Thursday, October 11, 2012

sedikit sebanyak tentang perkembangan pregnancy ku

pergh.. tu dia, tajuk.. ala2 bole score utk PMR x?

hehehe..

alhamdulillah, kerja saya dah siap! so now nk share pasal progress terbaru album perjalanan pregnancy saya boleh?

last tuesday, i amik cuti tahunan semata2 nk menghadap kan diri di DEMC. seriously, I LOVE CHECK UPs!!! but last tuesday i kne minum air gula. ade kan i bgtau sebab musabab nye kat entry2 yg lalu? kalo malas nk scroll down, meh i recap. check ups gap sudah hanya 2minggu sekali je skrg. n check up sebelum selasa hari tu, i gained 2kg from the previous check up. doc kate itu agak byk bg seorg yg berat naik secara konsisten seperti saya. sad. graph sudah menjadi hodoh. tp suami ckp, xpela.. xrugi pon kalo minum. at least kalo ade bnde yg xbaik kite bole prevent awal2. so, i redha..

arrived at DEMC dlm 9 lebih. as usual terus ke counter n die nk timbang berat. grrrr.. paling excited nk tau berat tp paling xbole terima kalo terlebih berat badan. last record berat i 64kg. betapa lah hampa sbb kalo bole i xnk pun sampai 65kg. so bile dh reached 64kg tu i admit, peluang utk tidak smpai 65kg through out pregnancy adalah mustahil. 

ok, sambung cite timbang. i pon naik la scale tu dgn hati2. jarum sudah melepasi 64kg tp mcm berat nk smpai ke 65kg. dalam hati "ohhh.. masih ade harapan disitu." maka, i pon cuba untuk mengimbangi badan dgn harapan ia sedikit sebanyak dpt membantu mengurangkan tekanan yg memberat kan. n guess what?! tactic berjaya! nurse tu declared 64.5kg. hahaha.. mcm nk melompat je kat atas scale tu rase nye. errr.. i xdikira menipu kan? sbb its still berat i n saya yakin betol mesin penimbang kt DEMC tu accurate. =P

done timbang berat, mase untuk kench.. settle kench ape sume bagai, die suruh turun bwh kat lab utk amik darah dan minum air gula. kuang kuang kuang.. ini bermakna, sepanjang ngandung anak pertama ni, 2kali aku kne minum air gula hokay?!!! blerghhh.. but at least merasa la aku air gula klinik kerajaan dgn air gula DEMC. jika nak dibanding, air gula DEMC lebih acceptable berbanding KK. tp xbermakna i enjoy drinking it. tolong la xperlu minum lagi. saya xde kencing manis! *insyallah*

selesai minum, kami (me n hubby) ke atas semula utk regular check up kami. kali ni dh xde pape sgt. doc cume tanye2 khabar n lepas tu die scan baby. latest update, berat baby dah naik menjadi 2.7kg. syukur. kalo die tetibe nk keluar awal pon berat die dh memadai. insyallah, fizikal baby dh ready to face the world. kepala pon dh xbesar lagi. just nice utk bayi dalam kandungan seusia nya. i bet she's one happy and big baby inside. selesai scan, i tanye doc about my bp n air ketuban semua. syukur alhamdulillah, doc kate i've nothing to worry about. alhamdulillah..

besides the baby, i pon ade jgak refer doc pasal masalah kulit yg i tgh hadapi skrg. fyi, i skrg asik gatal2 je. dh 2klinik i gi check. dua2 doc kate i ni kne gigit serangga. yg pelik nye, xkan la serangga tu follow i wherever i go? kat rumah ade, kat office ade, kat dlm kete ade, kat morib pon ade? so, my gynae kate mungkin ini symptom i during pregnancy. so, she said its normal to some people. phewww.. *skrg jumpe solution baru. instead sapu krim kt tempat gatal i sapu bedak pulak* tp tula, mintak2 cume i yg gatal jgn dgn baby2 pon gatal. i ni dh la mmg sejak azali kulit sensitif gatal2 mcm berkudis. hehehe.. 

settle check up, nurse bagi date utk next check up plak. i thought dh start kne check up seminggu sekali. rupa2nye die kasi gap kali ni 2minggu jgak. errr.. ok la jgak tu kan. jimat skit duit kami. hehehe.. so, next check up will be on the 23rd. ntah dh bersalin ke blom time tu. that date is actually will be our 10months wedding anniversary too. kalo DD pop out hari tu pon syok gak. bole share birthday dgn pakteh. ehhh??

confirmed the date and the nurse bagi kitorg ni..


kat dlm ade sample diapers huggies n formula milk enfalac n anmum. seronok weyh dpt goodies walaupun xpakai. =P

next up, kitorg blk rumah plak. rehat2 sementara tggu pkul 12 sbb kul12 nk kne dtg semula utk amik darah kali kedua. about 12pm, kitorg gi DEMC blk. amik darah kat tgn kiri plak. settled, blk umah tdo2.. about 2pm DEMC call bgtau result. berdebar gak la nk tau result nye. tp org dlm line tu kate bilangan gula dalam badan before minum air gula and after minum air gula cume naik 0.1 je. so to me rasenye ok la tu kan. n org tu pon mmg ckp saya ni normal. alhamdulillah..

according to the doctor's prediction, i mungkin bersalin lagi 3minggu. err.. tu mmg dh dekat nak sampai my EDD la tu pon actually. tp xkisah la bila janji time i dh start cuti nnt. esok will b the end of this week. lps tu, i've only 1more week until cuti 2bulan!! wohooo..

ps. otak kiri excited nk cuti bajet bole rehat2. otak kanan kasi sign yg nnt cuti bukan cuti buta2. i've to look after DD n pantang juga kne jaga. hehehe.. pendek kate, xtau nk gumbire ke ape cuti ni. =P

2 comments:

uya rayza said...

firaaa lama x jmpe..nk tgk u sebelum bersalin and after hehe

fira. said...

uya ku.. sempat kah kite nk bertemu? i dh xbrape nk lame lagi je ni.. next week pon dh start maternity leaves. btw, here's an update for u, perut i dh besarrrrrrrrr.. kalo kite xdan jumpe before i gv birth, u dtg jgak eh tgk perut i yg mudah2an kcik skit nnt. pstu sila kan dtg tgk baby!!!