Friday, February 18, 2011

white gold vs. yellow gold

happy saturday ya'll! to those yg cuti hari ni, gi la ajak ur fiance / bf / friends gi tgk cerite No String Attached. i pun actually xtgk lg. but i predict cerite ni msti sgt romantic n funny. or should i say romantic comedy? most b2b's all time favorite? no? well, probably me n azam will just skip that movie. xde kepentingan utk tgk movie buat mase ni.

so, anyway.. hari ni rase mcm skit dilemma bile fikir pasal wedding ring. to be frank, i dont really care about it. mahal ke, murah ke, intan ke, berlian ke.. seriously i dont really give a damn to it. senang cite, kalo xde pun xpe. but nonsense la kalo xde. i mean, to me of course. mane la tau dh tua2 nk dkt2 mati esok anak lelaki nk kawin, bole pass je cincin kawin i tu to turun temurun. hehe.. lgpun, cincin tu kan symbol..  my personal view, cincin yg murah but diturun kan zaman berzaman lebih berharga dari cincin yg sgt mahal harganya. money can certainly buy gold but no way it can buy time n memory. so, yeah.. i should have it.

smlm me n azam n adik2 n baby niece mimi jln2 kat sacc mall. motive nk carik get well soon card for my colleague. since diamond n platinum cume next to memory lane je, i dgn azam pun tertepek tgk cincin2 kt showcase mereka. actually mmg terdapat argument between b n azam before this. i sibuk ckp yg i nk white gold but he insist to give me yellow gold. kate nye sbb ade value. to me, ape ade pade value *chewah* at the end of the day cincin tu kite nk pakai smpai hujung nyawa. bkn nk jual, gadai ke ape. yg penting ikhlas *ckp dgn penuh ego tu. mcm la white gold tu pun hargenye cume seratus dua. kalo die nk bg silver, tau plak reject. mengade.*

anyway, to be honest n saje nk confess kt sini. even azam might b reading this but xpe la. i pun senanye ske gak yellow gold. however rasenye yellow gold lebih masuk dgn warne kulit ni which white gold tu xbrape. tehehe.. tah pape la. *yes, fyi.. i mmg species xnk kalah. ego!* tp, kalo yellow gold, nnt xmsk plak dgn cincin yg i pun niat nk bg kt azam. xcantik la kan kalo OP amik gmbr cincin i wane kuning, cincin die wane putih. so, tu yg dilemma tu.

nak sedap kan hati n buang skit perasaan ego tu i browse kt google kut ade design2 cincin yg memanggil2. antaranye..

first favorite

second favorite
*attracted to its color*

 kalo tgk dua2 ring ni, dua2 ade lebih dari satu batu. that is bcz im the symmetrical type.of person. nothing unsymmetrical will catch my attention. mcm white gold ring yg ni ..


preferably, i really like yg ade batu besar kt tgh n batu kecik2 kt kiri kanan2 n tertanam kt dlm. n since FMIL dh terbagi cincin tunang yg sgt meriah hari tu, i kne la carik cincin nikah yg xberape nk kalah dgn cinin tunang td.

btw, cincin tunang i xsihat. ade 2minggu xpakai cincin sbb hntr kt FMIL tolong hantar kan kat kdai die beli cincin tu since one of the batu dh tanggal. haih.. sib baik bkn real diamond. kalo real, msti nangis xberlagu. n for cincin nikah nnt nk beli kan insurance la utk the diamonds. i ni dh la kasar. cincin tersagat sini, tersagat sana. kalo xpakai rase xcomplete.

my cincin yg merongak

anyway, weekend just started. n biase nye weekend la kite ade byk bnde nk post. well, this is when all the preps start to move again after a long weekdays at work. wish all of b2b's to have a good weekend ahead n selamat membuat persiapan yg anda paling suke!

cheers!

4 comments:

Ms. Fiena said...

hey dear. mcm u x sesuai emas putih kan. yg i mcm x sesuai kalau masuk emas kuning, terus nampak mcm many years older than actual age. tah la. ke i je rase mcm tu. hehe.

n ade jugak yg advise soh beli emas kuning sbb ade value. tapi utk ape value pon kan sbb cincin kte tu is the last thing yg kte akan pk utk gadai even one day kte tedesak pn. tol x..

ok da pnjg bebel. hehe. keep in touch ya babe. i b2b jugak :D

Syima Syaz said...

hye..
ok dulu kan b4 engaged selalu cam tak paham kenapa orang tua-tua suka kata 'nak jual tak laku' kalau pilih white gold.dalam hati marah sangat ckp 'napa nak jual... ni kan barang paling berharga'.. then masa e-day trus amik white gold since kita tak sesuai pakai yellow gold, last... mak dgn MIL agree dgn pilihan hati... hehe
then suddenly borak dgn my FB fren. dia cerita pasal dia dah naik badan... cincin pun dah tak muat. dia jual cincin tunang dia tapi convert to rantai... then masa tu baru pikir, 'oh ini maksudnya boleh jual...'....maksudnya.. jual tapi masih kekalkan value 'hadiah' tu...
tapi its up to u kalau u rasa elok pakai white gold, belilah white gold yang betul2 cantik, kalau yellow gold, pandai pilih... dalam gambar tetap akan nampak cantik.. =)

iLah D'Ros said...

beb..aq nak bagi ko pendapat pun aq tak reti...tp mgkn ko sesuai pakai yellow kot dr white..c0z white ni tak semue jari ssuai..last2 nmpk cm tgk org tua...better yellow gold beb...kulit ko nyerlah klu pkai yellow gold..btway,dr ko je..klu rse naktry white,blh la minta 2 dr azam..hahaha...

ZAFIRA said...

Ms. Fiena : thanks so much dear for the comment. yupp.. mmg la kite xmo jual ke ape kn. so knp la the oldies ni keep talking about value. but nway, diorg tu yg dulu mkn garam. mungkin mcm yg cik syima kite ckp ni kut.

syima : owh.. i xpnah tefikir smpai mcm tu skali. kawan u tu mmg ade good point knp yellow gold lebih baik dari white gold. in terms of the value of cz. sedih jgak kalo symbol marriage kite terperuk dlm almari sbb dh xmuat nk pakai. hurm.. i kne consider ni.

ilah : hehe.. ok jgak kalo aku mintak 2 kan? hihihi.. xde la. aku nnt nk kawin dgn die maa.. anytime aku bole mintak. nmpk gaye mcm aku cenderung kt yellow gold je. =P