Wednesday, June 5, 2013

PORTABLE CAR SEAT - REVIEW

assalamualaikum sume! selamat tgh minggu..

hari ni rase mcm nk review portable carseat which i bought couple weeks ago at baby outlet warehouse sale.  mine is jenama mydear je. reason beli sbb ingat nk berindependent ke tempat kerja when azam have to leave early to work. before ni kalau azam kje awal, mak dtg umah amik i n dian, hntr dian kt rumah mak, then hantar i ke tpt kje pulak. i feel so bad sbb dh tua bangka pon mak still susah2 hantar kan gi tpt kje walaupun senanye mak yg offer.

dian xde carseat sebelum ni. dulu mase ngandung kepingin beli maxi cosi. tp sudahnye, hampeh! hikmah disebalik kehampehan, maxi cosi mungkin xakan dpt menampung size dian yang.. errr.. paham2 la. n btw, im refering to maxi cosi cabrio fix since rasenye thats the cheapest in maxi cosi's family.

actually, i dh google psl portable carseat ni ade gak la seminggu before beli. mmg nekad dlm minggu tu nk ke damansara utama terjah babyjaya sbb nk beli portable carseat brand vrbabies. infact mase cadang nk ke warehouse sale tu our next plan is to go to babyjaya. tp dh alang2 kat warehouse sale azam suh tanye kut kat situ ade jual jgak. brand vrbabies xde. yang ade mydear dgn anakku je. kalo ikut lawo i suke lagi vrbabies pnye. tp malas la nk susah kan diri, so kitorg beli je brand mydear sbb murah sepo hengget dr anakku. harga potable carseat ni, RM69 xsilap.

the next day, kami ronda2 shah alam n try pakai portable carseat tu. alhamdulillah, dian relax je dok kat situ. xmeragam mintak keluar sikit pon. phewwww.. 




stakat ni, im pretty happy n satisfied with this purchase. bunny dian tu mmg i akan bwk skali sbg peneman dian. the only thing bile pakai ni dian xbole tgk luar. bole i rase kalau letak booster seat bwh die. or tggu je la dian dh besr nnt baru tgk luar. 

psl keselesaan, i rase same je mcm kite duduk kt seat kete. cantu jgak la kut yg dian rase. tp yg comel nye, mase kitorg round shah alam tu, dian bole siap tetido lg kt situ. terlentok kepala die bersandar kt tepi tu. i pon baring kan skit seat kasi dian selesa. kalo mase pgi kje plak, dian siap main tepuk2 tgn sambil duduk tu. pendek kate, dian xde mslh duduk pakai portable carseat ni.

personally i rase byk bole tambah untuk tambah keselesaan mcm carseat belt cover, neck rest cushion. tp utk pengguna short distance mcm i ni, bende2 tu kurang penting sgt. dalam seminggu, i mungkin cuma perlu bwk kereta sendiri plg kerap pun 3kali. the rest of the day, azam hantar kan so i bole pegang dian sndiri. perjalanan dr rumah nk ke rumah mak pon less than 10mins.

overall, i recommend portable carseat ni pada sesape yg perlu pakai utk perjalanan yg pendek. utk perjalanan panjang i blom cube lagi. its easy to install, easy to store and affordable of course. utk org mcm i, portable carseat mcm ni dh memadai dh compare dgn bulky carseat yg berharga ratusan ringgit tu. nak2 pulak kereta yg i drive to work bkn kereta i. perjalanan dari satu tempat ke satu tempat yg menggunakan bende ni pon sgt dekat. bile baby xdok dlm tu, adult can still seat at the seat without taking off the whole thing. so, its easy breezy kan? 

mase i google around pasal portable carseat ni, xbyk review yg i jumpe. terjumpe gak yg org kate pakai ni kurang selamat. but i dont know which part. so, i hope this review will answer those mothers yg pnah terfikir nk pakai portable carseat ni.

till then, daaaaa..


3 comments:

Aeen said...

baru je semalam terpikir nk belikan ni untuk Raees...tup2 ari ni dah ada org review..thanks 4 review..lepas ni boleh la try beli..:)

aliaa said...

Kalaula I tau bende ni awal b4 I beli new car seat utk rayyan. Mmg I beli dh bende alah ni. Car seat rayyan skrg jd perhiasan dlm kete sbb dia mcm rimas dok dlm tu nk join mama dgn abah dia dok atas seat biase. Aaaa nnt nk beli jgk la. Thanks review fira.

With Julia said...

Wooooo mmg dah booking...yes tq dear dh buat review...sure mmg i jimat dan sgt mudah utk dipasangkan yeyyy