking the moms to look after my child. once awhile ok. but everyday, nahhhh.. 

dulu aku pnah google around konon nk ade second option by sending dian at a day care or something. baby sitter, xkut.. same je mcm kak umi. so mayb nursery. bile keadaan dh jd mcm ni, baru la aku beria nk pilih 2nd option tu. kalo xaku buat relax je. i remember the last time aku pk nk hantar dian ke nursery mase tu dian dlm 6-7bln. still too baby. so aku letak tepi dulu idea tu. nak pulak nursery around my area sume mcm hangsap je. tp skrg aku terfikir balik since dian pon dh pandai jalan n dah pandai roaming around the house.

maybe aku akan propose to husband about this idea. today sambung blk google n aku br tau kt seksyen24 ade satu branch bondamama baru bukak. tahun ni jgak aku rasa. pretty impress with the centre since lisa pon hantar hannah kt bondamama puchong. kt situ anak die buat kad, ade celebration this n that. n i think its pretty cool! skrg maybe aku xhantar lg but mayb aku nk consider once dian is one and a half or two perhaps? when she can already understand no, cannot, sit, stay, behave and all that. 

so i decided to give the centre a call. errr, the answer that i got was not so pleasing and welcoming. maybe puan zuraini tu xsihat sbb bunyik mcm serak2 suara dia. but nvm, she said i can go to the centre right away after 6pm to find out more. afterall, aku nk tanye fees je. registration rm100. monthly rm300. quite ok. kut. kalau aktiviti die sama mcm hannah aku rase worth it. dian lovesssss to mingle with friends so i think it will be interesting.

ok, while writing this, tetibe rase mcm jumpe byk lg alasan utk hantar dian ke nursery. suddenly terfikir tahun depan. my sister who just gave birth to a baby boy pon akan hantar anak die kt rumah my mom utk dijaga oleh kak umi bile die dh start keje nnt. so mesti la baby lebih perlukan perhatian kan. n where will dian be at that time? how about her makan and everything? actually kalo kt nursery pon same je she wont get the direct attention dr tukang jaga tu but at least she got friends and she got to learn things too.

tp tah  laa.. mcm kesian pon ye jgak. mcm xsanggup sebenarnye. lebih2 lagi bile imagine dian yg nnt tah mcmane. dh la kt nursery nnt there will be totally strangers. kt sane xde mak abah, xde adik2 yg bole diharap utk tgk2 kan dian kalau2 dia jatuh, kalau2 die sakit, kalau2 die cranky, moody and clingy.

fuhhhh.. kalau fikir, sampai sudah xjumpe cara utk puas kan hati (unless si kak umi ubah attitude). btw, ini blog bondamama shah alam kalo ade yg in case teringin nk tau jgak.



hang on there dian. mak akan carik yg the best for u ok?

arghhhh.. rindu. k la, bai.. nk blk jumpe dian!

5 comments:

LisaLisut said...

Dear Mak Por,
1st of all,fee shah alam murah 70 drpd aku pye weiii.haha tak aci! ;p

erm,ko ckp psl xnk anta dian ms dia 6-7bln sbb kecik lg aku mcm sobsss.hannah lg la ms umo 4 bulan aku dh anta.tp sbb aku mmg xde choice pn unless mak aku duk puchong haha.

psl dian xtau lg independence tu aku rs it will come as time goes by.hannah pn mana tau psl independence ms aku anta dia.hahahha. lama2 dia tau sndri la.they will learn themselves.hehe
the worries as a mom never stops smpai dorg besar.apa lg,mak pora doa2 la mcm mak pora sll doa tuuuu kekekeke.good luck!

Zuraidah Butang said...

sile amik org gaji..heheh..at least boleh pasang cctv tgk die dera ke tak

Zuraidah Butang said...

vote for org gaji...hehe..at least boleh pasang cctv..

fiza jEr said...

nursery rmai budak.. huu. tkut xtrngasuh.

~Lieza~ said...

Comelll sgt Dian nie... Dian sgt bijak...rasanya xde masalah kalu Fira nk start anta gi nursery... Maid or nursery mmg ada pro and cons... Tp mmg dok nursery byk activity cm colouring sumer tue kn... Mst anak lg enjoy and they will learn sumthing...