Sunday, July 31, 2011

1st Ramadhan, tutup account

1st day of ramadhan.. mood kelaut setibanya di office. dan2 mase bulan ramadhan nk ngantok, nk lapar n everythng. kalo bulan biase elok je bertahan.. but anyway, thats the feeling of bulan puasa. i'll miss this feeling as soon as bulan ramadhan dh abis nnt.

since hari ni 1 August jgak so i nk tutup account July. iskk.. xbyk mane pun progress die. out of all 4items, 2je yg i berjaya dicross dgn bangga nya. all thanks to financial restriction and perkara2 lain jgak. 

double confirm guest list
send invitation cards for printing
buy hantaran
D.I.Y project

overall, i masih bole menerima perkembangan checklist ni dgn baik.. guest list, masih belum ade keperluan utk terlalu diberat-beratkan. hantaran pun rasenye masih punye mase.

im glad all the core things n yg related dgn vendor2 dh diselesaikan. financial bulan ni mmg skit chronic. xpela, sempena bulan puasa maybe i pun kne blaja utk berjimat cermat. jgn pgi bazaar ramadhan. xpayah gatal nk berbuke diluar (kecuali kalau gathering bbf jadi). mane nk beli present utk niece yg comel n azam yg hamsem tu lagi. sobs.. 

conclusion, thn ni xpayah nk beraya sakan. raya bukan la hari yg dinanti2 thn ni. hari yg i nanti2 kan sgt utk thn ni is on 23 & 24 december.

btw, mcm b2b lain.. thn ni last puasa as anak dara and as single. lepas ni dh kne puase dgn hubby, jage mkn minum hubby.. isk.. sayu jgak la.. korg sayu x? i sayu.. wuu..

k la.. nk back to work.. daaa..

Saturday, July 30, 2011

DIY wedding shoes

chewah.. mcm terer je nk DIY kasut.. ingat jimmy choo ke nak buat kasut sendiri. hehehe.. lepas raya i nk order kasut or start carik kasut secara serious aci x?

well, seketika dulu i pnah raised this issue of pengantin jatuh tergolek2. well, that bride will be me kalo i menggatal nk pakai kasut bertumit tinggi yg kurus mulus tu. sumpah xreti.. semua koleksi kasut adalah wedges2 belaka. mmg xde langsung kasut tumit2 ni. T_T

ramai yg berkata, pakai heels la sexy, tinggi.. nak2 plak yg berplatform tu.. phewww.. yg xgorgeous pun for sure akan nmpk gorgeous la. bak kate quote ni :

"A woman with good shoes is never ugly. They are the last touch of elegance"
 - Coco Chanel

of all types of shoes, i paling suke peep toe. i rase mcm cute + sexy kut kalo pakai pep toe.. kalau muncung tajam panjang ke, tutup semua ke, tali2 ke sume i xminat. xkire, xkire, nk peep toe jgak!!



stakat nk tampal batu2 kcik2 tu agak2 bole ke xeh? dh mule dh la ni nk merepek mengaruk. ari tu kate nk buat kasut ala2 kate middleton je. haih.. bunga hantaran pun xsiap lagi.. dh mengada nk buat bnde lain.. tamak2.. one of the 6 deadly sins tu.. yikes!!

Friday, July 29, 2011

awesome august!!

august 2011, msti la awesome!! nama pun bulan ramadhan skali saing dgn august. kompom la best.. merdeka thn ni insyallah byk maknenye.. merdeka utk negara kite n kite semua sbg umat islam.. wahh.. indah nye puasa, dh terbau2 dh.. cant wait!

august to december : 4 months gap.

progress, byk jgak yg nk kne update. antaranya :

  • arrange dgn designer on the fitting date. 
  • arrange dgn wp on azam's baju
  • wedding card's draft checking
and basically, thats about all.. checklist, xberubah. ape yg beli tetap kne beli, ape yg buat tetap kne buat. 

about two more days until ramadhan. so, nk wish kat kawan2 bbf n blogger bride semua, selamat menyambut bulan ramadhan n selamat berpuasa!!


to all b2b, chill out n amik kesempatan ni utk byk kan doa kepada Maha Pencipta semoga semua yg berlaku utk kite adalah baik2 belaka. termasuk wedding n marriage kite, jgn dilupe!

**peace**

Tuesday, July 26, 2011

semoga mujarab lah ia..

baru balik kerja dan merewang. baru lepas mndi. rewang2 ke farmasi dgn hasrat bole beli 2-3 brg utk cantik kn diri. aku gemok, byk jerawat, kulit menggerutu but deep down inside i still rase yg i cantik. say wtv u want to say, im happy with all i have..

ceritanya nk touch up skit2 je lagi kasi azam tergoda lagi sama i bile dh kawin nnt. dlm erti kate lain, nk pasang badan. hahaha.. lately im on diet. diet xdiet sgt la. cume amik satu meal dlm satu hari. xpe, slowly.. nnt kan nk puasa lagi. 

nway, i nk cite ni.. atas nasihat kawan2 bbf, i dh pun membeli sebotol bio-oil utk hilang kan kesan2 parut, warna2 tidak sekata n of cz selulit hodoh di badan ini. konon xmo la nnt azam terkejut tgk isteri die mcm terkena cakaran harimau. 


dear bio-oil yg mahal, mujarab la kau hendak nye.. hilang kan la kawah2 dalam di muka ku ini.. aminn..

sambil tu beli jugak pencuci baru. sebelum ni pakai ponds. i rase ponds bagus. jerawat xkeluar mcm xingat dunia sesuke hati je. cume kalau once in a month tu pepaham la kan. memandangkan ade dpt quite a good review utk safi rania gold, maka i pun membelinya.

mari support barangan buatan tempatan. mudah2an bile pakai ni muke secantik memakai susuk emas. hehehe..

next up nk mencarik lulur mcm cik zimie. tp kt watsons xde. kalo bole nk carik yg pati bangkoang ke ape. malas la nk try yg canggih2. org dulu pakai tumbuh-tumbuhan elok je kan?

well, semoga ade la perubahan cube bende2 baru ni. wish me luck!!

Monday, July 25, 2011

barang hantaran

boss texted me to inform that he'll be in a lil late. ok, cun.. ade few things to share.. mlm td baik punye berangan sebelum tdo. terkenang kan 3dulang hantaran i yg masih kosong n ready utk diisikan dgn barang2 duniawi. *cz yg lain sume dh letak brg2 adat, sejadah n such*

azam n i dh agreed to buy our own things. perkara ni dh dipraktik sejak tunang lagi. reason 1. supaya kite beli ape yg kite suke. 2. brg lelaki mahal nokk.. azam bkn jenis nk kalah. seketul jam die dh mcm harga 2hantaran utk aku. so, baik surrender awal2. hehehe.. lucky cz die juga memahaminye. so, diputuskan sedemikian rupa tanpa sebarang bantahan. 

dulang #1
a handbag. hari tu sebok meroyan pasal coach kan? skrg i up skit budget ke AH. ahakz.. ni i cite kalau budget bukan halangan tau. kalau ade extra lagi bole i beli miu miu or kalau ade extra lg kite ble fly ke UK utk dpt kan bag DVF. 

btw, enjoy my "kalau" story. kalau is all i can say.. nway, kalau ade kalau, baru la berangan tu bole jalan kan? its like the key to ur dream is KALAU..........

dulang #2
Ipad la ape lagi.. kalau ade Ipad senang skit nk berblogging serata dunia kan? baiklah, ini common.. siapa yg xde Ipad psti mahu Ipad di dulang hantaran mereka. mcm i, mahu tp duit i malu nk keluar byk2..

dulang #3
makeup set. xkisah la brand pape pun. janji ade. nk buat persediaan berdandan utk sang suami nnt. aumm!! huhuhu.. yg ni xyah berangan kut.. insyallah bole dpt. kalau pun xkalau sgt. ngeee..

so, thats all for now. kalau ade mase bole tambah lagi. 

n kalau kje i xbelambak pun confirm entry ni akan lebih panjang. tp, itu semua kalau sahaja. the thing is, kerja aku byk n gua nk kasi clear gua punye table dulu.. arios!! =)

mission accomplished + more BIG project to come

bermodal kan semangat yg membara, i blk2 office je langsung menyiap kan baki2 tertungak cushion hantaran n akhirnye..


sembilan cushion kesemuanya dh siap!!! syukur.. ok, tggl touch up kt bwh tu but ape2 je la.. yg penting cushion aku dh siapp!!!!

ok, dh settle satu part.. now for the flowers..


ok, nk mandi.. nnt smbung lagi.. daa!!

Sunday, July 24, 2011

bila aku dh kronik

xtdo malam jadinye.. tgk wedding ticker kt sebelah yg dh mencecah angka 4 makes me feel sooo.. sooo.. hurm, xreti nk ckp la. ade rase excited, ade rase berdebar.. pagi2 lagi i dh contact vendors utk follow up few things. alhamdulillah, so far so good. 

im excited to see mcmane kah segala mcm yg i dh booked n tempah will turn out later. rasenye mcm i dh letak 110% effort utk semua bnde yg i nk amik. i dh try carik yg terbaik n based n ape yg i mintak, i bole kate yg im more than happy with my choice. tp tu la, xtau lagi cane hasil nye kan. satu pun blom terhasil. booked je. 

berdebar sbb takut nk accept kalau ape2 yg i dh usahakan tu xmenjadi. well, this is what i hate about dealing with strangers. but insyallah, i'll try my best to stay positive.

xpela, yg i tau i nk semuanye utk siap asap. i kalo bole nk bagi map esok jgk kat kad vendor supaye diorg dh bole start buat artwork. i need time supaye kalo ade ape2 yg xkne i bole btol kan..

gosh.. seriously, the moment i tulis post ni, i rase mcm berdebar sgt. ngade kan.. skrg i just xsabar nk ke august plak sbb i ade byk jgak bende to follow up on august. 

wish me luck!

=)

Saturday, July 23, 2011

invitation card - akhirnyeeeee...

hari sabtu hampir berlalu. ok, agak berbaloi berpenat-penatan hari ni. kerja yg byk smpai kne smbung esok. yess, i suke gi office malam2 buat kje yg xsiap. hahaha.. lebih rela dari hari sabtu i dihabis kan dioffice. tgk mcm hari ni, dgn sedikit courage utk berhadapan dgn boss2, i bole pulang dgn membuat muke toya.. =P

as planned, hari ni nk gi kdai tpt org yg buat kad tu. sampai sesat uols. smpai lalu dpn tpt sate kajang. xdpt singgah dpt bau pun jadi la *tp xbau pun*.

as usual, me n azam bersengketa mase blk tu. kitorg amik kad yg bkn i dh plan. i siap mintak org tu sample kut utk kad yg i nk tu. tp last2 hari ni order kad lain. iskk.. azam la punye pasal. tp selepas psycho diri sendiri i pun memuaskan la hati dgn kad yg dh order tu. insyallah once dh dpt map nnt diorg dh bole mule buat artwork. redha je laa.. 

itu satu hal.. hal yg kedua, baru la kitorg tau yg utk buat kad ni ade processing fees. mule tu agak tidak berpuas hati.. depan kakak2 tu konon xckp byk la. tp masuk je kete, masing2 masam muke terbangang apahal plak ade processing fees bagai. huhuhu.. pk2 blk byk cekadak plak kan. dh la kad murah. berkira plak tu. well, duit aku kut.. kerja hari2 maaa..

tp lepas dh luah kan kat teman2 bbf, baru rase lega skit. dpt plak tu perkhabaran gembira dari kakak tu bile die comment kat post die yg die nk bagi kitorg free gift! free gift apakah? jeng jeng jeng.. surprise katenye. huhuhu.. sib baik i xmeroyan sgt.

so, skrg.. dh bole la cross bende yg patutnye dh di cross 3 bln lepas.. alhamdulillah.. 

confirm invitation card's design
zassss...



on service part so far so good. tp the quality blom dpt nk pasti kan lagi. yela, byk pengalaman2 sadis kan bile cite pasal kad jemputan ni. sape tau i mungkin akan menerima nasib yg sama walaupun sepatutnya i xpatut ckp begitu.. i xmo recommend lagi. takut plak nk recommend part ni.. nasib sendiri pun i xtau mcmane. tp kalo korg interested dgn design based on gambar2 i ni, feel free drop me ur email kayh..

Friday, July 22, 2011

5 months until our wedding day

its another 23rd of the the month. rase mcm baru lepas update pasal 23, 23, 23 ni.. yeah.. 23 is like the most special number in both me n azam's life. 

azam was born on the 23rd of august
we first met as a couple on 23rd november
we officially engaged on 23rd january
even azam's dad n my lil brother pun born on 23rd december
owh, adik i lagi satu plak born on 23rd october

n yes, that is the ultimate reason why we are gonna get married on 23rd december as well..

so now that today is the 23rd of july we have sharp2 5more months to go until our wedding day. the progress, so far so good. 

hari ni sabtu, im working half day.. half day xhalf day sgt.. its almost 2pm n im still in my office. waiting for things to be ready pastu baru bole proceed kerja. mcm ngantok sgt pun ye.. i've even planned to settle few things dgn azam. i better do something with my work before azam bertukar angin. mamat tu bkn bole layan sgt. pagi td excited nk kesana kesini, tp kalo suruh tunggu aku kjap je pun bole langsung xjd pgi. isk.. antara cita dan cinta.

but by 2.30pm i berazam nk blk. *padahal tadi dh ckp gak berazam nk balik pkul 1.30pm. tp... *tett*

xpela, menanti saje dgn pnuh sabar. 

azam, wait for me!!! 5 more months, baby!!! 5 more months!!!

hari jumaat hari ni best

  • ade officemate baru. to linda, welcome to SA**.
  • boss xde. beronline tanpa rase takut2 apabila mendengar tapak kaki.
  • ade wedding mlm ni n wedding itu akan dicover oleh OV kitorg. xsabar nk jumpe n say hi to them. *wave*
  • the best thing, report xyah submit hari ni!!

Thursday, July 21, 2011

putih itu suci

we went to our WP's boutique yesterday utk amik measurement baju azam. bob, the designer will pm us the design n azam n i will later have to decide. yupp, azam akhirnya akan buat baju yg baru utk reception kitorg nnt.. untong la die dpt pakai baju baru. xpayah pakai baju yg org lain dh pakai. isk.. jelos nye.. total damage rm400. yupp, its sewa basis. dh laa.. malas nk pk total damage ke ape lagi.. rase mcm mase dh suntuk sgt..

in 2days, wedding ticker akan berubah bulan ke angka 4. kalo seingat mase blaja kat sekolah, nombor 4 kalo dibundarkan die akan ke angka kosong. hahaha.. situ la i dpt teori yg time i ni suntuk lagi ke x. baju plak bukan kje main2. bukan takat 3-4hari je siap. nk cantik, elok la kalo ade 3-4bulan. 

finally, we decided to agree n respect kehendak PIBANK. walaupun mereka tidak menyeru dgn nada yg lantang tp i rase mcm xbest tgk muka diorg berubah knowing that azam nk pakai suit nnt. xpela, some other time ok, sayang.. we'll have plenty of anniversaries to celebrate, insyallah.. nnt bole le awak pakai suit idaman hati awak tu.. =)

but anyway, my previous baju bukan la baju yg senang nk dimatch kan dgn baju pengantin melayu. dh la warna pink. azam in pink? sorry, i xsuke. untung bawak kak lang, die perasan satu baju putih ni.. well, i xde la rase baju tu cantik like sgt. yes, its more wedding like dari baju sebelum ni. tp maybe sbb die bukan pink so mata i xtangkap sgt baju tu walaupun baju tu elok je die display. hahaha.. 

tp setelah ku tenung2, ku belek2, mcm ye la, cantik baju tu.. too bad xle nk try sbb bob kate baju tu kecik. yg pada mannequin pun smpai kne pin. masyallah, kecik nye org asal yg pakai baju tu! hurmm.. xpela, i've once said, i xkisah sgt pakai baju ape. yg penting baju azam ade..


hehehe.. konon nk bagi teaser je la.. first time ni fira pandai main teaser2. huhuhu.. tersgt suke la pulak dgn shoulder die. berangan ala2, marion caunter jap..


gagaga.. manede same.. lain je.. cheit.. kalo nk berangan tu, xberagak.. but anyway azam requested baju pahlawan songket.. gosh.. mamat tu mmg xmo kalah kan.. nk2 plak si bob tu bole bantai bagi contoh marion caunter jgak.. ahh.. sudahh..


too bad, cutting yg azam nk buat bukan la semacam si nasarudin ni. azam konon2 nk mcm panglima zaman dahulu kala tu.. bole kate lebih kurang yg mcm ni ler...


xpe la zam.. ikut suke ko ler.. aku layan kan je.. bile balik rumah terfikir gak. its good that we choose white for our attire sbb nnt the theme will be pink n blue. kalo kitorg pakai pink, dh xfair la plak nnt kan. lagipun kate garden concept.. white pun ok pe.. xpela, part baju serious i xamik port sgt.. asal kan ada baju sudah.. huhuhu.. teringat kak lang smlm siap ckp lg yg kalo wedding pakai baju baru yg pilih smlm ni msti video cantik je capture trail turun tangga. masalah nye, ade tangga ke? =P


before i leave, tgk la perangai si budak azam yg gatal ni.. nk tanjak yg paling tinggi je.. sabor je laa..

Wednesday, July 20, 2011

step-by-step uww baby..

holla everyone! selamat hari khamis! 2more days to go till weekend n 2more days to go till my wedding ticker melompat ke figure bulan yg lain. yikes!! so far, im quite happy with my progress. rase cam dh xde bnde sgt yg left out.. guest favors, yeah.. tp nnt la pk yg tu.. not in the mood on that..

smlm, i smbung buat cushion lagi. but too bad my supply byk yg dh abis. the kain (i check kat nagoya dh xde warna i. cuak?! very!!) n glue gun stick (mayb sebab i malas tutup bile lepas gune so die meleleh cenggitu je). xpela, hopefully nnt gi nagoya tanye aunty uncle kat situ die ade la sepapan dua stok lagi.. kalo xde alamat jenuh la aku kne kain hunting.. nk beli yg lain nnt burok la plak hantaran i berbelang2.

so smlm, i buat cushion tu all by my self. nk ajak org teman xmenyempat.. last2, menampal2 la i sorg2. tu yg terase mcm nk mengajar tu.. actually xla ngaja mane.. i pun dh bagi link tutorial yg i gune hari tu tu kan. ni hanya tunjuk step-by-step of fira's version of cushion saje.. *padahal bosan buat kje sorg2. tp laju weh.. sumpah kjap je siap.. =P * before that, maaf kan quality gambar i yg huduh ni.. amik sendiri je pakai satu tgn disamping kamera phone yg canggih manggih ni.


whoaaa.. dh siap 4. 5 more to go!!

alat2 yg i gune utk buat cushion ni, super simple..

1. alas/papan kek
2. cotton cushion 
(yg tutorial hari tu die gune kekabu tp i xjumpe plak kekabu. kalo ade cushion or bantal lame2 pun bole gune)
3. span nipis
4. kain ikut ur preferred color
5. glue gun
6. gunting of cz

tp i terlupa nk masuk kan satu lagi bahan

7. tassels

step 1
gam kan satu side span td kat alas kek. satu side saje, jgn lebih2..

step 2
lepas tu, letakk kan kapas n gam kan lagi kt side yg opposite tu. *haa.. ade tgn mimi.. die la yg sudi teman i walaupun kjap* i suke buat mcm ni sbb i bole budget nk fluffy mcmane. kalau i glue siap2, nnt susah nk masuk kapas.

step 3
lepas dh ngam fluffy-ness die sume, bole la continue gam kan semua bahagian.

bile dh siap die jadi la mcm ni.

step 4
next, dh bole bungkus gune kain. position kan leklok cushion tadi atas kain tu.. n start glue-ing one side dulu but hepp, jgn smpai hujung tau.. tinggal kan lebih kurang dua inci before gam.

step 5
for the edges, u kne lipat kan edge tu ke dlm (sbb tu kne tinggal kan 2inches) so that bile u lipat n tindih kan one side n another die bole jadi mcm ni..

bile tindih dh cantik, bucu pun dh ngam, amik jarum n lekat kan die temporarily mcm dlm gambar tu.. patut gune peniti but i malas nk carik, jarum jahit pun boleh laa..

repeat this step to all sides n edges.

step 6
lepas dh settle semua, take of the jarum n gam kan pulak. do it to all edges n dia akan jadi mcm ni

easy peasy.. =)

step 7

amik tassel, n masukkan dlm lubang edges td.. actually bile u gam kan edges td, nnt kat hujung tu akan ade lubang skit. or maybe u guys kne aware la to not to glue it smpai hujung supaye die ade lubang skit. but make sure its just a small one tau.. lepas dh ngam tassel tu dlm lubang tu, just masuk kan muncung glue gun dlm lubang tu skit n picit skit je. n then pandai2 la korang picit2 kasi die bole melekat2. xsusah.. n xpayah neat sgt.. nnt cantik la, dont worry. after dh siap, bole la amik kain or kertas ape2 buat cover bwah die yg bertampal2 tu as final touches.

buat kat semua lepas tu, SIAP!!


whoaaa,, dh ade 4 tau.. syok nye perasaan bile tgk hasil tgn sendiri sungguh xterucap dgn kata2.. =P


hahhh.. empuknye alas hantaran ku.. mcm nk buat tdo je.. 

basically, mcm tu je la i buat.. xsusah pun.. agaknye kalo weekend, satu hari je i bole siap kan semua *chewah*. 

xtau la kalo ade sape2 yg nk follow steps ni tp one good thing about this DIY thing adalah.. "BUAT DIY NI MENGENYANGKAN. I EVEN SKIP MY DINNER FOR THIS". hahaha.. hebat xhebat.. puasa dh xlame, spanx dh nk smpai, dinner dh bole skip. insyallah figure idaman utk pakai baju baru december ni tercapai! baju baru? fira tukar baju baru? utk reception? jeng jeng jeng..

of dulang hantaran, invitation cards n baju azam (lagi)

weewit utk diri sendiri!! mlm td berjaya menyiapkan 2 lagi cushion alas hantaran i.. all together, 3 dh siap so 6 more to go.. pheww.. patut nye mcm i can do more but nafsu ni tamak sgt, nk buat cushion la, bunga la.. satu2 xbole ke? haih.. ni mslh kalo semua barang dh ade.. ohh, tinggal nk beli skit je lagi kain cz xcukup. berazam nk focus on the dulang je dulu sebelum buat yg lain.. hai la hati, jgn la tamak sgt.. nnt satu ape xsiap.. thnks tu cuzie elya, kerana gigih membantu. seriously, i heart u!


isk.. xsabar nk siap kan semua n letak siap2 atas dulang yg i dh beli tu.. owh, btw.. yg kat atas ni cume ade 2bijik je sebab lagi sebijik tu dlm kete azam. tu lagi satu cite. actually smlm i mintak tolong azam to buy the alas/papan kek kat bake with yen. so, i pun bg la die my first alas tu as sample. dh yg nama nye lelaki.. nk2 plak azam jenis lelaki sejati, xde nye die beli kan i alas kek tu.. xpela, kire halal..

so blk tu, we went straight to bake with yen. papan/alas kek tu xde size, gi bagus pun xde size. alih2 i angkat je la size yg slightly bigger than my first one tu.

dh abis beli alas tu, i singgah rumah azam mkn putu mayam. smbil tu present kad contoh nk proposed kat parents azam.. thank god, its approved!!

i jatuh cinta dgn kad from kadkahwinku.com ni.. dh la cute.. tgh promo plak tu..


ok, kad xcustom made.. xgagah, xade kerawang2.. tp kalo 99sen sekeping sape nk bagi? huhuhu.. sepantas weekend ni jgak i rase nk ke gallery diorg kt kajang. isk.. harus pantas, promo dh nk habis!!

on the other hand, spjg berborak dgn mak abah azam smlm, rupe2 nye azam dh tunjukkan sample cushion hantaran i td kt mak die. guess what, i dpt job buat alas hantaran utk diorg jgak!!! weee.. best nye.. job la sgt. i actually mmg suke buat bnde2 ni. bak kate elya, lengkap la barang2 kraf kat rumah i tu.. konon risau glue gun stick dh nk abis rupenye korek2, ade byk lg stok. huhuhu.. tp dh gune smlm so kne beli lagi buat tambah stok. 

teruja nk buat kan cushion utk azam plak. bagi la seminggu kompom siap.. erk.. janji manis ku? jeng jeng jeng.. namun begitu, terfikir gak dlm hati, xkan la i pakai cushion azam pun pakai cushion jgak. xkan cushion same tp warna lain.. so, i decided to do round cushions for azam's side..



ok, budget senang nk buat.. tp smpai skrg masih xterbayang processnye.. kalo beli je kat kedai agak2 aci x? hehehe.. aci la kan.. xkan xaci plak.. bak kate mak, kite buat die, bukan die buat kite.. =P

hari ni, hari i diceriakan dgn msg2 dari org baik.. xmo cerita lg sbb blom confirm.. tp hati dh mule suke gembire.. balik ni plak nk ke butik kak su utk discuss lanjut psl baju azam smbil ditemani FSIL n insyallah FMIL. alang2 tu bole skali beli kain kat nagoya. 

smbil mendoakan yg baik2, i nk sambung berkerja smbil mate terjeling2 kat hp kut2 lampu kcik die nk menyala. hahaha.. mane tau msg masuk tp die xbunyik. *mustahil. excited sgt, ckp je la* =P

Sunday, July 17, 2011

my new besties!!

holla everyone!! dgn semangat yg membara nye i menulis blog memalam cenggini (time i tulis ni skrg is 12:46AM) im in a happy mode of cz.. ngantok pun ngantok la.. tp happiness membuat progress wedding i msti mau cerita straight away.. huhuhu.. sewonok sgt ni wey! =P

btw, before i start, let me introduce u to my new besties..

kenal kan, mr. glue gun..

memandangkan i malas nk carik glue gun mak yg lama hari tu so i rela dan pasrah mengorban kan rm12 utk glue gun yg baru. ia lebih canggih dari mak punye yg lame. glue gun yg ni ade button bole on n off tanpa perlu menekan suis. maka, i terasa hebat apabila menggunakan glue gun baru ini. =D

kenalkan pula, miss receipt book baru..

yeah, folder yg berbunga2 ungu itu adalah receipt book terbaru ku. menggantikan receipt book lame yg berjenama abba tu. skrg baru la rase lebih semangat nk bukak receipt book selalu. nnt nk tampal title kasi sweet lagi skit. yg the previous one tulis tgn je. yg baru ni nk print la esok kt office. the title will remain unchanged "journey to 23rd & 24th december 2011"

owh, btw.. td pagi PIBANK n me n azam dh ke office caterer utk settle kan deposit. so skrg insyallah, we'll work hand in hand with the caterer utk sempurnakan majlis kitorg nnt. mudah2an semuanya berjalan lancar. aminn..

selepas saje ke caterer's office, i keluar dgn su n aliff teman kan su carik barang2. tp, xde ape yg bole buat i rase xmo pk pasal my wedding preps. especially pasal hantaran thingy ni. im so excited to do my dulang hantaran. so about three mcm tu i keluar lagi dgn mak utk carik bahan2 utk buat cushion ala-arma i.

actually i dh lame gune tutorial dari blog ni [ye, sile klik saye utk ke blog tesebut] sebagai reference. to me its easy to understand walaupun xdetail sgt. despite byk lagi tutorial yg i jumpe siap beri ukuran but i tetap ske yg ni sbb die mcm kemas je.. huhuhu.. pengaruh tgk gambar die. lagipun, color yg die gune tu attractive. mcm thai silk kan? me likey!!

so, right after i blk dari rumah wan ptg td utk pick up aliff yg dh terlepas kesana, i terus blk rumah n duduk bersila mengadap nk buat cushion ni. hasil nye..

tadaaa!!

wee.. seronok rase nye dpt buat satu. siap dh letak2 hantaran ted b azam lagi try tgk mcmane nk letak n trying to figure out how is it gonna look like nnt. bunga plak  letak je bunga yg i dh cube buat hari tu. but xcomplete lagi la. i still need to find some more kain in different colors plak..


bunga yg mcm kat atas tu la yg i DIY hari tu. since its still yg trial punye je so i rase mcm xmo share lagi.. nnt la bile dh dpt buat menggunakan alatan n material yg btol nnt i share kayh?

n kalo ade membe2 bbf yg nk tau costing satu cushion ni actually xmahal. i rase i buat satu ni ade la about RM5-RM7 sebijik. tp ni pun i xbeli cotton or kekabu wtv utk dijadikan stuffing. yg ni i just gune cushion lame2 mak yg cam dh nipis skit tu. kalo cushion baru nnt terlalu bulat. susah plak nk letak barang. tp, kalo ade yg nk beli cotton yg mcm dlm bantal bkn kekabu tu, bole je beli kat kedai i jumpe td kat kdai jahit sec18 cume rm2 je.

however, dekat 2 gun stick jgak la habis nk buat satu bende jadah ni. buat mase ni, i cume buat satu je cushion ni since kitorg just beli brg utk testing. memandangkan cushion ala-arma i ni bole la dikatakan menjadi n i pun berpuas hati, so esok bole la pgi smbung beli barang lagi. mungkin nk pgi esok lepas blk kje. kalo tggu lame2 takut brg tu dh abis, lari pulak warna2 die nnt.

so, checklist minggu ni bertambah lagi :

1. pgi nagoya beli kain semeter lagi - RM9.80 /meter (satu meter actually bole dpt 6bhgn)
2. pgi kdai jahit sec18 lagi beli sponge x8 - RM0.80 each
3. pgi kdai jahit sec18 jgak carik tassel x8packs - RM3 /pack of 4pcs
4. pgi bagus carik dulang/alas papan cake x8 - RM?? (sbb yg tadi punye curik maklong punye. =P)

rasenye satu malam bole la buat satu dulang. tu pun sib baik kaklin tolong. kalo x, xjadi cushion ala-arma i ni. huhuhu.. nnt kalo dh siap byk2, bole la susun jadi mcm ni..


huhuhu.. berangan.. xpela, berangan tu free. lagi2 mlm2 mcm ni. sebelum nk tdo ni confirm berangan menggambarkan hantaran i yg gorgeous nnt. haha.. *layan kan je la org tgh excited ni. baru buat satu bole la cite. buat byk cube. lgpun ni je yg termampu, korg nk kate xlawa pun lantak la korg. yg penting, jiwo den happy, mato den tgk mato den suko =) *

Saturday, July 16, 2011

mesyuarat PIBANK

*Persatuan Ibu Bapa dan Anak Nak Kawin*

yupp, we just got back.. venue mesyuarat hari ni adalah dirumah azam. kalo ikutkan, my plan seperti entry sebelum ni terlari sedikit jauh. but yet, alhamdulillah.. ianya masih berjalan dgn lancar. syukran!

antara agenda mesyuarat is on the catering part, hantaran, hall layout, PA system, bunga pahar, aturcara n etc. oh, btw.. PA tarian i masih KIV. isk.. tp dlm byk2 perkara, hal aturcara yg i paling cuak skali. ade ke diorg suh pengantin smpai dewan lepas zohor. isk.. sape yg nk tgk i nnt? tp sib baik lepas ditimbang2, finally diorg agree suh pengantin smpai kul 1.. haa.. cntu la.. bole i lepak lame skit dgn uols kan.. hehehe..

the rest, ok2 saje.. biase la, mesyuarat org tua. as expected, i akan menjadi org yg kne bersoal jawap. huhu.. mmg kepochi je i bile join org tua bercerita. mujur kakak azam, kak lang n husband pun join same. they agree with me in most of the things. maka, xsusah la sgt i nk explain.. huhuhu.. thanks kak lang!!

esok, ibu2 bapak2 ni nk ke caterer's office to settle some of the payment. insyallah.. nnt kalo ade kesempatan i snap gambar eh? tadi xdan nk amik gambar. mau ade yg kne siku kalo snap gambar tgh2 org2 tua bermesyuarakah..

conclusion : im loving my weekend so far.. its fruitful n my wedding preps pun moving. k la, nk tdo.. esok nk bgn awal. tata titi tutu.. =D

Thursday, July 14, 2011

sediakan payung sebelum hujan

rasenye skrg i dh tau ape perasaan org yg dh plan mcm2 + yg terbaik utk wedding die tapi akhirnye di spoil kan oleh pihak2 xbertanggungjawab. well, xpnah lagi jadi kat i since mase i pun blom tibe but ade la i dgr bad review psl vendor2 i ni. bukan satu je eh.. hampir semua pun ade bad review masing2. tp, i nk pegang kate my cuzen ni.. 

"bukan silap diorg benda xjadi elok. silap hari bulan je"

well, mane kite tau org tu mmg xbagus. setakat dgr 1-2 bad review pasal satu vendor tu xbermakna mereka spoil utk semua client diorg. mungkin they have done their best yg kite sendiri xtau ape yg diorg dh lalui tp rezeki still jugak xmenyebelahi, so.. bende tetap xkan jadi kan? bole jgak jadi org lain dengki cube nk curah pasir dlm periuk nasi. owh well, percaya pada rezeki saje la. 

terima kasih to all bbf friends yg sudi kongsi2 ilmu n pendapat. its a reminder for me but still i love my vendors very much. im keeping as many positive vibe as i can. mereka semua baik2 dgn i. PR wise, tip to the top *sbb tu la ai syg diorg sume*. xde sorg pun yg bile i tanye diorg xreply or jawap kasar2. they treat me like a friend. super duper baik n im so comfortable with them. hopefully, all this will stay the same smpai kehujung nnt. 5 more months to go everyone!!

to any of them yg ade bad intention, seriously.. xberkat weyh.. u wont be happy. trust me. kalo bende ni jadi kat i pun, i will be very upset + geram + meroyan. but lets pray that everything will be all just fine. kalo in case dh jadi nnt je aku nk meroyan. kalo skrg meroyan berdosa. huhuhu.. mintak jauh.. mintak jauh..

so now that i've learnt so many things, rase nye nafsu xbole nk dilayan kan. bag coach idaman ku.. abai kan.. aku ada payung nk dibeli. baik simpan duit stand by drpd berhujan dikemudian hari.. ape2 jadi, bole ke bag coach tu jadi sandaran? xdpt nye..

hari tu, i dh gatal2 gubah hantaran gune brg ted b azam.. gosh.. excited n xsabar nye nk mule. nnt nk beli cushion jd kan alas dulang, kain n more kain.. i pun dh practice mcmane nk buat bunga yg mcm i nk tu. hopefully weekend ni dh bole mule membeli2.. 

so lets spread the positive vibes, everybody! positive vibes! =)


Wednesday, July 13, 2011

hantu bag

korg pnah xkne sampuk dgn hantu bag? i pnah.. even skrg ni pun tgh ketersampukan. isk.. mlm tdo xlena, mkn perut xkenyang.. semata2 sbb i angau kan bag coach yg sebijik ni..

tu la, kutuk coach lagi. i dulu ckp die brand petaling street la. ape laa. skrg dh sendiri gian. gigih ni mencari online blogshop yg ade jual tp tgk sume xde. kalo nk kne pre-order. gua cuak beb pre-order2 ni. tp yg psti harga die dh cukup buat kan aku kachiwa.. isk..


tgk la bag tu.. die panggil i. isk.. sadisnye.. nk mintak azam.. erm.. takut. bli sendiri plak nnt xpasal2 kne azan plak kt telinga. ye la, ribu riban kut. sabo je la. alahai.. cair tgk print die. color die pun.. *eh, warna die cm warna blog i plak*

tgk lg.. tgk lg..


nk try jack azam la kut die nk bg share ke bli bag ni.. huhuhu.. tolong la pls.. pls.. i dh kesawan-an dh ni.. tolong!!!

Tuesday, July 12, 2011

about card, tuesday and cincin

card
yupp, smlm i dgn azam dh gi jumpe dgn our card designer. he's actually abg faiz' good friend. thats why abg faiz recommend die. he's charging us nil on the design. printing plak kat office both of him n abg faiz. end up satu kad jatuh rm1.10 gak.. well, i actually xberpuas hati sgt dgn harga tu. but we'll see. design bole tuka2 smpai puas ati. n yeah, tanpa sebarang cas tambahan n tersembunyi. overall, i'll still put it under consideration. 

yg pelik nye, smlm punye la i nk describe design yg i nk smpai i gune keyword like roman, gothic, armour n even omen 666. haish.. apo kono la dongan den ni.. peonies tah kemane, pink tah kemane, pantun tah kemane.. isk.. tp xpe, kite tgk..

tuesday
will always be one of my favorite day after weekend. kalo ikut plan kat entry before ni, mlm ni patut nye ade mesyuarat ibu2 bapak2. tp terpakse postponed lagi to thursday. ok, actually for this meeting i mmg kne join. sape lagi yg nk jadi tukang explain nye kalo bkn i..

i ni dh mcm mastermind dh for the whole thing. beriya n sibuk mencarik itu ini. ibu2 bapak2 cume perlu tunggu email n nnt kan whats the latest from me.. mujur diorg layan kan aje. well, syok gak jadi anak bongsu pompuan n anak menantu bongsu n tunggal perempuan. hikhik.. *gedik*

cincin
azam finally decided yg die xmo cincin. katenye susah sgt xbole itu xbole ini. yela, kalo nk beli cincin pun kne beli silver je. titanium aku xmampu. T_T azam punye cincin silver dh kalahkan collection cincin i dah.. well, syukur je la.. i pun bole save duit. =)

tehehe.. actually xde ape sgt nk update. ni2 je la utk mase skrg eh.. TTYL.

Monday, July 11, 2011

on the card : pantun vs. doa

ikan dilaut asam didarat,
dalam kuali bertemu jua,
hati terpaut janji diikat,
atas pelamin bertemu jua.

orang yang jauh dikenang-kenang,
hanya terkenang pada yang satu,
mula berkenal kemudian bertunang,
diatas pelamin sama bersatu.

source : [here]

xpayah vs2, i dh tau dh pemenang nye sape. pantun of cz.. doa tu elok tp kalo sudahnye ke tong sampah, i xmo tanggung dosa. dpt plak recipient cam i ni. kadang terbaling, kadang2 terpijak *hehe.. kantoi* bkn ape, bnde tu cume kertas. xde rase nye kite cam nk menyanjung tinggi letak ditempat2 yg terpuji. 

biasa nya kite letak kt tempat surat, atas meja study ke hape n masuk dlm bag utk dijadikan reference.  

so tonite, i nk gi jumpe membe abg faiz yg akan tolong assist design kan kad kawin kitorg tu. dummy card ready tp xtunjuk azam lagi. xsure if he will then agree with me. n btw, tetibe i terfancy kad warna2 hitam.. =P



well, kalo xhitam pun maybe darker color ke.. nk kasi senang skit org jumpe bile time carik tu sbb warna dia xmcm warna kertas biase. huhuhu.. konon nye.. well, im meeting the designer tonight, wish me all the best kayh.. =D

Sunday, July 10, 2011

program minggu ini - full!!

Hello minggu baru.. bak kate entry nana farhana , time flies.. kalo ikut kan ticker i yg xseberapa cume tu, i have like 5months, 1week n 4days until my w-day. yupp, that figure masih stabil. just wait until the 5 turns 4 n 4 turns 3. huhuhu.. scary nyee.. ahhaaa.. fira dh goyang. biar betul ni?!

smlm gi rumah wan n guess what, mak long yg anak dia (abg iman) nk kawin bulan5 thn depan pun dh giat mengecat bilik n beli bedroom set baru. aku!? ok, takut dh.. mlm smlm gak sepatutnye ade majlis mesyuarat ibu2 bapak2 at my house. but its postponed to tuesday n my parents will go to azam's house to discuss. azam kate smlm mak abah die dh beli kain utk wedding kitorg nnt. omg, family aku xbeli satu ape lagi pun.. isk.. sedih.. kenapa tetibe i terase lambat ni? wuuu... takut2..

since sudah keterlambatan so i pun gigih mencari aktiviti utk mengisi masa lapang walaupun selepas waktu berkerja. semua akan bermula hari ni..

11/07/11 - Monday
hari bertemu kawan abg faiz yg nk buat kan kad tu.. kalo bole mmg nk discuss dgn die habis2. sebelum ni dh mintak tolong abg faiz tanye kan kalo buat kad 1piece saje berapa. die kate RM0.90. oh mak aih.. mmg la murah lagi dari vendor lain tp utk situasi yg sempit sekarang itu masih mahal. kalo kne share kad pun share la. as long as bole menjimat kan. i've made my dummy card to show to kawan abg faiz ni. hopefully he'll get what i mean tonight. insyallah..

12/07/11 - Tuesday
mensyuarat ibu2 bapak2.. ok.. this is nervous. ape tah agaknye yg diorg nk discuss kan. on the budget agaknye. or mungkin masing2 nk tunjuk findings2 mereka utk diselit kan utk mase w-day kami nnt. xsabar jgak nk tau hasil nye.. tungguu...

13/07/11 - Wednesday
ok.. yg ni i confuse. nk gi tgk transformers ke nk gi jumpe kak suri to discuss on baju azam. hurm.. undecided.. but antara 2ni akan dibuat. transformers tu, kasi la i chance nk break tgk movie. lgpun kalo tgk hari rabu murah skit kut. =P

14/07/11 - Thursday
kite tgk hati lebih cenderung kemana utk hari yg di atas. jadi baki nya akan dibuat pada hari ni.. 

15/07/11 - Friday
kalo proposal PA sistem tu approve i nk follow up. hopefully date i diorg masih free. but before berharap kat tu baik berharap ia diapprove dulu. n for the rest of the day, i nk duduk2 rumah saje..

16/07/11 & 17/07/11 - Saturday & Sunday
to go to damansara damai to see caterer n to pay the deposit of 10%. start buying DIY thingy.

fuhhh... bole jd ke xbole jd plan aku ni.. mintak2 la bole.. lepas ni dh bulan puasa. bulan utk beramal pule.. =)

Saturday, July 9, 2011

since the day i was born..

its been 22years since the day i was born. celebration was done with all the beautiful people in my life. blessed, of course i am. despite the "other" celebration yg sedang hangat berjalan, me n azam just redah all the roads n we just couldnt care less. its good to see families having kfc as their lunch. people queue-ing hard to get transformers' movie tickets n all i see is happy people with smiles on their faces. alhamdulillah, ramai juga yg masih reti bersyukur. *aikk lain mcm je statement*

anyway, meh sini i nk cite sambutan tahun ni. as expected, azam are so darn bad in making surprises. name je birthday aku, tapi sume bende kite buat bersama. fine, xyah nk perasan princess but at least once a year.. niat azam baik nk ajak i tgk transformers versi gold class.. tp die tersalah budget. mungkin die ingat org xbrape layan transformers agaknye smpai gold class pun org xheran. padahal, meroyan2 kut org nk tgk cite tu. pedulik la gold class ke, yellow class ke, brown class ke.

so the tickets were all sold out. yupp, even the gold class'. i masih ok sbb dh bole agak mmg xdpt tgk pun. so we walk. azam mmg dh ckp die nk bli kn i bag. i dont mind but.. i smpai nangis2 mase azam nk beli bag tu. seriously.. kalo ade org nmpk pompuan nangis dpn charles n keith n chanel, aku la tu.. hahaha.. dh balik baru nk malu. 

ok2.. long story short, i know azam is buying me bag but die suruh i pilih. there are bag n shoes yg i suke n its c&k. i dh budget utk hantaran nnt i nk bli kan saje utk diri i bag n kasut c&k so i xmo la pakai buat basahan pun c&k. so thats y i meleleh marah kan azam sbb xpilih kan i bag lain. ade ke die kate hantaran nnt beli bag lain. wuuu.. emosi2.. last2 aku malas nk gado sbb hakikat nye i pun mmg xbole pilih bag lain so mendapat la i bag n kasut c&k. fyi, ini brand c&k pertama i.. mule2 budget bag saje. tp kasut nye murah sgt la plak. 50% ok!!!


ok, gambo blurr. tp lantak laa. yg penting kasut aku murah je. suke2.. *kalo mahal, sure aku kate kasut tu xcantik langsung* nmpk je tinggi tp kalo baling kt anjing pun xmati. 

mlm plak i dgn azam gi dinner dgn FSIL kt chilis empire. yummeh!! huhuhu... thanks mucho kak lang.. blk rumah, mak abah pulak sambut nyanyi lagu happy birthday. huhuhu... super happy ok!!! weee...

tp, i ade satu masalah la plak.. buat mase ni i tgh angau dgn satu bag baru.. isk.. harga nk ribu but my i just coulnt get my eyes over it. kat OU suke, kt empire suke.. isk.. masalah!!

meet my new crush, coach kristin op ikat print satchel.

huhuhu.. xpnah2 i minat coach tp sbb ikat print ni hati ku terpaut BIG TIME!!! haih.. dapat xagaknye aku nk merase bag ni eh? kwang kwang kwang..

whats wrong with u people?

rambut sama hitam.. hati, otak, kepuasan hati sume lain2. i dont know about others but im just happy with my current life is. i can go where ever i want, i can buy what ever i want, i can do what ever i want n i can be with who ever i want. maybe sbb i dont do what ever i am not suppose to n i dont care what ever people is doing. alhamdulillah tuhan give us brain to choose what kinda rezeki we choose to have. i just and only believes, only Allah can change people. doa is just the best thing we can do to help.

hipotesis saya :
1. semakin ramai manusia berkumpul utk tujuan bukan ilmiah, semakin byk la syaitan dikalangan nya (if USTAZ really taught me good).

2. walaupun ramai manusia berhimpun masih belum mampu menyamai or menandingi kuasa tuhan.

be nice n be grateful. kalo btol kite teraniaya insyallah, Allah akan cepat kabul kan doa kite. life bukan sekadar duniawi. dont forget that.

Friday, July 8, 2011

eggs ideas

telur, bermacam telur,
telur ayam, telur itik,
telur pindang, telur bistik
**sambil menyanyi gune rhyme lagu ayam, jalil hamid**

hahaha.. actually xpdc google mlm ni is on telur alang2 tgh fikir doorgift mcmane nk bagi kat org nnt. telur itu wajip. kate org2 tua, telur adalah simbol kehidupan baru + kesuburan. nak mencari bekas telur tu jenuh la plak. mmg jumpe byk but semua mcm sudah common *budget special la nk buat kelainan. cit porrrahh*

nway, im sure sume org pun pnah tgk telur easter kan. that coloful eggs yg dilukis sempena sambutan easter yg i sendiri malas nk find out easter tu ape. but yeah.. kadang2 telur2 tu comel but kadang2 mcm mengarut sgt pun ade.


however, idea ni mungkin boleh diimplikasi kan ke something yg lebih simple n sweet. egg itself dh mmg bentuk nye bulat. kalo ikut kan hati, mau je i balut telur tu dgn surat khabar n bagi pada tetamu. but jgn buat lawak. thats not the norm. i xmau wedding i jadi buah mulut org. tp i actually masih suke idea bagi telur yg simple tidak berbunga byk. kotak pun nk yg exclusive kate nye *agak sedih dgn taste sendiri. demand tinggi but poket harem*

so, i jumpe few other pictures yg quite interesting. memerlukan ketekunan n kretiviti yg tinggi. its something like this..



source : sume google

tgk la betapa comel nye telur2 kat atas ni. especially the second n the last one. kalo telur putih tuh bole je kalo nk gune telur masin kan. telur ayam kite biase ni pun actually cantik warnanya.. yg last picture tu rase nye sgt comel n do-able. but mampukah? well, do u know that telur kenduri / telur rebus bole tahan lama kalo xkne air? yupp.. jgn kasi kne air or else die akan cpt busuk. make sure lepas rebus tu terus tos n jgn kasi die basah lg. 

so far, im liking this idea n mmg nk consider this n present it to mak *hahaha. mcm kt opis plak*. well, stakat telur utk bagi mase nikah rase nye xla susah nk buat kan. i pun sanggup turun padang mlm tu utk siap kan semua instead of depending 100% kat org lain utk buat kan. especially bnde2 mcm ni. kang xsmpai msg aku, menangis plak org buat kan xjadi.. tp still kne tunggu approval dari mak jgak. wish me luck!! =)