Sunday, June 10, 2012

my 2nd check up story n yes, i dah minum air gula..

happy monday..

visited by boss this morning n his schedule for today is full until late. so itu maknanye, im free!!!! now i have lots of time to blog, blogwalking n do whatever research necessary for my little baby.

anyway, utk entry ni i nk cerita pasal my experience on my 2nd check up at the hospital i plan to give birth at (insyallah) and at klinik kerajaan for the very first time.

masih ingat betapa lah klinik ajwa telah menhampakan i n hubby bile bermacam2 alasan diberi utk memostponed appointment kami bersama "baby"? so we then made our appointment at DEMC n last week, on 7th June 2012 azam n i sgt excited nk bgn pagi untuk tgk progress anak kami. 

appointment was at 9.45am n we arrived there on time. sampai2 je amik berat n disuruh buat urine test. thanks to the nice environment, hati pun girang menjalankan procedure. xlama lepas semua dh siap, number kami keluar. oh yeah!!!

for the very first time, we met our gynae, dr. mazita. a very soft spoken lady yg bercakap quiet fast (according to azam) n she briefed us particularly about stuffs. untuk perception pertama, we think we love her. rase sgt calm n relax saje. from now on, she'll be one of the person i'll be very look forward to see. 

alhamdulillah, baby semua sihat n uri sume ditempat yg btol. according to the doctor, at this moment baby nampak mcm girl. hurmmm.. kami dh ready nk tukar mind set kami in case baby mmg girl. hohoho.. sebenarnye azam mengharapkan baby boy but he's fine with girl. risau xde back up la tu. but like the doctor's said, its still too early too tell. 

next month, bakal berjumpe doctor lagi on the 5th of july. based on previous scan, baby kami active. hohoho.. mcm xpercaya je yg ade bende gerak2 dlm perut. patut la kadang2 terase, rupe2 nye tgn2 die n kepala die active goyang2 n kuis2. good girl/boy.. dok main kat dlm diam2 ye.

hasil kutipan,


ubat tu standard la kan. tp bile 1st time dpt baby stuff, i mcm teruja. dlm mummy's tummy bag tu i dapat sample susu anmum dgn ape tah lagi satu n sample pack from pureen. yg pureen tu, plg excited sbb dpt pampers. hehehe.. nnt dh kne kumpul collection pampers plak.

hati seronok bebenor bile blk dr demc. about pkul 11 i dh smpai rumah. 

********************************
memandangkan ramai yg kate yg kite patut buat buku pink kt KK maka i pun ajak la mak i gi teman i gi KK kt area rumah tu. mujur la dekat. about lepas zohor kami ke sana.

keadaan seperti diduga, malah lebih teruk. org ramai i bole terima lagi memandangkan i pun mmg xkejar ape2 pun. tp environment nye yg bising sgt!!!! org sakit confirm bertambah sakit. serious i ade rase mcm nk test je kaki kt budak2 yg berlari2 sambil menjerit.

kepayahan nye, xperlu la nk dipanjangkan. mmg kite tau standard KK kne pgi dari satu tempat ke satu tempat semua sendiri. agak nye sampai satu masa kalo dh canggih sgt nnt, mungkin kite kne cucuk tgn sendiri utk amik darah sendiri. mungkin?

sementara menunggu turn utk amik bp

last procedure adalah utk check breast. i xsempat jumpe doctor hari tu sbb klinik dh nk tutup. bile ditanye tentang family history, of cz la i ngaku sbb my dad mmg ade diabetes n darah tinggi. skali tetibe nurse tu suh dtg blk esok utk jumpe doctor n minum air gula. gulp... baru first time pgi KK. dh kne minum air gula? mcm ni korg sambut aku ye?

but to take it from the bright side, i gi jgak minum. iskkk.. tabah kan. bgn pagi2 semata2 nk minum air gula. mule2 tu i xtakut. tp bile dh dpt air tu.. hurm.. kembung perut je la yg xbest nye. the rest i rase ok saje. i xtau la yg lain, but to me rasenye seperti cotton candy. but at least cotton candy bole kemam. but this one, kne telan terus. yucks.. 

mase hari minum air gula, 2kali kne amik darah. sakit gak la tgn. tp xla serik. hopefully lps kne minum air gula kt sini, xpayah dh minum air gula kat mane2. not even demc. 


8 comments:

LisaLisut said...

tp kalau kene minum kt demc pn apeslh nye. yati kata sedap berperisa2 hahaha

~ NANA ~ said...

i ok lagi la kalau kena minum air gula tu...tp tang kena cucuk tu tak sanggup sket...hehe

Little Rania Shoppe said...

hai mommy..
meh shopin kat cni..murah2 je.. :)

Shakina Farhan said...

2 minggu lagi i plak kena minum air gula..igtkan xd family history + kenaikan berat xbyk boleh escape..rupanye kena gak minum..:P

Syima Syaz said...

Mula-mula semua cakap kena bukak buku pink kalau nak bersalin kat goverment kan...then intan bgtau i, tak perlu...janji ada record

so last week i ada call hospital ampang untuk confirm.i ada both record tp KK kan i ada 2,3 record je then sambung kat klinik. hospital cakap, tak pe takde buku pink atleast ada record sbb senang hospital nak check record baby.tu je...

rasanya kalau u nak continue check up kat DEMC pun ok kalau tak gi KK, tp kalau u gi klinik biasa, better gi KK.mcm i punya case, i yg selalu update gynae apa yg i nak tau.bukan dia yg update i...silap besar!

fira. said...

lisa - sedap tp mahal, xsedap jgak.. sobs..

kina - bertabah la.. kuatkan semangat. dlm hidup, bile lagi nk minum air gula tetibe kan? time pregnant je la.. =(

nana - i rela dicucuk. cucuk la!!! cucuk!!! cucuk saja tgn i tp cucuk elok2.. (sbb 1st time cucuk kt KK die suka2 pusing2 jarum tu.. siuttt)

syima - info anda sgt berguna. mungkin i dh patut serik utk ke KK lagi. cukup la.. enough! *ewah*

Miss Sunshine said...

Fira... kita tak palan lagi nak bersalin kat mane... abah sibuk pujuk2 suruh bersalin kat DEMC... tapi haritu kakak kita bersalin normal pun dah cecah rm3000.. huhu. kene fikir banyak kali kalau nak bersalin kat sini. tapi kakak kata, memang selesa bersalin kat DEMC.

mrs kayrul said...

kalau checkup hospital swasta tue la bestnya dapat barang2 macam pampers ke free...

nanti kalau dah bersalin lagi macam2 dapat sampai beg baby pun dapat sekali...

yang tak bestnya mahal sangat mujur la saya bersalin kat KPMC tue tak sampai 2500 coz sebab kena vakuum tue harga mahal sikit...